Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Авіабазу у Криму підірвали українські спецназівці – The Washington Post

Згідно зі зробленою напередодні заявою Повітряних сил України, на базі знищено щонайменше дев'ять російських військових літаків. Якщо ці відомості підтвердяться, втрати в Саках стануть найбільшими втратами російських ВПС за одну добу. Внаслідок цього Москві буде складніше атакувати українські міста.

22081204.jpeg

Авіабаза в Саках 9 серпня, до вибухів. Фото: PLANET LABS PBC

Про це повідомила 12 серпня американська газета The Washington Post з посиланням на відомості, надані на умовах анонімності українським чиновником. Про деталі операції він не розповів.

Після атаки українців на військовий аеродром під містом Саки також може підвищитись ймовірність того, що росіянам буде складно утримувати контроль над півднем України у довгостроковій перспективі.

Якщо Крим уразливий до подальших нападів, то Росія змушена буде охороняти ту частину окупованої території півострова, яку Кремль вважав недосяжною та відчував себе там у безпеці.

Також можуть виникнути проблеми із постачанням, зазначив Андрій Загороднюк, колишній міністр оборони України, а нині голова незалежної української аналітичної організації "Центр оборонних стратегій".

Атака продемонструвала росіянам, що "вони не є непереможними будь-де", – сказав він. – "Найголовніше, що вони не можуть почуватися в безпеці в Криму. Вони думали, що вони в безпеці в Криму, і вони думали, що вони в безпеці на великій відстані".

Що стало причиною вибухів?

Залишається тільки вгадувати, що стало причиною вибухів, а Україна, якщо і причетна до них, може ніколи й не розповісти про свої методи. Деякі військові експерти підозрюють, що удару завдали за допомогою дрону. Можливо, БПЛА скерували оперативники, які ховалися неподалік бази росіян.

Інший варіант – це закладення вибухівки представниками руху опору, кажуть експерти. Ракета також могла завдати такої шкоди, але немає даних про те, що в України є снаряди, необхідні для такої дальності.

Натяки українських чиновників, що тут, імовірно, не обійшлося без Сил спеціальних операцій, привертають увагу до партизанського руху.

Ця армія тіней, якою керують Сили спеціальних операцій ЗСУ, складається з підготовлених розвідників і місцевих прихильників. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, ці люди суттєво активізували свою діяльність, спрямовану на порушення російської логістики й управління.

В інтервʼю він розповів, що ці сили секретні, і деталі їхніх операцій не можна розкривати.

"Якщо ви запитаєте мене, чи є там партизани, я відповім, що є. Вони всюди. Ми підготувалися заздалегідь, і в нас вони є, – сказав він. – Те, чим вони займаються, – це зовсім інша справа. Все залежить він їхніх завдань. Опір є, і опір буде".

Про бійців опору згадав і Загороднюк. За його словами, вони можуть зіграти важливу роль у доповненні звичайних можливостей Збройних сил України.

"Вони повинні бути непублічними, але ми знаємо, що цей рух існує і дуже активний", – сказав він. – "Вони можуть доповнити українські конвенційні військові можливості".

Партизанська діяльність особливо активна в Херсонській області. У червні російського ставленика в Херсоні вбив загадковий вибуховий пристрій, коли колаборант їхав на роботу. Це та інші вбивства й замахи на тих, хто співпрацює з окупантами, приписують руху опору.

Авіабаза в Саках розташована за 140 миль від найближчої лінії фронту, й американські чиновники сказали The Washington Post, що жодної американської зброї не застосовували в ударі. Це відкидає можливість того, що для нападу використали HIMARS.

А от бійці опору відіграли певну роль, допомагаючи визначити місцезнаходження ключових цілей, таких як склади боєприпасів і командно-диспетчерські пункти, а також надали координати для команд HIMARS.

Росія заявила, що вибух на авіабазі стався через вибух боєприпасів. Кремль не відповів на заяву України, що ґрунтується на поки що неперевірених супутникових знімках, про те, що російські військові зазнали великих втрат літаків у результаті вибухів.

Наші інтереси: 

Стежимо за ходом війни. Читаємо різні джерела, особливо, американські.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Найімовірніше, що вдарили американськими ракетами, але в цьому ніхто не признається – і це правильно. Ворог має боятися удару будь-яким способом.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Найімовірніше, що вдарили американськими ракетами, але в цьому ніхто не признається – і це правильно. Ворог має боятися удару будь-яким способом.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Нарешті московська верхівка посмакує страхом. І це початок :)) 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !