Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Археологи розкопали на Хортиці унікальний культовий комплекс віком понад 4,3 тисячі років

Світ:

Його можна вважати українським "Стоунхенджем" - з цього місця люди раніше спостерігали за небом і світилами.  Учасники експедиції відзначили, що раніше подібних археологічних комплексів не знаходили, а схожі культові об'єкти, тільки без поховань, виявлені на території Португалії та Азії.

На запорізькій Хортиці археологи розкопали унікальний культовий комплекс епохи ранньої бронзи, що датується III тис. до н. е. з унікальним похованням древнього жерця або вождя племені. За словами археологів, його можна вважати українським "Стоунхенджем" - з цього місця люди раніше спостерігали за небом і світилами. 

У Запоріжжі на острові Хортиця в балці "Генералка" учасники археологічної експедиції громадської організації "Нова археологічна школа" спільно з науковцями національного заповідника "Хортиця" виявили кам'яний культовий комплекс епохи ранньої бронзи, яким понад 4 тис. 300 років, з унікальним похованням "древнього жерця або вождя племені ямної культури".

Учасники експедиції відзначають, що "останки чоловіка, ймовірно, жерця або вождя, перебували в середині овалу, створеного з граніту, він похований у зігнутій позі, камені навколо нього покладені у вигляді кілець і спіралей, а також чітко орієнтовані по сторонах світу, це вказує на те, що тут відбувалися культові обряди, пов'язані з небесними світилами - Сонцем, Місяцем, зірками".

"З південної сторони, де ми не очікували, абсолютно несподівано щупами вихопили кам'яну конструкцію, ця кам'яна конструкція як би відкриває всі загадки Генералки... Було поховання з кам'яною конструкцією, в середині якої був похований або жрець, або вождь. Навколо цього поховання з часом виріс гігантський комплекс з ровів, стовпів, стовпових ям, із залишками жертвоприношення, залишками жертовника, там була людська щелепа. Це все близько 50 метрів в діаметрі", - розповів керівник Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини та відомий український археолог Олег Тубольцев.

Учасники експедиції зазначили, що раніше ні на Хортиці, ні у світі подібних археологічних комплексів не знаходили, а схожі культові об'єкти тільки без поховань виявлені на території Португалії та Азії". Також Тубольцев повідомив, що розкопками цього комплексу місцеві археологи займаються 15 років, і за цей час відкрили приблизно 25% його території, йдеться в сюжеті запорізького каналу ТВ5.

Розкопки давнього культового комплексу на Хортиці продовжаться в майбутньому році.

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи