Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Казахстан відправив свою нафту в обхід Росії та посилить контроль за реекспортом товарів в РФ

Категорія:

Казахстан здійснив перше тестове відправлення своєї нафти через Каспійське море в обхід Росії через Азербайджан. Тестове відвантаження показало можливість диверсифікації експортних маршрутів для нафти шляхом залізничних перевезень у бік Транскаспійського маршруту.

Зараз основний експортний шлях для казахстанської нафти лежить через Росію. Прямого виходу до світового океану Казахстан не має.

Загалом у резервуари танкера в рамках першої партії було завантажено 6900 тонн сирої нафти, йдеться на сайті «Азербайджанського каспійського морського пароплавства» (ASCO).

У липні 2022 року президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив налагодити нові способи постачання нафти в обхід Росії, зокрема морем.

Казахстан також збирається контролювати товари, які проходять через країну для реекспорту, відстежуючи їх до кінцевого пункту призначення, на тлі прагнення західних столиць не допустити, щоб іноземні компанії та приватні особи допомагали Росії обходити санкції, пише Financial Times.

Казахстан має найдовший сухопутний кордон з Росією, і минулого року там стався різкий зріст експорту до Росії, зокрема, побутової електроніки. Як один із найближчих партнерів Москви Казахстан не запровадив жодних санкцій чи обмежень на торгівлю з Росією.

Але Казахстан також має тісні торговельні відносини з ЄС, а це означає, що йому доводиться ходити по дипломатичному канату після вторгнення Росії в Україну минулого року.

З 1 квітня в країні запрацює система митного відстеження – новий онлайн-інструмент, що дозволить в режимі реального часу відстежувати весь ланцюжок переміщення товарів від кордону до кордону.

"Ми розуміємо всі ризики вторинних санкцій, тому уважно стежимо за торгівлею з партнерами", – сказав неназваний казахстанський високопосадовець.

 

Наші інтереси: 

Чим менше нафти та газу зможе продавати країна-агресор, тим краще. Чим менше країн будуть допомагати країні-агресору в економічних проблемах, тим краще. Казахстан починає робити перші кроки від РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи