Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

74 роки тому в Європі завершилася найбільша і найкривавіша війна в історії людства

Світ:

Вона тривала 6 років, і у ній взяли участь 72 держави. Тоді загинуло понад 50 мільйонів людей. Голова Управління у справах ветеранів та репресованих осіб Польщі Ян Юзеф Каспшик нагадав, що 8 травня, день капітуляції Третього Рейху, не є Днем перемоги для Польщі.

Про це у своєму матеріалі пише Польське радіо.

У Варшаві 8 травня опівдні зачитували Переклик загиблих і поклали вінки до Могили Невідомого солдата на площі імені Юзефа Пілсудського. Цей урочистий захід – данина загиблим, і 8 травня не є нагодою для святкування.

«Цей день є для нас гірким днем, бо рішенням держав ми вступили після 1945 року у період комуністичного панування», – підкреслив Каспшик і додав, що для Польщі боротьба не завершилася у травні 1945 року. Вона тривала протягом десятиліть до 1989 року.

Каспшик нагадав, що приблизно 6 мільйонів поляків загинуло, перестала існувати Варшава, перестало існувати багато міст, містечок та сіл, а німці спільно з совєтами вбили велику частину польської еліти.

Голова Управління у справах ветеранів і репресованих осіб також нагадав, що хоча Польща на 6 років була стерта з мапи світу, польські солдати боролися з німцями на усіх фронтах Другої світової війни.

«Поляки, маючи у собі ген свободи, розуміли, що мусять боротися не тільки за свободу власної держави, але мусять боротися також за цінності, що були розтоптані загарбниками, і які призвели до втрати незалежності багатьох країн», – наголосив він.

Ян Юзеф Каспшик зазначив, що поляки боролися від першого дня війни до 8 травня 1945 року на суші, морі та у повітрі, по цілому світу і в окупованій Польщі, а Польща не підписувала жодного акту про капітуляцію.

Польща втратила понад 6 мільйонів своїх громадян, зокрема приблизно 644 тисячі – унаслідок безпосередніх військових дій. Під тиском наддержав Польща змушена була також передати Радянському Союзу приблизно 48 відсотків своєї території на сході.

Наші інтереси: 

Пам'ятати, що історія - це така книга, яку пишуть переможці. Розуміти, що об'єктивної історії немає і бути не може. Кожний народ пише власну історію. Тож українці-інтелектуали, аналітики та історики так само, як і поляки, розуміють, що Україна після Другої світової війни не була "визволена". СРСР міцно закріпився на її теренах, політика асиміляції, зросійщення зробила свої справи, а комуністична/соціалістична ідеологія й досі сидить в головах багатьох людей і водить вже незалежну Україну по колу вже 27 років.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Я вірю, що зі знищенням кожного більшовика
людство йде вперед по шляху прогресу

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Я вірю, що зі знищенням кожного більшовика
людство йде вперед по шляху прогресу