Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Автобус, ліжко, ванна: як отримати інсайт. Принцип психологічного дистанціювання

У більшості людей креативне мислення асоціюється з напруженими мозковими штурмами і тривалим перебуванням у чотирьох стінах. Насправді, як пожартував один вчений, всі великі відкриття були зроблені в одному з трьох b – bus, bed, bath. Як використовувати підсвідомість для генерації ідей і як домогтися того самого осяяння?

Зміст

Поява несподіваних осяянь (або, як вони ще називаються, інсайтів) в найнесподіваніші моменти пояснюється дією ефекту дистанціювання, пише Ірина Марків на UWay.

Схематично це виглядає так: людина деякий час обмірковує завдання, а потім просто «відкладає» його. Насправді проблема нікуди не зникає – вона зміщується на периферію свідомості. Ми займаємося чимось іншим, але наш мозок обробляє інформацію і шукає шляхи вирішення.

Такий метод дозволяє не тільки віддати завдання в руки підсвідомості, а ще й відключає нашу «швидку» розумову систему, яка приймає рішення найбільш коротким шляхом. І, відповідно, включає «повільну», розсудливу.

Щоб це зробити:

Чітко визначте мету. Сформулюйте проблему і визначте галузі знань, які допоможуть її вирішити. Це дозволить активізувати відповідні розділи пам’яті.

Пориньте в проблему. Вивчіть всю доступну інформацію з даної теми. Активно обмірковуйте, аналізуйте, обговорюйте, задавайте питання експертам. Ваше задача – максимально завантажити мозок завданням, дати йому інформаційне паливо. 

Відстороніться від завдання. Це ключовий етап методики. Саме в цей період і буде відбуватися підсвідомий пошук ідей. Відкладіть досліджувані питання на деякий час і дайте можливість підсвідомості попрацювати за вас. При цьому ви повинні не просто відкласти завдання, але і змінити рід діяльності. Необхідно повністю переключитися на щось інше.

Але діяльність, на яку ви перключилися, не повинна бути пов’язана з вашимим завданням, вимагати надто багато зусиль і поглинати вас цілком. Частину ресурсів мозку необхідно виділяти на роботу з першим завданням; і ваша діяльність на повинна бути занадто нудною – інакше ви не зможете абстрагуватися від своєї задачі.

Поверніться до задачі. Швидше за все, десь на попередньому етапі вам прийдуть в голову якісь ідеї.

Але навіть якщо осяяння не сталося – спробуйте простимулювати себе і поверніться до активного обміркування проблеми. Напевно, ви зможете виявити щось нове. Особливо добре це працює при написанні текстів. Якщо відкласти готову статтю на кілька днів, а потім перечитати її, то ви практично завжди знайдете, що змінити і покращити. Почасти це працює і в інших сферах.

Обробка і оцінка ідей. Напевно, протягом усіх цих етапів у вас виникли якісь ідеї. Саме час проаналізувати їх і вибрати найкращі. 

 

Наші інтереси: 

Принцип психологічного дистанціювання дозволяє значно ефективніше генерувати ідеї, витрачаючи при цьому менше зусиль. Цікаво, що викладені у статті поради - це саме те, що я часто роблю. Але я не знала, що це називається Принципом психологічного дистанціювання і що є таким собі психологічним прийомом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Є! Дійсно є рішення. Нарешті отримав матеріалізацію. Навіть графік мені виклали. Неймовірно.
Вже не перший раз спостерігаю як в критичних випадках найкращим чином все вирішуються саме з спільнотою "Народий Оглядач".
Всім дякую!

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Так воно найкраще працює. Може виникнути синдром нематеріалізації сформованної ідеі, якщо його так можна сформулювати. Що саме заважає можна визначити проаналізувавши ситуацію і заглянути дисгармонії в "очі". При аналізуванні випливе багато різносторонніх чинників, багато інформації. Так як ми шукаємо причину, тобто негатив, то ми і понаходимо щось не позитивне. Як відомо на помилках не навчаються. Навчаються на успішних справах. Саме неприємне в таких випадкає є те ,що неможливо щось планувати. Я обираю шлях очикування. Дочекавшись сприятливих умов починаю як найшвидше діяти.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Постійно цим користуюся! Цей принцип досить успішно допомагає і виявляти помилки - іноді через декілька днів після написання блогу в голові спливає, що в енному абзаці допущена описка чи помилка. Перевіряю ... і точно знаходжу.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Є! Дійсно є рішення. Нарешті отримав матеріалізацію. Навіть графік мені виклали. Неймовірно.
Вже не перший раз спостерігаю як в критичних випадках найкращим чином все вирішуються саме з спільнотою "Народий Оглядач".
Всім дякую!

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.