Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Пекін відмежовується від Росії і каже, що не знав про вторгнення в Україну – Financial Times

Категорія:

Путін обговорював з очільником КНР Сі Цзіньпіном за 20 днів до початку військового вторгнення в Україну ймовірність "усіх можливих заходів" у разі атаки на російську територію або дій, які могли б призвести до гуманітарної кризи. У Пекіні наразі вважають, що Росії навряд чи вдасться подолати Україну.

230112putinsi-2.jpg

Сі Цзіньпін і Владімір Путін
Сі Цзіньпін і Владімір Путін

Москва не інформувала Пекін про свій намір розпочати повномасштабну війну в Україні до того, як президент РФ Путін віддав наказ про вторгнення, пише Financial Times, посилаючись на власні джерела. Але це не так!

Путін обговорював за 20 днів до початку вторгнення з очільником КНР Сі Цзіньпіном ймовірність «усіх можливих заходів» у разі атаки на російську територію або дій, які могли б призвести до гуманітарної кризи, сказав неназваний китайський чиновник. За його словами, це було сприйнято китайською стороною «як сигнал про можливість деякого обмеженого військового втручання», пише Forbes, аналізуючи публікацію Financial Times.

Пʼять високопосадовців у різний час за останні девʼять місяців повідомили, що Москва не інформувала Пекін про свій намір розпочати повномасштабне вторгнення в Україну до того, як Путін віддав наказ. Як пише FT, китайські дипломати у приватних бесідах із європейськими колегами кажуть, що Пекін не знав про наміри Москви. Крім того, деякі китайські чиновники говорять про недовіру особисто до Путіна. Один із них у розмові з FT взагалі назвав російського президента «божевільним».

Видання стверджує, що Пекін недооцінив масштаб війни. Як підтвердження цього на посаді понизили заступника глави МЗС КНР та провідного фахівця міністерства з Росії Ле Юйчена. Його притягнули до відповідальності за провал розвідки щодо російського вторгення в Україну, зазначає видання з посиланням на слова іншого китайського чиновника.

У Пекіні наразі вважають, що Росії навряд чи вдасться подолати Україну, і вона вийде з конфлікту «другорядною державою», яка значно ослабне в економічному та дипломатичному відношенні. Влада КНР готує «фундаментальне перезавантаження» у зовнішній та економічній політиці, кажуть джерела видання.

У Пекіні планують основну увагу приділити поліпшенню відносин з Європою. Водночас європейські країни також прагнуть зближення з Пекіном, сподіваючись, що Китай допоможе утримати Москву від застосування ядерної зброї, зазначають європейські чиновники.

КНР уникає критики Росії у звʼязку з війною в Україні. Пекін у листопаді підписав комюніке на саміті G20 в Індонезії, в якому йдеться про те, що «більшість членів рішуче засудили війну в Україні», але КНР продовжує утримуватися від того, щоб називати її війною.

Наприкінці грудня Сі Цзіньпін заявив заступнику голови Ради Безпеки РФ Дмитру Медведєву, що його країна хотіла б бачити переговори щодо України.

Сі Цзіньпін сказав Медведєву, що його адміністрація «активно просуває мир і переговори».

«Китай сподівається, що відповідні сторони зможуть залишатися раціональними та стриманими, проводити всебічні переговори та розвʼязувати взаємні проблеми безпеки політичними методами», – сказав він.

Лідер КНР додав, що Пекін досі хоче співпрацювати з Росією для розвитку спільних звʼязків.

Нагадаю, ми писали, що Китай знав про вторгнення Росії в Україну ще восени 2021 року.

Наші інтереси: 

Найбільший союзник РФ Китай грає на політичній арені так, як йому вигідно. Китай проводить свою політику, виходячи з власних інтересів. Тому, з одного боку, це добре, адже РФ вже перетворилася на молодшого партнера Китаю, з іншого боку, Україні слід бути дуже обережною у своїх взаємовідносинах з Китаєм як з ненадійним, брехливим і підступним партнером.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Рятуючи власну шкуру, Сі Цзіньпін тепер у всьому звинувачуватиме Путіна. Це як у відомій радянській комедії: "Нє вінаватая я – он сам прішол" :)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Рятуючи власну шкуру, Сі Цзіньпін тепер у всьому звинувачуватиме Путіна. Це як у відомій радянській комедії: "Нє вінаватая я – он сам прішол" :)

Все, що робиться з власної волі, – добро!