Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Німеччина розпочинає найбільший на сьогодні експеримент з чотириденним робочим тижнем

Категорія:

У пілотному проекті беруть участь понад 50 компаній. Він розпочнеться наступного року і триватиме шість місяців, починаючи з 1 лютого. Модель уже була успішно випробувана в інших країнах і дала позитивні результати.

23090601.jpg

Ілюстративне фото

Про це повідомляє RND з посиланням на консалтингове агентство Intraprenör, яке відповідає за координацію проекту в Німеччині.

Після успішних пілотних проектів у США, Австралії, Ісландії та нещодавно у Великобританії, компанії з усієї Німеччини будуть тестувати цю модель протягом шести місяців. Робочий тиждень буде складатися з чотирьох днів, при цьому заробітна плата залишиться незмінною.

У дослідженні візьмуть участь понад 50 компаній з різних галузей та різних розмірів. Прийом заявок розпочався 1 вересня. Після фази планування, яка слугує для індивідуальної підготовки компаній-учасниць, власне тестування відбудеться з лютого по серпень 2024 року. Після цього буде проведена наукова оцінка.

Проект супроводжується глобальною ініціативою 4 Day Week Global. Організація вже провела найбільший на сьогодні тест чотириденного тижня у Великій Британії.

Чотириденний робочий тиждень вже деякий час є предметом інтенсивних дебатів у Німеччині. Численні компанії вже встановили таку модель робочого часу. Однак систематичного та науково супроводжуваного тестування в декількох секторах поки що не проводилося.

Попри несхожість моделей для різних компаній, їх об'єднуватиме так званий "принцип 100-80-100": 100% зарплати, 80% робочого часу, 100% продуктивності.

Проміжні результати вже показали, що чотири робочі дні замість п'яти не обов'язково ведуть до зниження продуктивності компаній. Наприклад, експерименти в Британії свідчать навіть про приріст продуктивності в середньому на 1,4%. Паралельно покращився стан здоров'я співробітників, їхня задоволеність. Ризик вигорання скоротився на 71%. Кількість лікарняних знизилася на дві третини.

Згідно з новим дослідженням учених з Йоркського університету, робота в нічну і вахтову зміну пов'язана з підвищеним ризиком когнітивних порушень серед людей середнього і старшого віку. Через такий режим у людини збиваються добові ритми, що погано впливає на організм загалом.

Питання про те, чи супроводжується скорочення робочого часу значним підвищенням продуктивності, буде цікавим. Без підвищення продуктивності модель чотириденного робочого тижня навряд чи буде прийнятною для компаній у довгостроковій перспективі.

"Гнучкий графік роботи є важливим стимулом для багатьох компаній при найманні кваліфікованих працівників. Це стосується і чотириденного тижня", — каже Крістіан Шальтер з асоціації роботодавців BDA, який представлений у консультативній раді пілотного дослідження. Однак, за його словами, повний чотириденний тиждень з повною компенсацією заробітної плати не є варіантом для переважної більшості компаній.

Софі Яніке з IG Metall налаштована позитивно: "Чотириденний тиждень відповідає бажанню багатьох працівників". Ця модель може виконати кілька цілей: "У багатьох компаніях чотириденний тиждень довів свою цінність у збереженні робочих місць, він збільшує баланс між роботою та особистим життям працівників і, таким чином, може також підвищити привабливість компаній", — каже Янікке, яка також є членом консультативної ради пілотного дослідження.

Вона також розглядає чотириденний тиждень як внесок у захист клімату шляхом зменшення кількості поїздок на роботу і більш здорового способу життя аж до виходу на пенсію. "У перспективі чотириденний тиждень продовжує історію скорочення робочого часу в Німеччині", — каже Яніке.

А тим часом японці прагнуть працювати аж до 80 років. Майже 40% японських компаній беруть на роботу людей старше 70 років.

Наші інтереси: 

Досліджуємо постіндустріальні тенденції на ринку праці.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Ясно, що чотириденний тижден є ознакою постіндустрільної епохи. А які компанії і країни опираються цих нововведень? Певно, що диктаторські країни і компанії (скажімо, психопатолгічні). Ось ще один спосіб (тест) визначати психопатів.

Все починається з Любові.

Коментарі

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Ясно, що чотириденний тижден є ознакою постіндустрільної епохи. А які компанії і країни опираються цих нововведень? Певно, що диктаторські країни і компанії (скажімо, психопатолгічні). Ось ще один спосіб (тест) визначати психопатів.

Все починається з Любові.