Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 24
  • Переглядів: 24

6 ознак страху

 Ви взялися переробляти себе - подивіться, чи не залишилося в Вас страху. Ви думаєте, а значить, багатієте. Бо нічого вже не стоїть на Вашому шляху.

 

 Перш ніж Ви зможете з користю застосувати мою філософію, Ваша свідомість має підготуватися до її сприйняття. Підготовчий період невеликий і нескладний, і починається він з вивчення, аналізу та розуміння трьох ворогів, від яких слід позбутися, - це нерішучість, сумнів і страх.

 І шосте відчуття не зможе допомогти Вам, поки ці троє (або один з них) залишаються в свідомості. Члени цього несвятого сімейства тісно пов'язані: помітили одного, отже, поблизу парочка інших.

 Страх виростає з нерішучості. Пам'ятайте це! Нерішучість кристалізується в сумнів, вони змішуються - і виходить страх. Іноді цей процес йде повільно. Саме тому вищевказане тріо настільки небезпечно. Воно зароджується і розвивається, коли Ви і не підозрюєте про його існування.

 Мета даного розділу - сконцентрувати увагу на причинах появи і способи лікування шести основних видів страху. Для того, щоб здолати ворога, ми повинні знати його ім'я, його звички і місце проживання. Тому по ходу читання рекомендую Вам зайнятися самоаналізом - встановіть, яким же з загальнопоширених страхів знайшлося місце у Вашій душі.

 Але нехай Вас не обдурять повадки цих невловимих ворогів, бо іноді вони ховаються в підсвідомості, де їх важко відшукати і відповідно здолати.

 

 Страх - це тільки стан

 

 Отже, існує шість загальнопоширених видів страху, з різними комбінаціями яких мав честь познайомитися кожен з нас. Щасливий той, хто не страждав від всіх шести. Я перерахую їх в тому порядку, в якому, ймовірно, за їх значимістю розташували б і Ви самі: це страх злиднів, страх критики, страх хвороби, страх любовного розчарування, страх старості, страх смерті.

 Перші три завжди виявляються на денці будь-якого занепокоєння. Всі інші страхи (крім перерахованих) або не настільки важливі, або примикають до них. Але в будь-якому випадку зрозумійте: страх - це тільки стан Вашого свідомості і, отже, може контролюватися і спрямовуватися.

 Творення передує уяву: першої народжується думка. З цього випливає щось важливіше: лише спалахнувши, думка повинна втілитися. Хочете Ви цього чи ні! Така властивість думки. Але і чужі думки, що називається, підхоплені на льоту, можуть визначити фінансову, ділову, професійну чи громадську долю людини, так само, як і виплекані ним самим.

 Зараз ми закладаємо свого роду фундамент до розуміння одну важливу в цьому житті речі - чому деякі виявляються «щасливчиками», в той час як інші, не менш здібні, підготовлені, досвідчені і інтелектуально розвинені, здавалося б, самою долею приречені на невдачі. Так чому? Судіть самі: кожна людина здатна повністю контролювати свідомість; значить, в волі кожного - тримати розум відкритим для «розумової атмосфери» і черпати з неї або щільно відгородитися від сукупного розуму.

 Втім, природа наділила людину абсолютним контролем над усім, крім ... думки. Зіставте цей факт з тим, що будь-який творення починається з імпульсу думки - і Ви вже близькі до розуміння принципу управління страхом.

 І якщо справедливо міркування про думки, яка завжди бажає втілитися, то як думки про страх і злиднях можуть перетворитися в мужність і фінансовий успіх?

 

 На розпутті

 

 Між злиднями і багатством не буває компромісів. Дороги, що ведуть до них, діаметрально протилежні. Якщо Ви хочете багатства, не сприймайте обставин, що ведуть до злиднів: чи не помічайте їх - вони для Вас не існують (до речі, слово «багатство» ми вживаємо в найширшому значенні, маючи на увазі не тільки матеріальне, фінансове, а й духовне, інтелектуальне багатство). Що ж, згадаймо знову, що шлях до процвітання починається з бажання процвітання. У розділі «Бажання» ми, як могли, пояснили, що Вам слід робити. І як раз в цьому розділі - про страх - Ви маєте чудову можливість на практиці реалізувати наші рекомендації.

 Приступайте - і відразу стане очевидним, що з нашої філософії Ви встигли засвоїти. Приступайте - Ви можете стати пророком своєї долі і в точності передбачити, яке майбутнє Вам уготовано. Бо якщо після прочитання цієї глави

 Ви все ще згодні приймати злидні, - що ж, ви її і отримаєте! Неминуче.

 Якщо Ви бажаєте багатства, визначитеся, в якій формі і скільки Ви його хочете. Дорога Вам відома - Я ж дав карту доріг, яка, при точному проходженні, не дозволить збитися зі шляху. Якщо Вам не по силам починати або ж Ви зупиніться, не дійшовши до мети, - не звинувачуйте нікого, крім себе. Тільки Ви відповідальні за свої вчинки - ніяке алібі не врятує від відповідальності, тому що є одна річ, яка цілком у Вашій влади: це стан Вашого свідомості. Вдумайтеся: стан Вашого свідомості. Його не купують - його створюють.

 

 Звідки приходить страх

 

 Страх убогості - стан свідомості, і нічого більше! Але він здатний знищити Ваші шанси на успіх в будь-якому починанні.

 Цей страх паралізує розум, руйнує уяву, вбиває самовпевненість, підриває ентузіазм, охолоджує ініціативу, розмиває цілі, унеможливлює самоконтроль. Він зводить нанівець чарівність особистості, засмучує чіткість мислення, перешкоджає концентрації зусиль. Він позбавляє наполегливості, перетворює силу в безсилля байдикування, знищує амбіцію, знижує пам'ять, притягує невдачі. Він душить любов і гвалтує кращі почуття душі, зневажає дружбою і привертає нещастя, веде до безсоння, тузі і печалі ... І все це відбувається, незважаючи на очевидну істину, що ми живемо в світі, перенасиченому всім, чого тільки душа забажає, і між нами і бажаним немає ніяких перешкод, окрім одного - відсутність певної мети.

 З усіх страхів страх злиднів, поза всяким сумнівом, - найбільш руйнівний. І його найважче подолати - чому, власне, ми з нього і почали. Він виникає з укоріненого в нашій свідомості страху стати жертвою своїх побратимів. Поведінка тварин мотивується інстинктами, але їх здатності до мислення обмежені, і тому вони полюють один на одного в буквальному сенсі слова. Людина, що володіє вищої нервової та психічної організацією, здатний думати і міркувати, чи не поїдає собі подібних - він знаходить більше задоволення в «економічному людоїдство». Людина настільки жадібний, що цивілізації довелося винайти всілякі закони для огорожі його від ближніх.

 Злидні! Ніщо не приносить великих страждань і принижень. До кінця мене зрозуміє тільки той, хто випробував її.

 Не дивно, що ми боїмося злиднів. Досвід, який передається з покоління в покоління, переконує, що часом зустрічаються люди, яким не слід довіряти, коли справа стосується грошей і благ земних.

 Людина так жадає багатства, що набуває його всіма доступними засобами - чесними, якщо можливо, і іншими, якщо необхідно або випадає нагода.

 Отже, як же позбутися від цього монстра? Займіться самоаналізом, і він виявить слабкості, про які Ви не бажаєте знати. Це абсолютно необхідно для всіх, котрі хочуть більше перебувати посередністю і жити в злиднях. Допитуючи себе з пристрастю, не забувайте, що Ви одночасно суддя і колегія присяжних, прокурор і адвокат, причому адвокат як позивача, так і відповідача. І звичайно, не пропустіть з уваги, що під судом щось перебуваєте Ви самі. Ставте собі конкретні питання і вимагайте прямих відповідей, і, коли слідство завершиться, Ви, в усякому разі, будете знати про себе більше. Якщо ж Ви відчуваєте, що не зможете стати об'єктивним суддею, попросіть виступити в цій якості кого-небудь з добре розуміють Вас людей. Але перехресний допит самого себе не передоручайте нікому. Ви - в пошуках правди. Добудьте її за всяку ціну,

 Запитайте кого завгодно, чого він боїться. У більшості випадків Ви почуєте: «Нічого». Це помилкова відповідь: мало хто усвідомлює себе пов'язаним, ущемленим і підганяти страхом як духовно, так і фізично. Почуття страху настільки невловимо і настільки глибоко вкорінене в свідомості, що людина може пройти по життю, обтяжений усіма видами страху, так жодного разу і не віддавши себе в цьому звіту. Лише мужній аналіз допоможе виявити наявність загального ворога людського. Приступайте ж до нього, уважно вдивляючись в свій характер. На допомогу Вам Я даю деякі симптоми, які кожному не завадило б пошукати в самому собі.

 

 Боязнь злиднів: шість симптомів

 

 1. Байдужість - це відсутність самолюбства, небажання боротися з бідністю, непротівленческую ставлення до будь-якої підлості долі, інтелектуальна і фізична лінь, відсутність ініціативи, уяви, ентузіазму і самоконтролю.

 2. Нерішучість - звичка дозволяти іншим думати за себе, а самому займати вичікувальну позицію.

 3. Сумнів - зазвичай з'являється у формі пояснень і вибачень, покликаних покрити і виправдати свої невдачі; іноді поєднується із заздрістю до чужих успіхів або з їх критикою.

 4. Занепокоєння - прагнення шукати помилки в інших, жити невідповідно до своїх достатків; зневажливе ставлення до своєї зовнішності, насуплений, похмурий вигляд; нестриманість у вживанні алкоголю, іноді - наркоманія; нервозність, невпевненість в собі.

 5. надобережного - тенденція бачити тільки зворотний бік медалі; думки і розмови про можливі невдачі замість концентрації свідомості на засобах досягнення успіху; значення всіх доріг до поразки при одночасному небажанні шукати способи, як його уникнути; очікування «свого часу», що стає поступово світоглядом; спогади про невдах, забуття переможців; судження в стилі - «ах, все пусте! все - дірка від бублика »; песимізм, що веде до нетравлення шлунка, поганому виведенню шлаків з організму, інтоксикації, порушень дихання і загальної схильності до хвороб.

 6. Зволікання - звичка відкладати на завтра те, що повинно було бути зроблено рік тому; трата всіх сил на виправдання неробства - замість роботи, звичайно. Зволікання, приєднуючись до надобережності, сумніву і неспокою, означає також догляд, де це можливо, від відповідальності; перевагу компромісу жорстокій боротьбі; згоду з життєвими труднощами замість їх подолання (адже потім їх можна назвати перешкодою, що заважає руху вперед!); торгівля з життям за кожну копійку, в той час як у неї треба вимагати і процвітання, і багатства, і достатку, і щастя, і достатку; ретельне планування дій на випадок невдачі замість спалювання всіх мостів, всіх шляхів до відступу; слабкість і часто повна відсутність самовпевненості, визначеності цілей, самоконтролю, ініціативи, ентузіазму, самолюбства, здатності розумно міркувати;

 

 «Саме гроші»

 

 Хтось скаже: «Чому Ви написали книгу про гроші? Хіба багатство вимірюється тільки в доларах? »Багато хто переконаний, що існують інші форми багатства, більш кращі для душі. Так, багатство - не тільки долари, а й на білому світі живуть мільйони людей, які дадуть Вам так: «Дайте мені стільки грошей, скільки Я хочу, а вже іншим і сам себе забезпечу».

 Основна спонукальна причина створення цієї книги - страх злиднів, який паралізував мільйони чоловіків і жінок. Послухайте, що робить цей страх. Розповідає Уестбрук Пенглер:

 «Гроші - всього лише зв'язки раковин, металеві кружечки або смужки паперу. Але існують багатства серця і душі, які не купиш за гроші; що знаходяться в пригніченому стані часто не можуть думати про це і взагалі зберігати присутність духу. Ось людина викинутий на вулицю; він - внизу, він - поза; і те, що відбувається в його душі, абсолютно чітко проявляється в посадці плечей, в тому, як він носить капелюх, йде або дивиться. Він не може піти від почуття власної неповноцінності, перебуваючи серед людей, що мають постійну роботу, навіть якщо він знає, що незмірно Вище їх за інтелектом, за характером і за здібностями.

 У свою чергу ці люди (навіть друзі) відчувають деякий почуття переваги і, нехай несвідомо, ставляться до нього як до пораненого. Якийсь час він має можливість позичати гроші, але їх, зрозуміло, недостатньо для підтримки колишнього рівня життя, і, врешті-решт, нікому не позичають вічно. Причому він позичає «на життя», що лише посилює депресію, а у самих цих грошей немає оживляючої сили грошей зароблених. Звичайно ж, Я говорю не про нероб і змирилися невдах, а про чоловіків з нормальним самолюбством і самоповагою.

 Вважаю, що жінки, які опинилися в подібній ситуації, поводяться інакше. Зауважу принагідно, що, розмірковуючи про людей, що стали зайвими, ми чомусь не маємо на увазі жінок. Так, рідко можна побачити жінку, яка стоїть в черзі за мискою супу, а тим більше жебрацтва. Ви не виділіть їх, як чоловіків, в натовпі з яких-небудь очевидними ознаками. Знову-таки мова не йде про вуличні бродягах що жіночого, що чоловічої статі; їх, ймовірно, однакове число. Йдеться про порівняно молодих, гідних, інтелігентних жінок. Їх має бути багато, але вони не виставляють напоказ крах свого життя. Може бути, вони вважають за краще самогубство.

 Людина, що опинився не при справах, має досить часу для роздумів. У нього є час поїхати «у чорта на болоті» за виявлену вакансією, щоб дізнатися, що вона зайнята, або про те, що треба продавати якусь погань, яку якщо куплять, то з жалю, і йому доведеться жити на комісійні. Відмовившись від настільки «привабливою» перспективи, він раптом бачить, що виявився на вулиці і йому можна йти «куди завгодно», що, втім, зовсім рівнозначно «нікуди йти». І він іде, іде, іде. Він витріщається на вітрини, на недоступну йому розкіш і відчуває себе людиною другого сорту; він поступається місцем у вітрин тим, хто дивиться на них з активним інтересом. Потім він забредает в метро або бібліотеку, щоб дати відпочинок ногам і трохи зігрітися. Але це не пошук роботи - хоча він знову йде.

 Він цього не знає, але безцільність пошуку, навіть якщо вона ще не запам'яталася в його зовнішності, сама по собі чревата відмовою. Його одяг, залишається з хороших часів, ще непогано сидить, але не може приховати занепаду духу.

 Він бачить тисячі людей, зайнятих своєю роботою, і заздрить їм в глибині душі - всім цим кіоскерам, клеркам, аптекарям, кондукторам. Ті - незалежні, в них безодня самовпевненості і гідності, а він не може переконати себе, що теж хороша людина, хоча постійно сперечається з собою і завжди приходить до сприятливого для себе висновку. »

 Саме гроші, точніше, їх відсутність, так змінили цю людину. Якби він мав трохи грошей - він знову став би самим собою.

 

 Чи боїтеся Ви критики?

 

 Ніхто не зможе сказати точно, звідки у людини взявся цей страх, але одне очевидно - він в нас присутній і дуже розвинений. Можливо, за страх критики відповідальна та частина природи людини, яка спонукає його не тільки відібрати у ближнього їжу і майно, але при цьому і виправдати свої дії критикою характеру пограбованого. Не секрет, що злодії лають тих, кого обчищають, а політики, домагаючись перемоги на виборах, не стільки демонструють світові власні гідності і кваліфікацію, скільки очорнюють опонентів.

 Подивіться, як швидко осідлали страх критики основні виробники одягу! Кожен сезон змінюється безліч деталей в тому, що ми носимо. Але хто замовляє моду? Звичайно, не покупець, а виробник одягу. Навіщо так часто змінюються стилі? Відповідь очевидна: щоб більше продати. Або автомобілі. Кожен сезон випускаються нові, модні, марки. І мало хто ризикне сісти за кермо застарілого автомобіля.

 Те, що ми зараз описали, звичайно ж, дрібниці. Давайте досліджуємо поведінку людини під впливом страху критики в більш істотних обставин. Ну візьміть, наприклад, будь-яку людину, яка досягла інтелектуальної зрілості (зазвичай це відповідає 35 - 40-річного віку), і якщо Ви вмієте читати його таємні думки, то виявите цілком певне невіра в більшість історій, почутих їм у дитинстві від священика. Але чому ж людина, навіть в наш освічений вік, зазвичай уникає відкрито говорити про своє невірстві? Та тому, що він боїться критики! Тому що чимало чоловіків і жінок свого часу спалили на багатті за те, що вони посміли засумніватися ну хоча б в існуванні привидів. Що ж, не дивно, що ми успадкували свідомість, схильне до страху. Зрештою, не так уже й далеко від нас час, коли за критикою слідували суворі покарання. А в деяких країнах це практика і сьогоднішнього дня.

 Страх критики підриває ініціативу, руйнує силу уяви, обмежує індивідуальність, позбавляє людину впевненості в собі і взагалі шкодить йому в безлічі інших випадків. Так ... Часто незагоєною раною стає батьківська критика. Мати одного з дружків мого дитинства плекала його (буквально!), Тобто виховувала товкачем, била майже щодня, кожного разу завершуючи це священнодійство такою заявою: «Ой, як по тобі тюрма плаче, ти і до двадцяти без неї не дотягнеш» . І він таки потрапив до виправної колонії ... в 17 років.

 Критика - це вид сервісу, якого у нас більш ніж достатньо. Скільки ж кожен з нас отримав цих безкоштовних подарочков! А родичі (власне, найближчі)! Я переконаний, що батько, який виростив своєю критикою не тільки дитини, скільки комплекс неповноцінності в людській оболонці, повинен визнаватися злочинцем (а це і є злочин найгіршого властивості!). Менеджери, які розуміють людську природу, витягають все найкраще з своїх підлеглих не критикою, а конструктивними взаєминами. Тих же результатів можуть досягти і батьки. Критика викликає в серці почуття неповноцінності або образи. Але не прихильності. Але не любові.

 

 Боязнь критики: сім симптомів

 

 Цей вид страху майже так само універсальний, як і страх злиднів, а його наслідки так само фатальні для особистості через те, що боязнь критики руйнує ініціативу і робить безглуздими будь-які зусилля уяви. Отже, основні симптоми:

 1. Сором'язливість - зазвичай виражається в нервовості, боязкості в розмові і при зустрічі з незнайомими, в незручності рухів, що бігають очах.

 2. неврівноваженість - невміння контролювати свій голос, нервозність в присутності сторонніх, погана постава і пам'ять.

 3. слабохарактерний - нетвердість при прийнятті рішень, відсутність чарівності і вміння чітко порозумітися; звичка «відкладати на завтра», бездумне угодовство з чужою думкою.

 4. Комплекс неповноцінності - самоствердження Мовою; звичка говорити «гучні слова», щоб справити враження (найчастіше - при незнанні істинного значення цих слів); наслідування в манері одягатися, говорити і взагалі в манерах, пристрасть до письменництва - в основному на тему про свої досягнення. Такі люди часто здаються самовпевненими.

 5. Екстравагантність - прагнення до того, щоб все було, «як у людей», а це неминуче обертається життям невідповідно до своїх достатків.

 6. Безініціативність - невміння використовувати можливості для самопросування; боязнь висловлювати свою точку зору, невпевненість в своїх ідеях, ухильність відповідей в розмові з вищестоящими; незграбність в манерах і мови; брехливість.

 7. Відсутність самолюбства - лінощі душі і тіла; повільність у рішеннях, сугестивність, невміння і небажання самоствердитися; пристрасть говорити

 гидоти за спиною і лестити в очі; непротивлення невдач, звичка кидати з легким серцем будь-які починання при найменшій опозиції з боку, безпідставна підозрілість; нетактовність в розмові; небажання визнавати свої помилки.

 

 Чи боїтеся Ви хвороб?

 

 Цей страх може бути одно віднесений і до фізичного, і до соціального спадщини. Якщо говорити про його походження, то, смію стверджувати, він тісно пов'язаний зі страхом старості і смерті - цих двох провісників «загробних жахів», про які людина, по суті, нічого не знає, хоча напханий всякими малоприємними історіями з дитинства. Дане явище настільки поширене, що знаходяться пройдисвіти, які продають «рецепти здоров'я», підтримуючи, таким чином, страх смерті.

 В цілому людина боїться хвороб через посмертних страхів, нав'язаних в його свідомість, і з побоювання можливих економічних наслідків.

 Відомий терапевт встановив, що 75 відсотків людей, що звертаються до лікаря, страждають від ... іпохондрії (уявних хвороб). Було переконливо доведено, що страх хвороби, навіть самий безпідставний, дає реальні фізичні симптоми того захворювання, якого людина побоюється. Адже ось до чого могутньо людську свідомість! І в творенні, і в руйнуванні.

 Граючи на цій людській слабкості, аж ніяк не один продавець «патентованих засобів» сколотив собі стан. Цей «податок» на людське божевілля так виріс кілька десятиліть тому, що один популярний журнал навіть провів кампанію проти найбільш нахабних продавців різного роду «еліксирів життя».

 Експерименти, проведені нами не так давно, довели, що людині можна навіяти хвороба. До обраним нами «жертвам» три людини послідовно зверталися з одним і тим же питанням: «Що Вас турбує? Ви жахливо виглядаєте ». На перший раз питання викликало посмішку і безтурботне: «О ні, все в порядку». Вдруге відповідь зазвичай бував таким: «Я точно не знаю, але дійсно відчуваю себе паршиво». Ну а в третій раз той, до кого зверталися з питанням, прямо говорив, що хворий.

 Не смійтеся, а краще-ка проверніть цю штуку з ким-небудь зі своїх знайомих. Тільки не старайтеся, а то ж справді захворіють! Між іншим, існує секта, члени якої мстять своїм ворогам, роблячи те ж, що і ми, тільки шість разів (метод гексаедр). Правда, вони називають це «напускати чари».

 Є приголомшливі свідоцтва, коли хвороби починалися від поганих думок. Погана думка може бути викликана, а може і сама народитися в людській свідомості.

 Тому наслідуйте приклад одного мудрого людини, ще більш мудрого, ніж може здатися з наступних його слів: «Коли мене хтось питає, як Я себе відчуваю, мені завжди хочеться дати йому в морду».

 Доктора часто рекомендують пацієнтам змінити (на час) клімат, маючи на увазі - зміну обстановки. Клітини страху хвороби присутні в свідомості у кожного. Занепокоєння, страх, розчарування в любові і невдачі в справах запліднюють їх і дають їм життя.

 Невдачі в любові і справах стоять вгорі цього списку ... Один юнак так страждав від невдалої любові, що потрапив до лікарні. Протягом місяця він перебував між життям і смертю. Нарешті покликали психотерапевта. Насамперед доктор змінив доглядальницю, приставивши до хворого чарівну молоду жінку. За попередньою домовленістю з доктором вона з першого ж дня стала займатися любов'ю з нашим юнаків, і через три тижні його виписали з госпіталю, все ще страждає, правда, від зовсім іншої хвороби: він знову закохався. І ліками була вся ця містифікація, але згодом юнак і доглядальниця одружилися.

 

 Страх хвороб: сім симптомів

 

 Симптоми цього майже загального страху такі:

 1. Самонавіювання - пошук і припущення в собі симптомів всіх мислимих хвороб, «насолода» уявними недугами і міркування про них, як про справжніх; пристрасть купувати все «-міціни» і «-Фат», які (всі говорять!) чудово допомагають; постійні розмови про операції, нещасних випадках і т.д .; експериментування без лікарського контролю з усілякими дієтами, фізичними вправами, способами схуднення; використання домашніх засобів, патентованих ліків і шарлатанських зілля.

 2. Іпохондрія - звичка так говорити про хвороби, так на них концентруватися, так, майже солодко, очікувати їх приходу, що в кінцевому підсумку це обертається нервовим стресом. Ніяка мікстура ні з якої пляшки (навіть з тієї, з якою був випущений джин) таке не виліковує. Іпохондрія приходить разом з поганими думками, і ніщо, крім думок хороших, від неї не позбавить. Кажуть, що іпохондрія приносить здоров'ю такої ж шкоди, як принесла б сама хвороба, будь вона не уява. «Що Вас турбує, мадам?» - «Нерви». Найчастіше саме нерви у мадам, як у коня.

 3. Млявість. Боязнь захворіти нерідко перешкоджає занять фізичними вправами: це зазвичай закінчується надмірною вагою і стає причиною малорухливого, в основному, домашнього способу життя.

 4. Вразливість. Страх хвороб підриває сили організму до опору і створює сприятливі умови для придбання будь-якої недуги. Страх хвороб може неприємним чином з'єднатися зі страхом бідності, особливо у іпохондриках, постійно турбується про те, що йому доведеться оплачувати рахунки за лікування. Да уж, такі люди витрачають чимало часу на підготовку до своїх хвороб. Але ж є ще смерть - про неї їм теж треба поговорити, накопичити гроші для оплати місця на кладовищі і похорону ...

 5. Самолелеянье - властивість волати до співчуття оточуючих, використовуючи уявну хворобу як приманку (до цього трюку вдаються також, щоб уникнути роботи); стимуляція хвороби для виправдання найпростішої ліні або ж відсутності амбіції.

 6. Нестриманість - звичка вживати алкоголь або наркотики для позбавлення від головного болю, невралгій і т.д. замість усунення їх причин.

 7. Занепокоєння - пристрасть до читання медичної літератури і всяких брошурок, які рекламують патентовані препарати - і подальше природне занепокоєння, хоч як мене захворіти ...

 

 Чи боїтеся Ви невдачі в любові?

 

 Цей страх сходить до часу полігамною сім'ї з її звичаєм викрадення жінок і звичкою віддаватися вільного кохання де тільки можливо.

 Ревнощі та інші аналогічні види неврозів виростають з успадкованою боязні втратити об'єкт своєї любові; цей вид страху, мабуть, найболючіше з виділених нами основних шести. Він вносить найбільше безладу в життя тіла і духу.

 У кам'яному віці чоловіки викрадали жінок із застосуванням грубої сили. Вони продовжують робити це і зараз, правда, техніка змінилася. Вони використовують переконання, обіцяють гарний одяг, гарні машини і інші вельми спокусливі речі, що діє відчутно ефективніше фізичної сили. У порівнянні з часом світанку нашої цивілізації змінилися не повадки чоловіків, а способи їх прояву.

 Але ретельний аналіз показує, що жінки ще більш схильні до цього страху. Вони знають з досвіду, що чоловіки за своєю природою полігамні і що, вже у всякому разі, їх не можна довіряти в руки суперниць.

 

 Боязнь невдачі в любові: три симптоми

 

 Відмінні симптоми її такі:

 1. Ревнощі: звичка підозрювати близьких друзів і коханих без жодних на те підстав; звинувачення дружини або чоловіка в невірності (звичайно ж, без причин); всеохоплююча підозрілість, абсолютна невіра.

 2. Пошук промахів у всіх: друзів, родичів, колег, коханих (це, природно, в першу голову) з найменшого приводу або ж при відсутності такого - все одно.

 3. Авантюризм: схильність до ризикованих підприємств, розкраданню, шахрайства та інших небезпечних діянь з метою добути грошей для коханих, з вірою, що любов можна купити; влізання в борги для покупки подарунків, щоб показати себе з кращого боку; безсоння, нервозність, відсутність наполегливості, самоконтролю, самовпевненості, слабовілля, поганий настрій.

 

 Чи боїтеся Ви старості?

 

 По суті, цей страх походить від двох джерел. По-перше, від думки, що старість може принести з собою злидні. По-друге (і це набагато більш важливе джерело), ​​від помилкових і жорстоких навчань минулого, гарненько приправлених «вогнем і сіркою» та іншими пристрастями, бездушно націлених на поневолення людини через страх.

 У людини є ще дві абсолютно розумні причини для побоювань, пов'язані зі старістю. Одна - недовіра до ближнього, цілком здатному привласнити будь-які земні блага, що належать Вам; друга - моторошні картини потойбічного світу, викликані в Ваше свідомість.

 До цього страху примикає більш поширена боязнь хвороб. В причинне русло домішується і еротичний компонент, тому що не існує людини, якій би подобалася думка про втрату сексуальної привабливості.

 Не варто забувати і про можливість злиднів. «Будинок пристарілих» - не найприємніше словосполучення. Воно вдаряє, як мороз, по свідомості будь-якого, перед ким маячить можливість провести похилі роки в богадільні.

 Ну і, нарешті, старість не виключає втрату свободи і незалежності, як фізичної, так і економічної.

 

 Боязнь старості, чотири симптому

 

 Найбільш поширеними є такі симптоми боязні старості:

 1. Передчасний спад. Мається на увазі тенденція до спаду у віці сорока років (насправді це вік інтелектуальної зрілості) з розвитком комплексу неповноцінності і помилкового переконання, що з віком людська особистість деградує.

 2. «Вибачте мені, старому ...» Саме так, вибачливо, кажуть багато людей, які досягли віку сорока або п'ятдесяти років. Замість цього варто було б вимовляти слова подяки за щастя жити у віці мудрості і розуміння.

 3. Безініціативність. Ініціатива, уяву, впевненість в собі пропадають у того, хто чомусь вирішив, що вже занадто старий для прояву цих якостей.

 4. Прагнення молодитися. Наслідування в одязі і поведінці молоді, що, природно, виглядає безглуздим в очах оточуючих, близьких і далеких.

 

 Чи боїтеся Ви смерті?

 

 На деяких з нас цей страх діє найбільш жорстко. Причина ж очевидна. Раптова гостра біль, що пронизує серце при думці про смерть, частіше за все може бути віднесена до релігійного фанатизму. Так звані Язичники менше бояться смерті, ніж більш «цивілізовані» представники роду людського. Протягом тисяч років люди ставлять так і залишаються без відповіді питання: «Отколь грядеши?» І «Камо грядеши?» - звідки Я і куди Я йду.

 У темні часи минулого перебували бездушні і хитрі люди, які пропонували - за гроші - відповідь.

 «Прийди до мене, прийми мою віру, йди моїм догматам, і Я дам тобі квиток, за яким після смерті ти потрапиш прямісінько в рай», - кричить керівник сектантської громади. «Звичайно, ти можеш залишатися не зі мною, - продовжує він, - але тоді диявол підхопить тебе і спалить в пеклі».

 Думка про пекельний покарання позбавляє інтересу до життя і робить щастя неможливим.

 Хоча ніякої релігійний лідер не в змозі ні гарантувати піднесення в рай, ні влаштувати зішестя в пекло (в зв'язку з відсутністю такого), останній представляється настільки жахливим, що сама думка про нього важким тягарем лягає на уяву, причому настільки виразно, що начисто паралізує розум - і якраз формує страх смерті.

 Зараз, на щастя, цей страх розповсюджений не в такій мірі, як у ті часи, коли не було університетів і коледжів. Люди науки направили на людство промінь правди, і ця правда швидко звільняє чоловіків і жінок Землі від страху смерті. На юнаків та дівчат, які відвідують університети і коледжі, не так легко справити враження чином «полум'я і сірки». За допомогою біології, астрономії, геології та інших суміжних наук страхи темних віків, лещатами стискали душі людей, розсіялися.

 Весь світ створений з двох речей - енергії і матерії. З початкового курсу фізики ми знаємо, що ні матерія, ні енергія (дві відомі людині реальності) не можуть бути ні створені, ні зруйновані. Вони видозмінюються, але не руйнуються.

 Життя - енергія, що ж ще? І, як інші форми енергії, вона зазнає різні трансформації і зміни. І смерть - теж тільки трансформація. Але якщо це так, то, виходить, після смерті настає довгий, вічний, мирний сон, а сну - чого боятися? Задавите же в собі страх смерті!

 

 Боязнь смерти: три симптома

 

 1. Думки про смерть. Ця звичка більш поширена серед людей похилого віку, але навіть молоді часто думають про небутті, замість того щоб насолоджуватися життям. Нерідко це відбувається через відсутність мети існування або через нездатність (втім, друге занадто пов'язано з першим) знайти потрібну професію. Найкращі ліки від страху смерті - пристрасне бажання досягти чогось, підкріплене осмисленим служінням іншим. Зайнята людина про смерть не думає.

 2. Зв'язок з острахом злиднів. Боязнь наближення власної убогості або злиднів, що приходить внаслідок чиєїсь смерті.

 З. Зв'язок з хворобою або неврівноваженістю. Хвороба може призвести до депресії. Розчарування в любові, релігійний фанатизм, сильний невроз або неосудність також можуть стати причиною страху смерті.

 

 Занепокоєння - той же страх

 

 Занепокоєння - стан свідомості, що походить від страху. Воно діє повільно, але наполегливо. Крок за кроком воно «обкопується» в свідомості, поки не паралізує здатність людини до здоровим глуздом, не зруйнує його впевненість в собі і ініціативність, занепокоєння - це вид безперервного страху, що має причиною нерішучість, і, отже, це також стан свідомості, яке можна і треба контролювати.

 Засмучене свідомість безпорадно. Таким його робить нерішучість. У більшості з нас бракує сили волі швидко приймати рішення і вже потім (коли воно прийнято) триматися за нього щосили.

 Ми і не думаємо про обставини після того, як намітили для себе певну лінію дій.

 Одного разу мені довелося розмовляти з людиною, якого через дві години повинні були стратити на електричному стільці. Цей засуджений був найспокійнішим серед восьми співтоваришів по камері смертників. Його спокій спонукало мене запитати, як він відчуває себе, знаючи, що через короткий час перейде у вічність. «А непогано. Тільки подумай, брат, - всім моїм проблемам скоро настане кінець. У мене ж нічого не було в житті, крім проблем. Мені завжди було важко добути їжу і одяг. А скоро мені нічого цього не знадобиться. Я став відчувати себе дійсно добре, як тільки точно дізнався, що повинен буду померти. Тоді Я вирішив: Я прийму свою долю в гарному настрої ».

 Говорячи це, він наминав обід, якого цілком вистачило б на трьох, очевидно, насолоджуючись кожним з'їдає шматочком, як ніби ніщо жахливе його не очікувало. Рішення допомогло цій людині підкоритися долі! Але рішення так само може вберегти Вас від проходження в руслі небажаних обставин.

 Саме за допомогою нерішучості кожен з основних страхів перетворюється в занепокоєння. Забудьте про раз і назавжди від страху смерті, визнавши її неминучою. Проженете геть страх злиднів, прийнявши рішення досягти успіху настільки, наскільки це можливо без зайвих хвилювань. Наступите на горло боязні критики, зважившись не турбуватися через те, що інші подумають чи скажуть про Вас. Усуньте з Вашого свідомості страх критики через нове до неї ставлення - сприймайте її не як перешкоду, а як благословенну пору, яка приносить з собою мудрість, самоконтроль і рівень розуміння життя, недоступний юності. Позбавте себе від страху хвороб, просто забувши їх симптоми. Керуйте боязню невдачі в любові, переконуючи себе, що Ви в кінці кінців можете при необхідності обійтися і без неї.

 І взагалі - відвикайте турбуватися! Прийміть одне для всіх випадків рішення: ніщо, пропоноване життям, негідно Ваших хвилювань. І Ви побачите, що разом з цим рішенням до Вас прийде врівноваженість, Ясність інтелекту, спокій думки, а це неминуче призведе до щастя.

 Людина, чия свідомість заповнене страхами, не тільки руйнує власні можливості до осмисленого дії, але і деструктивно впливає на свідомість всіх, з ким спілкується, руйнуючи, таким чином, їх можливості.

 

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи