Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

19 серпня: свято Преображення Ісуса Хреста і Яблуневий Спас. Радіймо!

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Це один з яскравих проявів Арійської традиції постійного освячення себе і всього, що нас оточує. Поєднання обох свят підтверджує те, що аріохрестиянство (аріянство) було органічним продовженням, розвитком і підняттям на вищий рівень народної (язичницької) традиції.

Людина, будучи втіленою божественною сутністю, має дві природи – божественну і земну. Вони тяжіють одна до одної, але для їх поєднання треба докласти чимало зусиль. Відновлення зв’язку приводить до преображення тіла, яке набуває нових якостей. Саме це й продемонстрував Ісус трьом апостолам на горі.

У первинному варіанті, тобто без пізніших фарисейських вставок, це оповідання виглядає так:

«По шістьох днях узяв Ісус Петра, Якова та Івана, його брата, повів їх окремо на високу гору і преобразився перед ними: обличчя Його сяяло, наче сонце, а одежа стала біло-яскравою, наче світло – такою, що ніякий білильник на землі так не вибілив би її.

Озвавсь Петро й каже до Ісуса: Господи, добре нам тут бути! Не знав бо, що сказати.

Коли ж сходили з гори, Ісус наказав їм: Нікому не розповідайте про це видіння, аж поки Син людський воскресне з мертвих. І зберегли вони в собі це слово, спільно розмірковуючи, що воно значить – воскреснути з мертвих» (епізод 89, Добра Новина Ісуса Хреста, Сина Божого).

На гелленській мові, якою було первинно написане Євангеліє, феномен преображення передано словом «метаморфозіс» (перетворення). Кожна людина має потенційну можливість досягнути стану преображення, тобто поєднання своєї божественної і земної природи. Але для цього треба докласти багато зусиль, здійснити духовний подвиг.

Про механізм метаморфози розповідає філософія динамізму, яка є раціональним доповненням до Євангелія. Нагадаємо, що Євангеліє і динамізм – це два крила Хрестового вчення. В Євангелії робиться наголос на інтуїтивно-образне сприйняття, воно відкрите і достатньо зрозуміле для людей будь-якого рівня розвитку, в ньому нема спеціальної термінології, воно захоплює пригодами і чудесами. Натомість філософія динамізму – це раціональний виклад вчення Ісуса Хреста з точними визначеннями і залізною логікою.

Продовження статті

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Є така думка,

Цитата:
що погода цього дня вказує на майбутню осінь. "Який день на Спаса, така і Покрова". Якщо день був сухим, то й осінь сухою буде, дощовий - дощова й осінь, а якщо ясний, треба готуватись до суворої зими.

Перевіримо?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Важливо розуміти справжній зміст кожного свята, тільки так можна святкувати.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудове літнє Свято..Чудова Гра із вдячністю Природі за її плоди..Маленька ностальгія за тим,що літо скоро закінчиться і його змінить кольорова осінь..Для людей,які пройшли духовне перетворення святом являється кожен день і кожна хвилина цієї захопливої утаємниченої гри,що зветься Життям...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Є така думка,

Цитата:
що погода цього дня вказує на майбутню осінь. "Який день на Спаса, така і Покрова". Якщо день був сухим, то й осінь сухою буде, дощовий - дощова й осінь, а якщо ясний, треба готуватись до суворої зими.

Перевіримо?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

А мені три дні тому приснилась фраза: "Світловий концентум у вівторок". Без букви Р в другому слові . Я додумалась, що є слово концентрум, як зосередження, концентрація. І ждала вівторка, щоб зрозуміти. А зараз ця стаття дала відповідь на мій сон. Весело!
Цікавий вислів "...аж поки Син людський воскресне з мертвих".

Я ще раніше думала над висловом, який кажуть на Паску:
"Ісус воскрес із мертвих,
Смертю смерть поправ,
І сущим у гробах живот (життя) дарував."

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!