Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому потрібна лідерська модель? – дискусія про ВУД

Особливість інновацій у тому, що вони майже завжди починаються з однієї людини – лідера, який захоплюється ідеєю і веде за собою прихильників.

151026-lider.jpg

Інновація починається з лідера
Інновація починається з лідера

Продовжуємо дискусію про устрій Вільної Української Держави, концепція якої викладена у презентації.

Попередні обговорення:
Друзі, створімо в Україні таку державу, яка нам подобається!
Вільна людина у вільній громаді – Іван Макар про заснування Вільної Української Держави
Вільні громади постіндустріальної України
Дискусія про ВУД: екодемократія, структура, Міжмор’я, символіка, легітимність - Іван Макар
Іван Макар: Є питання щодо відповідальності громад за своїх членів – дискусія про ВУД

 

У цій дискусії для нас дуже важлива думка політика і правника Івана Макара. Аналізуючи устрій демосів (самоврядних спільнот чисельністю до 150 членів), він написав:   

«Є питання щодо необхідності запровадження авторитарних «проектів» та «хопів», так звана лідерська модель, коли лідер засновує групу, долучає до неї бажаючих, виключає з групи її членів – на власний розсуд у будь-який час, а зміна керівника групи відбувається тільки за його згоди. Навряд чи така модель може вважатися одним із інститутів спільної справи і бути складовою частиною республіки. Очевидний характер авторитарності таких демосів як піддає сумніву необхідності їх конституювання, так і, очевидно, у випадку їх створення, можливості фінансування діяльності з бюджету».

Почнемо з загального міркування, що для заснування постіндустріальної інноваційної республіки «Вільна Українська Громада» нам треба зібрати якомога більше творчих людей з усього світу. Для цього республіка має гарантувати їм максимальну свободу творчості, без будь-яких непродуктивних обмежень. Гасло республіки: «Дозволено все, що не заборонено».  

Особливість інновацій у тому, що вони майже завжди починаються з однієї людини – лідера, який захоплюється ідеєю і веде за собою прихильників. Якщо ж ідея справді революційна і набагато випереджає час, то такого лідера може розуміти доволі вузьке коло людей. У будь-якому разі, носій ідеї найкраще її розуміє і, зазвичай, найкраще знає, що з нею робити. Тому такий носій ідеї є природним керівником інноваційної групи. Відтак для користі справи у нього має бути можливість діяти на власний розсуд, навіть якщо більшість членів групи його не дуже розуміє, проте вірить у нього.

Для таких випадків передбачені демоси лідерського типу. Для заснування первинного демосу – «рою» (чисельністю від 4 до 20 осіб) – лідеру треба знайти ще трьох прихильників і розподілити між ними функції скарбника (директора), судді (аудитора, юриста) і радника (наукового консультанта). Вони, а також усі інші члени демосу, добровільно зголошуються до участі в ньому і в будь-який момент можуть його покинути. У всіх питаннях остаточне слово завжди залишається за лідером. Зокрема, він може делегувати свої повноваження, а також за власним бажанням може змінити модель управління демосом з лідерської на колективну.  

Лідерська модель найкраще показала свою ефективність у стартапах – інноваційних компаніях. «Для команди, яка тільки формується, потрібна не різноманітність, а згуртованість. Розмаїття думок є необхідним тоді, коли ви ще нічого не знаєте про що-небудь важливе. Але якщо є відчуття, що все вже зрозуміло і правильно, то сперечатися нема чого» – стверджує «гуру стартапів» Пітер Тіль. Тож цілком можливо, що саме лідерські демоси будуть «кузнею» інноваційного потенціалу Вільної Української Держави.

– А чи захищені члени лідерських демосів від «самодурства» керівників?

Так, адже все робиться добровільно. Якщо лідер веде кудись «не туди», то людина просто виходить з такого демосу і переходить до іншого. Тож може статися, що вже на другий день після серйозної помилки невдалий лідер залишиться без демосу.

З другого боку, у нас міфологізовані уявлення про небезпеку авторитарних методів керування. Насправді лідерська модель передбачає високу персональну відповідальність керівника, адже у випадку невдачі йому нема кого звинувачувати окрім себе. Тому на практиці перед ухваленням «авторитарного  рішення» керівник сто разів порадиться зі своїм демосом і зовнішніми радниками.

Перевагами лідерської моделі є, зазвичай, вищий рівень швидкості ухвалення рішень, дисципліни, цілісності та цілеспрямованості демосу. Тож цілком можливо, що у демосі з гідним лідером люди почуватимуться краще, ніж у колективному демосі.    

– Але ж у лідерській моделі нема зворотного зв’язку. Як звільнити поганого керівника?

Якщо люди його покидають – це вже є звільнення («голосування ногами»). Інший прояв зворотного зв’язку реалізується на рівні міжгрупової взаємодії: якщо лідер поводиться негідно, то з ним не захочуть об’єднуватися голови інших демосів, тому він назавжди залишиться «самотнім ройовим».   

– А як щодо «фінансування лідерських демосів з бюджету»?

У постіндустріальній республіці будуть інші механізми фінансування на рівнях бюджетів полку, коша та республіки. Економічна модель ВУД потребує окремого розгляду, і ми до неї ще повернемося. Проте вже зараз можемо сказати, що фінансування окремих демосів відбуватиметься не за критерієм моделі управління, а за критерієм корисності для спільної справи.

На завершення зауважимо, що колективна модель орієнтована на стабільність та надійність, а лідерська – на інновації з елементами ризику. Поєднання стабільності й розвитку в сумі дає стабільний розвиток.

Тому лідерська модель не менш важлива, ніж колективна. У будь-якому разі, нема сенсу обмежувати ініціативу громадян Вільної Української Держави, якщо вони бажають одноособово керувати інноваціями.   

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Вибори мера Харкова - приклад лідерської моделі тільки іншого пошибу. Ми мріємо, вони роблять

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Звиччайно ,лідер .який пропонує певну ідею внутрішнім зором проникає в шлях реалізації цієї ідеї В такому разі лідерська модель оправдана

Зображення користувача Іван Макар.
0
Ще не підтримано

Наявність демосів, сформованих за демократичними принципами, дає можливість повністю себе зреалізувати творчим особам, які знайшли хоча б кілька однодумців, й без авторитарних «проектів» та «хопів». Якщо є однодумці, які поділяють висунуті особою погляди, то навряд чи ці однодумці захочуть усунути таку особу від подальшого процесу генерації нових ідей.

Хоча, в принципі, питання формування низових демосів, це питання коша чи того, що у моєму проекті називається громадою, діяльність якої відбувається на підставі прийнятих статутів громад. Центральні органи не втручаються в процес конституювання окремих громад, які можуть у своєму статуті закладати будь-які можливі варіанти, в тому числі і авторитарні «проекти» та «хопи».

Якщо суспільним договором надто сильно регулювати питання структурування суспільства, то це матиме зворотній ефект. І окремі індивідуми, і суспільство в цілому втратять певні ступені свободи, оскільки всіх варіантів передбачити неможливо, а тому суб’єкти правового регулювання заганятимуться в певне прокрустове ложе.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Щоб "затягнути" до ВУД якомога більше творчих людей, нам треба для них максимально спростити життя.

Згоден, що у демосах можна ухвалювати додаткові правила, які забезпечать особливі права лідерів. Проте це для творчої людини зайва морока. До того ж якось не зручно для себе чогось спеціально вимагати.

Простіше вибрати лідерську модель зі стандартного списку, після чого людина буде впевнена, що в один прекрасний момент її не усунуть від її дітища.

Врешті-решт, що більше пропозицій в "меню", то легше в ньому кожен знайде своє і долучиться до справи.

Проте пропозицій не повинно бути занадто багато, психологи пропонують давати не більше 7. Тому вибір з 6 варіантів - це добре.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Іван Макар.
0
Ще не підтримано

Якщо автора його послідовники усунуть від його дітища, то це значить, що це послідовники іншої ідеї, а дітище виродилося у байстрюка.
Тоді простіше заснувати новий проект, зібрати нових послідовників, усунувши помилки, які були допущені попереднього разу.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Згоден, проте у житті бувають випадки перехоплення проектів. Тому буде краще, якщо інноватори зможуть сміло засновувати у нас свої лідерські демоси без потреби додаткової перестраховки.

Іван Макар каже:
Якщо автора його послідовники усунуть від його дітища, то це значить, що це послідовники іншої ідеї, а дітище виродилося у байстрюка.
Тоді простіше заснувати новий проект, зібрати нових послідовників, усунувши помилки, які були допущені попереднього разу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Вибори мера Харкова - приклад лідерської моделі тільки іншого пошибу. Ми мріємо, вони роблять

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Формально це колективна модель, адже Кернеса обрали харків’яни. Могли ж і не обрати. Схоже, що більшість місцевого охлосу він цілком влаштовує.

Володимир Самотий каже:
Вибори мера Харкова - приклад лідерської моделі тільки іншого пошибу. Ми мріємо, вони роблять

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Іван Макар.
0
Ще не підтримано

Це не приклад лідерської моделі, оскільки будь-який мер може бути переобраний через кілька років, або ж навіть і раніше, якщо для цього будуть підстави. В лідерській моделі не передбачено переобирати лідера.

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Він створив образ під виборця і став лідером. Є різні алгоритми здобуття лідерства. Тут переобирання теж формальне.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Так, це зрозуміло. Проте ми тут говоримо не про лідерство взагалі, а конкретно про "лідерську модель управління" ВУД. У демосах з такою моделлю вирішальне слово завжди за головою демосу.

Володимир Самотий каже:
Він створив образ під виборця і став лідером. Є різні алгоритми здобуття лідерства. Тут переобирання теж формальне.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Людина почуває себе добре коли добре середовище. Коли є різноманітність. Іншими слова вузька спеціалізація для творчої людини не є добрим. Виходячи з такої ситуації властивості лідера творця мають бути іншими від прийнятих,стандартних. Стандарт лідера - це командир ,начальник ,бос або той ,що застосовує власний приклад для наслідування. Тому ,на мій погляд, потрібно досліджувати не стількі сам лідерський проект а його (лідера) параметри. Лідер це той хто на рівні біополя може структурувати колектив. Решту реалізує сам колектив у відповідності до глибини на яку зміг піднятись або опуститись
.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.