Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 108
  • Переглядів: 113

Артилерійська коаліція: Франція та партнери допоможуть Україні «збудувати зброю майбутнього»

Категорія:

Коаліцію артилерії для України очолив французький генерал Жан-Мішель Гійотон. Об'єднання складає майже 50 держав-учасниць Контактної групи допомоги України, створене 18 січня, і працюватиме в межах формату «Рамштайн». Робота передбачена за чотирма напрямками – виробництво боєприпасів, артсистем, підготовка військовослужбовців, побудова бліндажів.

24021203.jpg

Установка LRU Фото: Reuters

Як артилерійський союз покращить ситуацію на полі бою та в тилу, йдеться у статті на RFI.

 Завдання коаліції

За словами генерала Жан-Мішеля Гійотона, спочатку коаліція задовольнить нагальні потреби українців. Йдеться про забезпечення боєприпасами, адже поки що в росіян їх вшестеро більше.

"Наразі це переважно стосується боєприпасів, щоб урівноважити баланс сил, який майже 1:6 на користь росіян. Це означає, що коли на українські позиції падає шість російських снарядів, українці можуть відповісти лише одним", – пояснив на пресконференції очільник коаліції, французький генерал Жан-Мішель Гійотон.

Другим завданням стане ремонт та реновація зламаної техніки. У довгостроковій перспективі коаліція має допомогти Україні створити сучасну артилерію і наблизити її до стандартів НАТО.

"Це вимагає справжньої трансформації, оскільки їхня артилерія використовує багато зброї ще радянських часів. З огляду на це слід підготувати не лише операторів переданих систем, але й технічний персонал, командирів відділень, штабних офіцерів тощо", – зазначив генерал.

Допомога від Франції

Під час відкриття в Парижі Коаліції артилерії Себастьян Лекорню розповів про рішення надати 50 мільйонів євро з французького фонду підтримки України для закупівлі 12 установок Caesar.

До кінця 2024 року Франція має можливість додатково виробити ще 60 таких машин – на це потрібно близько 250 мільйонів євро. Це – сума, яка «доступна для різних бюджетів союзників», зауважив міністр і  запропонував присутнім на конференції країнам-союзникам оплатити таке замовлення.

Раніше Україна вже оплатила власним коштом шість установок Caesar, їх мають доправити найближчими тижнями.

Також 25 січня стало відомо, що Париж передав Києву дві додаткові реактивні системи залпового вогню LRU. Про це повідомила Держприкордонслужба, покликаючись на Міноборони Франції.

"Франція має право очолювати цю коаліцію з огляду на передану Україні артилерійську техніку: близько тридцяти установок Caesar (тоді як у нас було лише 75), чотири пускові установки залпового вогню LRU, гармати TRF1 та міномети калібру 120 міліметрів", – зазначив генерал Жан-Мішель Гійотон.

Установки LRU оснащені модернізованою системою управління вогнем, GPS-навігацією та новою системою зв’язку. LRU може використовувати реактивні високоточні снаряди: максимальна дальність стрільби установки – 80 кілометрів.

Зараз, за словами очільника коаліції, військові з першого артилерійського полку Франції, створеного ще у XVII столітті, навчають українських колег користуватися сучасними західними артустановками.

Раніше міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що Париж щомісяця протягом року передаватиме Києву 50 керованих авіабомб AASM Hammer, які адаптували до літаків радянських моделей, а також снаряди.

 

Наші інтереси: 

Європа і Франція, зокрема, почала активно допомагати Україні у її війні з Росією.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи