Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Діти звикають до рідної мови ще до народження

Світ:

Психолог з Нью-Йоркського університету Атена Вулуманос зацікавилася тим, на якій стадії розвитку людина починає вивчати мову.

161026dytyna.jpg

Діти сильніше смокчуть пустушку, щоб почути приємні їм звуки рідної мови
Діти сильніше смокчуть пустушку, щоб почути приємні їм звуки рідної мови

Немовлята довгий час проводять уві сні, але на цьому етапі для них життєво важливо навчитися смоктати. Тому, щоб розрізнити придбані в утробі матері і вроджені звукові переваги немовлят, команда вчених під керівництвом Вулуманос вирішила протестувати їх смоктальні рефлекси. Вони використовували соски з вбудованими датчиками тиску, спеціально створені для вимірювання інтенсивності смоктання.

Коли дитина активно ссе стерильну соску-пустушку, їй програють певні звуки, пояснює Вулуманос. "Чим сильніше вона смокче, тим більше звуків чує - це називається позитивним зворотним зв'язком", - говорить вона. Змінюючи звуки, які чують немовлята, вона виявила, що вони починають активніше смоктати пустушку, коли чують звуки людської мови.

Експерименти показали, що перевага мовних звуків перед немовними для новонароджених швидше за все вроджена, а не набута.

Вчені з'ясували, що новонароджені впізнають звуки рідної мови і з великим задоволенням слухають їх - а цього можна тільки навчитися.

"Діти англомовних батьків активніше смоктали пустушку при звуках англійської мови - в порівнянні з французькою", - говорить Вулуманос. "А діти франкомовних батьків докладали більше зусиль, коли чули французьку мову".

Немовлята здатні впізнавати звуки рідної мови не тільки з вуст матері, але і коли говорять інші люди. 

Наші інтереси: 

Навчати дітей рідній мові треба ще до народження. Для цього треба якомога більше спілкуватися рідною мовою і уникати іншомовних втручань. Рідна мова - джерело гармонії між батьками і дітьми. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
мова
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи