Зображення користувача Улько Коломийський.
Улько Коломийський
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

10 найуспішніших венчурних інвесторів

Американський Forbes через два роки відновив публікацію так званого Списку Мідаса - рейтингу 100 найуспішних венчурних інвесторів. Подібно до міфічного грецького царя, відомого здатністю моментально перетворювати на золото будь-який предмет, персонажі, що потрапили в список, інвестували в маловідомі проекти, а потім спостерігали, як ті перетворюються в технологічні компанії вартістю в сотні мільйонів доларів. 

Forbes склав список венчурних капіталістів, які найшвидше вміють передбачати успіхи стартапів. Більше половини з тих, хто потрапив до першої десятки, представляють всього 3 венчурні фонди - Accel Partners, Greylock Partners і New Enterprise Associates. Їх надзвичайний успіх пояснити дуже просто: саме вони зуміли розгледіти перспективи та амбіції Facebook, Twitter і Groupon на ранніх стадіях, задовго до інших.

Джим Брейер
Accel Partners


Легендарна Accel Partners завдяки Джиму Брейер стала першою венчурною компанією, яка розгледіла планетарний потенціал Facebook. Інвестувавши 6 років тому $ 12,7 млн в соціальну мережу, коли для користувача база Facebook не перевищувала декількох мільйонів, Accel зробив ставку десятиліття. Зараз фонду належить 10%-вий пакет соцмережі вартістю як мінімум $ 5 млрд. Більше тільки в Марка Цукерберга. Сам Брейер володіє 1% мережі.

Серед менш помітних інвестиційних ініціатив Брейера - онлайн-магазин Etsy, відеохостинг Brightcove, китайська соціальна мережа Renren, а віднедавна і продюсер «Темного Лицаря» - компанія Legendary Pictures. Навички Брейера затребувані в раді директорів Wal-Mart і Dell.

Майкл Моріц
Sequoia Capital


Уродженець Уельсу і колишній журналіст Майкл Моріц на ранніх етапах вкладав в Google, Yahoo і PayPal. Одного цього було б достатньо, щоб увійти в історію венчурних інвестицій, однак Моріц не зупинявся. Фонд Моріца Sequoia Capital добре заробив на продажі для Cisco виробника відеокамер Pure Digital і покупці для Amazon онлайн-магазину взуття Zappos.

Нещодавно Моріц допоміг Google за $ 700 млн придбати систему відстеження авіарейсів ITA Software, а оператору prepaid-карт Green Dot вийти на IPO. Моріц входить до ради директорів LinkedIn, 24/7 Customer, Aricent, Gamefly, Klarna and WeatherBug.  За версією Forbs Моріц займає 692-е місце в списку найбагатших людей планети зі статком $ 1.8 млрд. 

Рейд Хоффман 
Greylock Partners


Прийнято вважати, що Рейд Хоффман стояв біля глибинних витоків соціального інтернету - сайту знайомств і побачень SocialNet  1997 року. Покинувши  2002 року PayPal, Хоффман заснував соціальну мережу для професіоналів LinkedIn. У цьому році повинен відбутися довгоочікуваний вихід LinkedIn на біржу. В тій чи іншій ролі Хоффман брав участь в якості бізнес-ангела в понад 80 стартапах, серед яких Facebook, Zynga, Digg, Flickr, Last.FM і MixerLabs.

Найбільше Хоффман шкодує, що свого часу не помітив потенціалу Twitter. Втім, у нього все-таки є невеликий відсоток акцій сервісу мікроблогів: Twitter не так давно купив вищеназвану MixerLabs, яка займається створенням геолокаційних додатків. Хоффман прийшов в Greylock Partners 2009 року. З тих пір фонд вдало інвестував в Groupon і розробника мобільного шопінг-додатку Shopkick.

Пітер Фентон
Benchmark Capital


Пітер Фентон наймолодший учасник першої десятки й один з найуспішніших. Він інвестував у Twitter, коли там працювало всього кілька десятків осіб. При цьому майбутні масштаби мережі мікроблогів Фентон оцінив набагато раніше, але два роки не міг домовитися з першими інвесторами сервісу.

Крім того, в портфоліо Фентона - розробник Java-додатків SpringSource (куплений VMWare за $ 450 млн) і компанія веб-аналітики Coremetrics (куплена IBM), а також продана Yahoo Zimbra. У свій час Фентон відмовився інвестувати в Youtube, про що досі сильно жаліє: злякався проблем з правовласниками. До приходу в Benchmark Capital Фентон сім років працював в Accel Partners.

Скотт Сенделл
New Enterprise Associates (NEA)


Екс-менеджер Microsoft, Скотт Сенделл, як і багато його колишніх колег, на певному етапі пішов у «вільне плавання», зайнявшись венчурними інвестиціями. Один з учасників ринку говорить про главу NEA: «Все, за що він береться, виглядає по-справжньому цілісним». Останні роки були для Сенделла особливо успішними. NEA з часткою 39% перетворився на найбільшого акціонера виробника твердотільних накопичувачів Fusion-io, який незабаром проведе IPO. Крім того, фонд Сенделла заробив на продажі акцій розробника ігор для Facebook і MySpace - компанії Playdom, яку влітку придбав Disney за $ 563 млн.

Вигідною інвестицією виявилася і покупка NEA 14% акцій виробника дискових бібліотек Data Domain - 2009 року компанію поглинула EMC за $ 1,8 млрд. Сенделл встиг інвестувати на ранніх етапах у виробника сонячних модулів Bloom Energy і розробника софта Workday (одним з її засновників був також Аніл Бусра з Greylock). Особливий інтерес у глави NEA викликає азійський ринок.

Кевін Іфрузі
Accel Partners


Без Кевіна Іфрузі види Джима Брейера і Accel Partners на Facebook так і залишилися б мріями. Він три місяці умовляв Марка Цукерберга і Шона Паркера з ним зустрітися і в підсумку домігся свого. Незабаром Іфрузі майже випадково зіткнувся в Чикаго з засновниками Groupon, швидко усвідомив свою удачу і знайшов гроші для інвестицій. Зараз він входить до ради директорів сервісу колективних знижок, а портфель Accel Partners поповнився ще одним цінним активом. Остання ставка Іфрузі - BranchOut, Facebook-додаток для пошуку і встановлення ділових контактів на зразок LinkedIn.

Пітер Тіль
Founders Fund


Пітер Тіль заснував PayPal, продав його eBay за $ 1,5 млрд  2002 року (заробивши на операції $ 60 млн), і став активним інвестором. 2004 року він дав $ 500 000 засновникам нікому тоді не відомого Facebook, і тепер його частка в соціальній мережі - основа півторамільярдного капіталу .

Згодом він  вчасно інвестував в соціальну мережу для бізнесменів LinkedIn і виробника соціальних ігор Zynga. Серед венчурних удач Тіля також слід відзначити інвестиції в розробника програмного забезпечення для пошуку терористів Palantir і творця спам-фільтрів IronPort Systems, яку купила Cisco за $ 830 млн.

Тіль дуже хоче зробити цей світ трішки кращим, а тому вкладається в проекти, які багато хто розцінює як безглузді або божевільні. Так, кошти Тіля йдуть компаніям, що займаються проблемами продовження життя, колонізації поверхні відкритого моря, а також розвитком нового покоління технологій секвенування ДНК.

Пітер Барріс
New Enterprise Associates (NEA)


Пітер Барріс, на думку багатьох експертів, може претендувати на звання найуспішнішого венчурного інвестора в історії. Репутацію провидця партнер NEA заробив на угоді з Groupon. Він вважав цей проект гідним фінансування, коли той був лише ідеєю двох ентузіастів і мав невизначені економічні перспективи. При цьому від ThePoint (майбутнього Groupon) до Барріса встигли відмовитися конкуренти з Sequoia і Benchmark. Вже через три роки NEA отримав 500-кратну віддачу своїх коштів.

Всього з моменту приєднання до фонду 1992 року Барріс інвестував більш ніж в 25 стартапів, які згодом вийшли на ринок або були придбані більшими гравцями.  Наприклад , в портфелі вкладень Барріса - розробник софтвера Neutral Tandem (поточна капіталізація $ 570 млн) і логістична Echo Global (капіталізація $ 260 млн). Готується до IPO і інша компанія, в якій NEA належить 23%, - Wi-Fi-провайдер Boingo Wireless.

Крім Groupon (Барріс входить в раду директорів компанії),  найперспективнішими проектами інвестор називає виробника серверів MediaBank, рекрутинговий ресурс Jobfox і сервіс документальних фільмів SnagFilms.

Девід Зе
Greylock Partners


Девід Зе - ще один надзвичайно успішний бізнес-ангел, що працює на Greylock Partners. 2006 року саме завдяки Зе Greylock слідом за Accel Partners інвестувала в Facebook. Крім того, він ввів фонд до складу LinkedIn (у Greylock 16%) і інтернет-радіо Pandora (14%). На рахунку Зе інвестиції в відеохостинги VUDU і Revision3. Він одночасно входить у раду директорів дев'яти компаній і наглядову раду Facebook.

Марк Андресс
Andreessen Horowitz


Один з піонерів Web 1.0 Марк Андресс потім блискуче реалізував себе і як один із  найуспішних венчурних інвесторів епохи Web 2.0. У 1990-х він був у складі творців перших інтернет-браузерів Mosaic і Netscape, а тепер входить в раду директорів Facebook і eBay. На ранніх етапах інвестував в LinkedIn і Twitter.

2009 року з партнером Бен Хоровіц заснували новий венчурний фонд і з тих пір їх портфоліо допомагав найуспішнішим гравцям сьогодення - Groupon, Skype і Zynga. Під управлінням Andreessen Horowitz в даний момент знаходиться $ 1,2 млрд. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
стартап
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дякую, що привернули увагу до теми стартапів. Прошу ретельніше вичитати цей комп'ютерний переклад і відредагувати його. Бажано в тексті залишати те, що більш-менш розумієте. Дайте точне посилання на джерело, портрети людей бажано підписувати.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дякую, що привернули увагу до теми стартапів. Прошу ретельніше вичитати цей комп'ютерний переклад і відредагувати його. Бажано в тексті залишати те, що більш-менш розумієте. Дайте точне посилання на джерело, портрети людей бажано підписувати.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Візьміть до уваги такі зауваги:
“рейтингу 100 найбільш успішних” - рейтинг 100 найуспішніших ... інвесторів.
“успіх пояснюється” - активізовуємо пасивні конструкції — успіх пояснено.
“на самих ранніх задовго до всього іншого світу” - в українській мові нема такого ступеня прикметника зі словом самий — найраніших стадіях, задовго до всіх інших.
“стала першою венчурної компанією” - стала першою венчурною ...
“$ 12,7 млн” - 12, 7 млн $. (відповідно й в інших випадках).
“з недавніх пір” - а нині або віднедавна, або з недавнього часу.
“вкладався в Google, Yahoo...” - вкладав інвестиції в...
“заробив на продажі” - заробив на продажу... онлайн-магазина — онлайн-магазину...
“Зі станом $ 1,8 млрд Моріц займає 692-е місце в списку найбагатших людей планети за версією Forbes”. - За версією Forbes, Моріц займає 692-е місце в списку найбагатших людей планети зі станом 1,8 млрд $.
“Покинувши в 2002 році” - Згідно з мовою Сенсар, “Покинувши 2002 року...”
“брав участь в якості бізнес-ангела більш ніж в 80 стартапи,” - брав участь як бізнес-ангел в більш, ніж 80 стартапах.
“створенням геолокаційні додатків” - створенням геолокаційних додатків.
“З тих пір фонд вдало вкладався в”- З того часу фонд вдало вкладено в...
“Пітер Фентон наймолодший учасник першої десятки, але вже один з найуспішніших” - Пітер Фентон - наймолодший учасник першої десятки й один з найуспішніших.
“працювали пару десятків чоловік” - працювало кілька десятків осіб.
“масштаби майбутнього мережі” - майбутні масштаби мережі.
“сильно засмучується” - сильно жаліє.
“як і багато його колишні колеги” - як і багато його колишніх колег.
“Останні роки стали” - останні роки були.
“залишилися б мріями” - були б мріями.
“контактів зразок LinkedIn” - контактів ? на зразок...
“в 2002 році” - 2002 року; “У 2009 році” - 2009 року....
“основа півторамільярдний стану”- основа півтора мільярдного стану.
“вважав за проект гідним” - вважав цей проект...
“коли той вдавав із себе фактично одну лише ідею двох ентузіастів і мав туманні економічні перспективи” - коли той був лише ідеєю двох ентузіастів і мав невизначені економічні...
“більш великими гравцями” - більшими гравцями.
Крім Groupon (Барріс входить в раду директорів компанії), - виділяємо комою.
“входить у раду директорів дев'яти компаній і наглядова рада Facebook”. - входить ... і наглядову раду Facebook.
“самих успішних венчурних інвесторів” - найуспішніших венчурних...
“У 2009 році з партнером Бен Хоровіц заснували” - Року 2009 Бен Хоровіц з партнером заснував...
“знаходиться $ 1,2 млрд. “ - містить 1, 2 млрд $.

Творімо разом мову Сенсар!