Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

18 травня в Україні відзначають День пам'яті жертв кримсько-татарського народу

18 травня 1944 року радянська влада почала операцію з депортації понад 200 тисяч кримських татар із Кримського півострова. В Україні депортацію кримсько-татарського народу визнали геноцидом.

21051801.jpeg

Фото: eurosolidarity

77 років тому на світанку 18 травня до домівок кримських татар у Криму прийшли радянські військові, загнали людей у товарні вагони та вивезли до Сибіру та Середньої Азії. Протягом трьох днів радянська влада депортувала з півострова майже 200 тисяч кримських татар, а потім намагалася знищити історичну пам’ять про цю велику трагедію. Лише на початку 1990-х років кримські татари вибороли собі право повернутися на свою батьківщину, написала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова на своєму Телеграм-каналі.
Верховна рада України визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. МЗС України закликало міжнародних партнерів  визнати депортацію кримських татар геноцидом.

У 2014-му в результаті окупації півострова Росією, багато кримських татар змушені були знову залишати свою землю. 93 кримських татар переслідуються РФ за політичними мотивами. 78 з них відбувають незаконне покарання на території РФ, а 15 - позбавлені права на свободу пересування, адже перебувають у тимчасово окупованому Криму під адміністративним наглядом.
Вже восьмий рік кримськотатарський народ змушений боротися за правду і справедливість, за право жити на рідній землі, розмовляти власною мовою, зберігати традиції та культуру, зазначила Людмила Денiсова.

Наші інтереси: 

Розуміти, що то був геноцид цілого народу. Говорити правду про злочини СРСР та Комуністичної партії Радянського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

ніж лаяти темряву, краще запаліть вогник

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

ніж лаяти темряву, краще запаліть вогник