Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 7

5 кроків зі створення власної мікронаціі

Спецтема:

У всьому світу люди створюють мікронаціі - експериментальні держави, які можуть існувати як в інтернеті, так і обіймати невелику територію в реальному світі. Це дуже важлива тенденція, вважає професор соціальної географії в Університеті Ньюкасла Алістер Боннетт (Alastair Bonnett). Нещодавно він прочитав про це лекцію в рамках проекту InLiberty, а потім розповів про мікронації в інтерв'ю Apparat і дав кілька порад, як побудувати свою власну.

micro_sealand_.jpg

Князівство Сіленд - віртуальна держава, проголошена у 1967 році британським відставним майором Педді Роєм Бейтсом. Автор фото: Kim Gilmour

FAQ: Все, що потрібно знати про мікронації

Що це таке: Мікронації вважають себе незалежними державами, хоча їх не визнають уряди інших країн і міжнародні організації - найчастіше, вони навіть не підозрюють про їх існування. Зазвичай мікронації створюються однією людиною або невеликою групою людей в якості політичного експерименту, філософського висловлювання або просто заради екстравагантного розваги. Деякі мікронації існують виключно в інтернеті, інші - намагаються розжитися власною територією. Всі вони стверджують, що претендують на який-небудь великий шматок Землі в реальному світі.

Приклад мікронації: Самий розхожий приклад — Сіленд (Sealand). Це колишня артилерійська платформа, яка знаходиться в нейтральних водах недалеко від берегів Великобританії. Нею в даний момент керує князь Майкл I.

Хто їх створює: Звичайні люди з усього світу, які намагаються запропонувати альтернативу існуючим формам держави. Між реальними країнами завжди є якийсь антагонізм - наприклад, як зараз між Росією і Заходом. Подібні протистояння можуть тривати століттями. Творці мікронацій хочуть уникнути цього антагонізму, бо втомилися брати участь у вічній політичній грі.

Навіщо вони потрібні: Мікронації - це фактично експериментальний стартап, місце для експериментів і проявів індивідуальності. Це спосіб людського самовираження і прояву автономії. Не варто романтизувати мікронації або говорити, що вони пропонують рішення у вигляді кращого світу, але це частина важливої тенденції. На них варто дивитися як на цікавий феномен - це і критика традиційних політичних структур, і спроба вибратися з існуючої реальності.

Два типи мікронацій: Частина мікронацій є віртуальними. Вони не претендують на землю, існують виключно в інтернеті або в уяві кількох людей. Деякі, втім, вважають своїми «володіннями» спальню творця. Інші мікронації, навпаки, існують у форматі реальних спільнот на реальній території. Прикладом може служити згаданий вище Сіленд або фермерське господарство Хатт-Рівер в Західній Австралії.

Як створити свою мікронацію?

Мікронаціі можуть мати безліч форм і сповідувати найрізноманітніші політичні та філософські погляди. Багато з них є монархіями, хоча бажання бути королем не варто сприймати серьйозно - це скоріше форма протесту. Проголосити себе монархом в країні типу Нідерландів чи Швеції - значить поставити себе в якості альтернативи королівській сім'ї. Крім монархії дуже популярні різноманітні ліві спільноти. Але в цілому все залежить від волі і поглядів творця - мікронація може бути абсолютно будь-якою. Ось як побудувати свою власну:

Крок 1: Придумайте гарну концепцію

У фундаменті завжди повинна лежати міцна ідея. Візьмемо, наприклад, мікронації лівого спрямування. Це відмінна можливість для соціалістів, у яких немає широкої суспільної підтримки. Ці люди не хочуть залишатися маргіналами і створюють свої мікронації, це їх маніфест. За моїми спостереженнями, в основному такі проекти складаються з чоловіків, яким подобається поговорити. Це щось на зразок клубу дебатів і любителів книг. І насолоджуючись згодою між собою, вони намагаються сформулювати нову соціалістичну утопію.

Для деяких мікронацій - це гра. Якось після однієї з лекцій до мене підійшов хлопець і запитав: «От ми говоримо один з одним по-ельфійськи. Ми можемо створити мікронацію, засновану на мові?» І я сказав: «Це виключно ваша справа». Насправді, у багатьох мікронаціях є елемент ескапістської гри: ви живете фантазією, ви ототожнюєте себе з іншим казковим світом. Це такий перформанс. Але я не знаю, якою може бути стратегія і майбутнє у такого мікродержави.

Приклад: Віртландія
Віртландію заснували в 2008 році після конфлікту в Південній Осетії. Автори, що приховують свої справжні імена, вважають, що нинішня держава не рятує людство від загибелі в результаті воєн і конфліктів. Як рішення вони запропонували створення в інтернеті міжнаціонального співтовариства, яке володіє всіма атрибутами державності і згодом може стати нацією і в офлайні.

Крок 2: Знайдіть прихильників

Якщо мікронація складається з кількох молодих людей, що сидять у своїх спальнях, це буде просто нежиттєздатна маргінальна культурна форма. Але якщо такі спільноти стають популярними, якщо люди починають ідентифікувати себе з ними, у таких мікронацій є шанс. Навіть якщо вони просто існують в інтернеті.

Ваші прихильники повинні розділяти ваші погляди. Ви самі вибираєте конституцію і форму правління, але інші повинні бути лояльні до цих ідей. Тільки тоді вони будуть по повній вкладатися в проект. Справжні мікронації формуються через практику спільного будівництва нових державних інститутів і власної бюрократії.

Можливість вибору ідеології і форми правління - найцінніше, що мікронації можуть запропонувати. У звичайному світі більшість з нас не має такої можливості.

Крок 3: Зрозумійте як взаємодіяти з державою

Навіть якщо у мікронації є своя територія, вона не обов'язково є проблемою для держави. Мікронації можуть бути просто своєрідним типом експерименту, інновації, пожвавлення людської і політичної волі. Деякі мікронації хочуть діалогу з владою для донесення до них своїх ідей. Як, наприклад, австралійська Імперія Атлантіум під управлінням імператора Георга Другого. Вони використовують мікронацію для того, щоб активно критикувати політику, і таким чином привертають антиглобалістів і прихильників лівої ідеї з усього світу.

Приклад: Фландренсіс
Іноді мікронаціі не просто взаємодіють з офіційною владою, вони звідти і ростуть. Державу Фландренсіс створив бельгійський студент Нільс Вермерш, який працює в одній з міських рад. Для нього мікронація стала чимось на зразок моделі міськадміністрації, в рамках якої молоді люди вчаться ухвалювати рішення і планувати розвиток території. Фландренсіс випускає власні марки і претендує на шматок Антарктиди.

Крок 4. Вигадуйте офлайн-активність

Мікронаціі проводять Олімпійські ігри. Їх ініціатор - творець Молоссії (одна з найстаріших віртуальних держав). Це показує, що мікронаціі зацікавлені в самих різних формах альтернативного управління. Або подивіться на Polination, конференцію представників мікронацій - це майже як ООН, тільки на іншому рівні. При цьому треба розуміти, що все це не спроба поступово з мікронацій перетворитися на реальні держави. Це скоріше викликано бажанням розвинути свій власний тіньовий світ з власними офлайн-справами, не більше того.

Приклад: Талосса
Мова теж може бути основою для існування мікронаціі. Приклад - Королівство Талосса, одна з найвідоміших мікронацій. Її творець Роберт Бен Медісон в певний момент придумав свою мову, талоссанську, яка налічує вже кілька тисяч слів. Більшість жителів Талосси якщо й не вільно спілкуються цією мовою, то принаймні можуть сказати «привіт» або «бувай». Талосса регулярно проводить спеціальні фестивалі в штаті Мілуокі, де громадяни говорять вигаданою мовою, влаштовують змагання і просто добре проводять час.

Крок 5. Займайтеся економікою

Економічне функціонування мікронацій може розвиватися різними способами. Це залежить від того, чим вони будуть займатися. У жителів Христианії в Копенгагені є свої паспорти і місцеві гроші. Є інші містечка в Італії чи Британії, які також намагалися експериментувати з подвійною валютою. В основному мікронаціі намагаються пропонувати якійсь додаткові послуги - випускають пам'ятні поштові марки, продають громадянство і дворянські титули

Приклад: Сіленд
Конституційна монархія Сіленд активно торгує паспортами, грамотами, кружками та монетами. У минулому Сіленд спробував побудувати на належній мікронації артилерійської платформі захищений інтернет-хостинг - втілення лібертаріанських та анархістських фантазій про вільне поширення інформації. Ідея закінчилася провалом.

Джерело:  Николай Овчинников: 5 шагов по созданию собственной микронации


Мій коментар.

"Народний Оглядач" вже писав про два приклади мікронацій:
Москаленко й Дирда створили Чернігівське сударство
Оранія. Чорні повинні залишити місто

На сьогодні ТГ є типовою віртуальною мікронацією з власною концепцією, мовою (Сенсар), віртуальною валютою, оф-лайн активністю тощо. От тільки цілі та амбіції у ТГ набагато масштабніші за інші мікронації. Чи вдасться їх втілити у життя — покаже майбутнє. А поки що треба уважно вивчати досвід інших мікронацій, щоб уникнути їхніх помилок.

До речі, варто ще почитати: «Делиться надо» (рос. мовою).

 

Наші інтереси: 

Творимо нову цивілізацію!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Частина мікронацій виникає саме тому, що "влада їх не чує", через що намагаються створити альтернативні форми. Це дійсно така собі Гра - на виокремленій території (або реальній, або віртуальній), зі своїми правилами. Більшість з них так і залишаться іграми. Але деякі можуть стати реальністю.

Судячи з відгуків в інтернеті, Христианія вже перетворилась фактично у туристичний об'єкт. Гра затягнулась.

Подібні ігрові "республіки" є в багатьох містах, наприклад митецька республіка Ужупіс у Вільнюсі.
http://uk.wikipedia.org/wiki/Ужупіс

Або Мондсивитанська республіка в Лондоні тощо.

Творю, отже існую.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Один з висновків: замість того, щоб закликати інших до творення нової української нації, треба оголосити себе нацією і діяти як нація.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Саме так! Мікронація - це модель, альтернативна існуючій. Якщо ця модель вдала - то вона перетворюється на таку собі "Оу-націю" (націю-яйце), яка має шанс стати зародком нової нації і замінити собою стару модель.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Кілька років тому,було бажання пожити у Христианії(Копенгаген)..Ровери ремонтувати вмію,там це одна із головних професій..
Стаття гарна і зрозуміла..Думаю,що основною рушійною силою для створення таких утворень є те,що люди вбачають у кожній державі насильницькі методи керування суспільством..Можливо просто Людина-Гравець робить те що їй по душі,закони і кошти дозволяють,чому б ні..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Частина мікронацій виникає саме тому, що "влада їх не чує", через що намагаються створити альтернативні форми. Це дійсно така собі Гра - на виокремленій території (або реальній, або віртуальній), зі своїми правилами. Більшість з них так і залишаться іграми. Але деякі можуть стати реальністю.

Судячи з відгуків в інтернеті, Христианія вже перетворилась фактично у туристичний об'єкт. Гра затягнулась.

Подібні ігрові "республіки" є в багатьох містах, наприклад митецька республіка Ужупіс у Вільнюсі.
http://uk.wikipedia.org/wiki/Ужупіс

Або Мондсивитанська республіка в Лондоні тощо.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Це людські ігри людей, які не здатні нічого змінити в реальному житті реальних націй. Звичайно ж, це є формою протесту проти відсутності СОЦІАЛЬНИХ ЛІФТІВ. Пане Василю, розкажіть хоч щось про ХРИСТИЯНІЮ!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Зате вони багато чого змінили у власному житті. Це вже добре. А щодо зміни життя націй, то, можливо, вони й не ставили таких цілей.

Анатолій Висота каже:
Це людські ігри людей, які не здатні нічого змінити в реальному житті реальних націй.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Доброго дня пане Анатолій..Я особисто не був у Христианії..Один мій товариш там провів деякий час..Тож я знаю про це місце лише по розповідям та з інтернету.Потім запал зник туди їхати..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дякую про Хатт-Рівер я вперше дізнався.

Через глюки випадково кинув двічі по 4 гали, хоча хотів лишень один раз по 4=(

Якось своєму другові пропонував заснувати нашу спільну експерементальну валюту, так у нього одразу же в голові виникла думка про фальсифікацію купюр.. О_о Ото і живи з таким менталітетом серед людей..=І

А мрію я про свою нову валюту вже з декілька років, от тільки я не вмію фотошопити для того щоб зробити дизайн і їх віддрукувати=) опісля чого і на нари прилягти за кримінал=) позаяк у нашій державі цей вид діяльності є забороненим=))

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Майбутнє за електронними валютами. Кожен мобільний телефон - це гаманець.

Альберт Саїн каже:
А мрію я про свою нову валюту вже з декілька років, от тільки я не вмію фотошопити для того щоб зробити дизайн і їх віддрукувати=)

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Миро Продум каже:
Майбутнє за електронними валютами. Кожен мобільний телефон - це гаманець.

Альберт Саїн сказав:<blockquote class="bb-quote-body">А мрію я про свою нову валюту вже з декілька років, от тільки я не вмію фотошопити для того щоб зробити дизайн і їх віддрукувати=)</blockquote>

І це пане Миро дуже печально!
Коли золото замінили папірчками, тоді по справжньому були багатими ті у кого в наявності є золота, далеко ходити не треба, у Яника при собі було золото? Було! Ну і ось він його із собою і взяв, тим самим і послабивши нашу гривню. А тепер нам хочуть нав"язати електронні гроші по все тій же самій схемі як із золотом. А саме по справжньому буде багатий той у кого в наявності буде готівка, позаяк електронні кошти є прикріпленими до готівки..
Ну але це якщо з позиції економіки міркувати, а якщо з позиції езотерики то тут іще печальніше буде із такими коштами..

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Головним чинником забезпечення валюти є довіра до неї користувачів. Поява електронних грошей означає, що будь-яка спільнота може випускати власні гроші. Для цього не потрібно нічого друкувати. Треба лише мати телефон і софт. Це дуже добра новина!

Альберт Саїн каже:
Миро Продум сказав:<blockquote class="bb-quote-body">Майбутнє за електронними валютами. Кожен мобільний телефон - це гаманець.
Альберт Саїн сказав:&lt;blockquote class="bb-quote-body"&gt;А мрію я про свою нову валюту вже з декілька років, от тільки я не вмію фотошопити для того щоб зробити дизайн і їх віддрукувати=)&lt;/blockquote&gt;
</blockquote>

І це пане Миро дуже печально!
Коли золото замінили папірчками, тоді по справжньому були багатими ті у кого в наявності є золота, далеко ходити не треба, у Яника при собі було золото? Було! Ну і ось він його із собою і взяв, тим самим і послабивши нашу гривню. А тепер нам хочуть нав"язати електронні гроші по все тій же самій схемі як із золотом. А саме по справжньому буде багатий той у кого в наявності буде готівка, позаяк електронні кошти є прикріпленими до готівки..
Ну але це якщо з позиції економіки міркувати, а якщо з позиції езотерики то тут іще печальніше буде із такими коштами..

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Миро Продум каже:
Головним чинником забезпечення валюти є довіра до неї користувачів. Поява електронних грошей означає, що будь-яка спільнота може випускати власні гроші. Для цього не потрібно нічого друкувати. Треба лише мати телефон і софт. Це дуже добра новина!

Альберт Саїн сказав:<blockquote class="bb-quote-body">
Миро Продум сказав:&lt;blockquote class="bb-quote-body"&gt;Майбутнє за електронними валютами. Кожен мобільний телефон - це гаманець.
Альберт Саїн сказав:&amp;lt;blockquote class="bb-quote-body"&amp;gt;А мрію я про свою нову валюту вже з декілька років, от тільки я не вмію фотошопити для того щоб зробити дизайн і їх віддрукувати=)&amp;lt;/blockquote&amp;gt;
&lt;/blockquote&gt;

Гаразд поясніть мені тоді свою логіку випуску власних електронних грошей по відношенню мною наприклад щодо покупки ноутбука?? Конкретизую, чи матиму я змогу на випущених власних електронних коштів придбати собі ноутбук та інші товари імпортні товари які в Україні ще понад 300 років певно що вироблятися точно не будуть??? Якщо так, то це буде вкрай приємно)) Сів собі сотник і розпорядився випустити 1 млн. електронних коштів, і опісля того взяв собі та й придбав цілий контейнер ноутбуків для своїх підданих. Аж приємно так відразу же стало з такої позиції стосовно майбутньої фінансової електронної політики ТГ=)</blockquote>

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Продавець може продавати на Ярмарку свої товари за гали і купляти за виручені гали інші товари. Якщо потрібного товару нема на нашому ринку, то він може купити те, що є, продати за долари (вебмані, євро чи іншу валюту) і купити те, що продається за ці гроші.

Наприклад, на Ярмарку можна купити "Арійський стандарт" і продати за гривні. За них купити ноутбук. Це непрямий спосіб конвертації галів у гривні.

Альберт Саїн каже:
Гаразд поясніть мені тоді свою логіку випуску власних електронних грошей по відношенню мною наприклад щодо покупки ноутбука?? Конкретизую, чи матиму я змогу на випущених власних електронних коштів придбати собі ноутбук та інші товари імпортні товари які в Україні ще понад 300 років певно що вироблятися точно не будуть??? Якщо так, то це буде вкрай приємно)) Сів собі сотник і розпорядився випустити 1 млн. електронних коштів, і опісля того взяв собі та й придбав цілий контейнер ноутбуків для своїх підданих. Аж приємно так відразу же стало з такої позиції стосовно майбутньої фінансової електронної політики ТГ=)

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Миро Продум каже:
Продавець може продавати на Ярмарку свої товари за гали і купляти за виручені гали інші товари. Якщо потрібного товару нема на нашому ринку, то він може купити те, що є, продати за долари (вебмані, євро чи іншу валюту) і купити те, що продається за ці гроші.
Наприклад, на Ярмарку можна купити "Арійський стандарт" і продати за гривні. За них купити ноутбук. Це непрямий спосіб конвертації галів у гривні.

Це все зрозуміло! У такому разі мої вищі коментарі про печальність електронних коштів все ж була вірною, позаяк якщо я наприклад вкладу всю свою готівку в електронні гроші (гали) то потім щоби мені їх обналічити мені доведеться чекати якийсь час поки знайдеться людина з готівкою яка захоче придбати який не будь товар..
Тим не менш одне скажу, електронні гроші дійсно вже давно практикуються у просторі нета, та проте запроваджувати їх чи то пак агітувати їх до заміни держ. готівкого грошового обігу, це все одно що людство у свій час відмовилося від золота взамін на паперові гроші які на той час точно так же само активно агітували під перспективним розвитком економіки..
Тому плюси є точно так само як і мінуси, а отже знову ж таки варто усе детально підрахувати перш ніж починати масову агітацію:)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

А подивіться но сюди, панове!
Це не "з тієї ж опери", що й про гроші?

У ПриватБанку немає паперових документів. Зовсім. Вже більше 12 років вся документація ведеться тільки в електронному вигляді. Нещодавно ми підрахували, що завдяки нашій системі електронного документообігу «ПриватДок» ми щорічно економимо близько 170 млн. грн тільки за рахунок оптимізації робочого часу співробітників, не кажучи вже про економію на канцелярських товарах, поштових витратах і т. д. Сьогодні ми гото ви поділитися «ПриватДок» з комерційними та державними підприємствами. Чому їм це буде цікаво? «ПриватДок» не просто позбавляє від гір паперу, це сучасний, простий і безпечний сервіс, який допомагає ефективно управляти компанією. Серед переваг «ПриватДок» я б особливо відзначив простий і зручний інтерфейс, цілодобовий доступ до документів з будь-якої точки світу, підвищену безпеку ( двухфакторная система аутентифікації), «хмарне» рішення, яке не потребує витрат на розвиток ІТ-інфраструктури, а також можливість видавати завдання і контролювати їх виконання за допомогою електронної системи контролю (ЕСК). 
Детальніше про «ПриватДок» - на сайті https://privatbank.ua/ 

Миро Продум каже:
Головним чинником забезпечення валюти є довіра до неї користувачів. Поява електронних грошей означає, що будь-яка спільнота може випускати власні гроші. Для цього не потрібно нічого друкувати. Треба лише мати телефон і софт. Це дуже добра новина!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Повернув 4 гали.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дякую!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Володю, браво! Ти останнього часу перевершуєш себе! Де ти береш такі чудові матеріали???

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Просто я дивлюсь на життя у комплексі. :-)
А найближчим часом (коли буде вільний час) я збираюсь перекласти українською мовою кілька матеріалів з системи освіти та електронного урядування.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Подібне утворення є і на півдні Африки - Оранією зветься ця біла спільнота. У Фейсбуці її можна знайти за посиланням - Orania Beweging. Зі спілкуванням, щоправда, напряжно - африкаанс призабув. Треба їх на українську присадити.

Хай буде!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Кілька років тому в "НО" був матеріал про Оранію:
https://www.ar25.org/node/13063

Також гуляли чутки, що нібито хтось з пострадянських лідерів запропонував їм переселитись усією громадою до своєї країни.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

І дійсно непогана ідея - тамтешнім білим зараз там непереливки жити, як вони самі називають, - в умовах демоциду. Переселення до розчищеного від "колорадів" Донбасу стане для них наче земля обітня. І до зміни часового поясу звикати не прийдеться - і у нас, і у них один час.

Хай буде!