Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

150 років від дня народження Лесі Українки. Влада обіцяє реставрувати її музей

Леся Українка – це письменниця першої величини, але її творчість «обстригали» за радянської влади. Ми отримали дівчинку в національному костюмі на 200-гривневій купюрі, каже Оксана Забужко. Що ми знаємо про Лесю Українку?

Як відомо, народилася Лариса Косач, а саме таким є справжнє ім’я Лесі Українки в місті Новограді-Волинському. Батько – Петро Косач – був службовцем, мати – Ольга Драгоманова-Косач – письменницею, яка публікувалася під псевдонімом Олена Пчілка.

У будинку Косачів часто збиралися письменники, художники й музиканти, влаштовувалися мистецькі вечори й домашні концерти. Великий вплив на духовний розвиток Лесі Українки мав дядько Михайло Драгоманов, відомий громадський і культурний діяч.

Свій перший вірш – «Надія» – Леся написала у дев’ятирічному віці. 

Ми знаємо Лесю Українку за її твір «Лісова пісня», яку вчать у школі.

Як зауважила Оксана Забужко в інтерв'ю Радіо Свобода, ми отримали дівчинку в національному костюмі, фотографія підлітка з неї 13-літньої, на 200-гривневій купюрі, і ця дівчинка з патріотичними віршиками, яка дуже і дуже хворіла, потім написала «Лісову пісню» – ось і весь імідж Лесі Українки, який ми отримуємо в школі.

З Лесею Українкою специфіка в тому, що це надто крупна постать для того, щоб її можна було обстригти так, щоб від неї взагалі нічого не лишилося, вважає Оксана Забужко. 

У своїй книжці «Notre Dame d'Ukraine» Оксана Забужко розвінчала міф, який створили в СРСР: Леся Українка була революціонерка, соціалістка, «друг робітників».

Європейська культура доходить до певних речей, які Лариса Косач заявила на початку ХХ століття, вважає Оксана Забужко: "Саме Леся Українка видала українцям паспорт, що ми – культурна нація, що ми – європейська нація". 

До речі, у програму Президента «Велике будівництво» цьогоріч включили реставрацію Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, про що повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Інфраструктура», передає Укрінформ.

«Культура – це абсолютно новий напрям у розвитку програми «Велике будівництво» і не менш важливий, ніж усі інші. Завтра, 25 лютого, Україна відзначатиме славетну дату – 150-річчя від дня народження видатної поетеси – Лесі Українки. Цього року в межах «Великого будівництва» нарешті буде здійснена реставрація літературно-меморіального музею письменниці, розташованого в місті Новограді-Волинському», – сказав Чернишов.

Наші інтереси: 

Знати про видатних українських культурних діячів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи