Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Бажаєте жити довше? Робіть "перезавантаження"

Ви щохвилини отримуєте повідомлення, постійно перевіряєте поштову скриньку та соціальні мережі, завалені купою адміністративної роботи.

150611161343danrollmanweeklydayrest624x351rachelamondsonnocredit.jpg

Ден Роллман - автор 10 принципів для дня відпочинку
Ден Роллман - автор 10 принципів для дня відпочинку

А якщо залишити це все хоча би на 24 години, відпочити, перезарядитися, відвернутися?

Візьміть вихідний від інтернету, пристроїв, списків справ і всього, що хоч віддалено стосується роботи. Може, це і є таємничий шлях до здорового та довгого життя?

Ідея "перезавантаження" вперше захопила мене, коли я працював над документальним фільмом на BBC "Довге та щасливе життя у Лавлі Гілл" Living Longer in Lovely Hill. Фільм був присвячений комуні адвентистів сьомого дня, які мешкають у тихому університетському містечку Лома Лінда в 100 км від Лос-Анджелеса. Це одна з дивовижних груп довгожителів на Землі.Вчені пов'язують їхнє довголіття з особливим способом життя комуни.

Члени цієї християнської комуни живуть на 10 років довше, ніж більшість американців. Половина з них - вегетаріанці або вегани (веганство – повна відмова від продуктів, які стали результатом насильства або експлуатації тварин. – Ред.). Вони регулярно займаються фізичними вправами і шанують шабат, день відпочинку та молитви.

Більшість адвентистів розповідали, що час від заходу сонця у п'ятницю до суботнього вечора був найважливішим для них протягом всього тижня. Протягом 24 годин вони повністю припиняють роботу і присвячують цей час виключно друзям та родині. Вчені дійшли висновку, що цей період відпочинку, разом зі здоровим харчуванням і спортом, є важливим чинником довголіття.

Концепція 24-годинної відпустки поширеніша, ніж ми собі уявляємо. Шабат у юдеїв – це день відпочинку, у який суворо заборонено працювати. Одна із найбільш індустріалізованих держав світу - Німеччина - й досі дотримується правила у неділю закривати всі підприємства. У Сполучених Штатах багато людей, незалежно від їхніх релігійних поглядів, дотримуються шабату.

Всепоглинаюча сила технологій

Непомірні вимоги технологічної цивілізації змушують багатьох людей час від часу відступати.

Пристрасть до смартфонаКопирайт изображенияTHINKSTOCK
Image captionПристрасть до смартфона - залежність

"Технології – це найбільше захоплення, яке траплялося в моєму житті", – розповідає Ден Роллман, головний виконавчий директор і співзасновник веб-сайту світових рекордів recordsetter.com. Ден Роллман – один з авторів " Маніфесту шабату" – 10 принципів щотижневого дня відпочинку.

Ці інструкції були розроблені у " Національний день вимкнення", який відзначається вже шостий рік, і передбачає обов'язкове вимкнення інтернету та електронних пристроїв, а також відпочинок на природі.

"Люди вважають, що повинні відповідати на кожний сигнал смартфону, кожне повідомлення на комп'ютері або планшеті. Це створює дуже нездорову ситуацію, – говорить Таня Шівіц, головний менеджер з комунікацій "Національного дня вимкнення". - Ми впевнені, що люди мають відпочивати від технологій".

Чи можливо застосувати ці принципи у моєму шаленому житті? Чи не заважатимуть вони моїй кар'єрі? Я наважився спробувати провести день "перезавантаження" і почав із підготовки.

Повідомте найважливіших людей у вашому житті

Близькі родичі та друзі мають знати, що ваш телефон буде відключений і ви не відповідатимете на імейли. Декілька попереджувальних листів або дзвінків - і ваш день "вимкнення" не перетвориться на жах для тих, хто вас любить та піклується про вас.

Плідно закінчіть робочий тиждень

Останні години перед відпочинком приберіть ваше робоче місце та продивіться поштову скриньку. Викресліть зайве з вашого списку справ.

Розважальна програма

Заплануйте щось цікаве та приємне, наприклад, прогулянку або обід з друзями. Але не перестарайтеся з програмою, радить Ліббі Ленкінскі, віце-президент з питань стратегії Фонду "Новий Ізраїль", некомерційної організації, що виступає за соціальну справедливість та рівність. "Найкраще – робити те, чого вам хочеться саме зараз".

 

Спілкування з друзямиКопирайт изображенияTHINKSTOCK
Image captionЗвільнений від технологій день можна провести за спілкуванням з друзями

Це може почекати

Ви здивуєтесь. Якщо ви затримуєтесь із відповіддю на лист або телефонний дзвінок на 12 годин, це, як правило, ніяк не вплине на ваші стосунки з друзями або на вашу кар'єру. "Це не має прямого впливу на роботу, яку я виконую", – впевнена Шеннон Кейсі, професор клінічної психології з Міжнародного університету Аллієнта.

Телефони лише для фотографій

У кожного свої відносини з мобільними пристроями. Або вимкніть їх повністю, або обмежте деякі функції.

Я майже так усе і зробив, перш ніж вирушити в мій перший 24-годинний відпочинок "без пристроїв". Не можу сказати, що я відчував себе дуже спокійно. Адже я позаштатний журналіст та продюсер, і кожний наступний дзвінок або лист може принести мені непоганий гонорар. У добу цифрових технологій доступність та вчасна відповідь – ключ до кар'єрного успіху у багатьох професіях.

Я вирішив залишити телефон включеним хоча б для текстових повідомлень. Врешті, плідний вихідний із друзями легше організувати, маючи деякий зв'язок. Я відключив електронну пошту, соціальні мережі і повідомлення про гарячі новини. Я вимкнув мій домашній комп'ютер та залишив повідомлення "немає на місці". Але маю зізнатися, якби я отримав повідомлення про приголомшливу новину, я би перервав свою відпустку і пірнув би у роботу. Здається, я ще не готовий на абсолютний вихід з гри, принаймні зараз.

Моє "перезавантаження" почалося о шостій у суботу та мало тривати добу. У якості дозвілля я запланував 10-тикілометрову пробіжку з перешкодами в армійському стилі.

Готуючись до "великого вимкнення", я також мав щось зробити зі своїм списком справ. З цим я справився відмінно. Я не тільки почистив усі поштові скриньки (що трапляється нечасто), але і викинув з голови всі важливі робочі завдання, склавши докладний список справ на понеділок. Це ніби записати всі думки в щоденник, аби вони не турбували тебе вночі.

Відпочити бодай один день на тиждень дуж важливоКопирайт изображенияTHINKSTOCK
Image captionВідпочити бодай один день на тиждень дуже важливо

З таким відчуттям полегшення почався мій суботній вечір, під час якого я збирався послухати музику та приготувати щось. Перше випробування не змусило на себе чекати. Коли я почав готувати, я зрозумів, що мені треба подивитися рецепт в інтернеті. Проте я здолав бажання і ввімкнув свою кулінарну фантазію.

У неділю вранці я швидко перевірив СМСки, але більше ніяк не торкався телефону. Я також порушив свою ранкову звичку перевіряти новини в інтернеті під час сніданку. Раптом у мене з'явився вільний час.

Коли я приїхав на місце перегонів біля озера Кастаїк на північ від Лос-Анджелеса, я відчув нездоланну силу соціальних мереж. За допомогою гучномовця учасників постійно закликали позначати фотографії та дописи в сомережах гештегом із назвою заходу. Я отримав справжнє задоволення від того, що не став цього робити і поринув у спілкування з друзями.

До обіду я усвідомив, що в мене більше немає планів… і мені це дуже сподобалося. Блаженне відчуття спокою зійшло на мене. Доки мій телефон не почав сигналізувати про гарячу новину.

12.15: Гілларі Клінтон оголосила, що буде балотуватися в президенти.

Новинний наркоман усередині мене вже натискав на пошук в інтернеті. Але я стримався, і вирішив почитати про це вдома ввечері. Замість цього я вирушив до нового садового гіпермаркету, що відкрився поруч, і провештався там до вечора із латте у руці. Це було щось нове і дуже заспокійливе.

Автор на дистанціїКопирайт изображенияSOUVENIR PHOTOGRAPH
Image captionАвтор скористався днем без зв'язку для участі в забігу з перешкодами

Ввечері я врешті дозволив собі ввімкнути Інтернет. Яке диво: з численних повідомлень у Твіттері та Фейсбуці та 21 імейла лише 2 насправді потребували відповіді. Нічого термінового.

Я був також вражений, наскільки добре я почувався під час цієї відпустки. Я вийшов зі своєї зони комфорту, але ніякої катастрофи не трапилося. Я почувався спокійним, але у той же час сповненим енергії. Звісно, це все було би марним, якби я повернувся до свого колишнього способу життя. Тому я дав собі обіцянку дотримуватися щотижневого "перезавантаження" протягом року.

Як правильно "перезавантажуватися"

  • Важливо приготуватися. Попередьте ваших рідних та приберіть на робочому столі перед початком "перезавантаження"
  • Будьте розумнішим за свій смартфон. Вимкніть усі зайві повідомлення. Деякі з них ви, мабуть, уже ніколи і не включите
  • Якщо ви зірветесь, просто зробіть паузу та продовжуйте відпочивати
  • Будьте відверті із собою, робіть поступові кроки. Залежності не лікуються за одну ніч
Наші інтереси: 

Бажаєте жити довше? Робіть "перезавантаження"

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи