Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

15-й козацький кавалерійський корпус СС

На нараді в ставці Гітлера, в якій брали участь Паннвіц, Краснов, Шкуро, було прийнято рішення про розгортання 1-ї козацької кавалерійської дивізії в козацький кавалерійський корпус, в розпорядження якого надано всіх козаків , що здатні носити зброю.
Начальником корпусу наказом рейхсфюрера Гіммлера 5 вересня 1944 р. був призначений генерал-лейтенант А.Г.Шкуро – військовий отаман Кубанського Козацького війська. Цей наказ не торкався частин Похідного отамана полковника Доманова, які створили Козацький Стан в Італії біля міста Удінезе і вели бойові дії з італійськими партизанами.

До цього дивізія фон Паннвіца значно зміцніла за рахунок прибуття великих і малих груп козаків і цілих військових частин. До їх числа належали два козацькі батальйони з Кракова, 69-й поліцейський батальйон з Варшави, батальйон заводської охорони з Ганновера, 360-й полк фон Ренстельна з Західного фронту, 5-й козацький учбово-запасний полк, що знаходився у Франції, був переведений в Австрію (м. Цвейле) поблизу до діяльності дивізії. Зусилями вербувальних штабів, які були створені резервом козацьких військ, було зібрано 2000 козаків з числа емігрантів, військовополонених і робітників.

Перша і друга бригади дивізії були перейменовані в самостійні дивізії без зміни чисельності і організаційної структури. На базі 5-го Донського полку Кононова почалось формування Пластунської бригади двохполкового складу з перспективою розгортання в 3-тю козацьку дивізію, кінно-артилерійські дивізіони в дивізіях були перейменовані в полки.

Загальна чисельність корпусу становила 25000 солдат і офіцерів, в тому числі від 3000 до 5000 німців. На завершальному етапі війни в корпус влився Калмикський полк (5000 чоловік), Кавказький кінний дивізіон, український батальйон СС та група танкістів РВА. З врахуванням цих з’єднань під командуванням генерал-лейтенанта військ СС фон Паннвіца (з 1-го лютого 1945р.) було 30-35 тис. чоловік. 15-му кавалерійському корпусу до останніх днів війни довелось воювати на два фронти проти болгарських військ і народно-визвольної армії Югославії. Бойові дії тривали до 6 травня 1945 року. В подальшому корпус прорвався через гірські перевали в Австрію і 11-12 травня склав зброю перед англійцями.

На основі оцінки багатьох дослідників 1-ша Козацька Кавалерійська дивізія і 15-й кавалерійський корпус СС були в Німецькому вермахті одними з найбільш надійних, боєздатних військових формувань із східних добровольців.

Читати повністю ТУТ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи