Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Глава ООН з питань атомної енергетики: Українська АЕС "вийшла з-під контролю"

Категорія:

Світ:

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) – на станції порушені всі можливі принципи безпеки.

22080301.jpg

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

Про це розповів в інтервʼю Associated Press глава агентства ООН з атомної енергетики Рафаель Ґроссі.

Ситуація на Запорізькій станції в Енергодарі, південно-східному місті України, яке російські війська захопили на початку березня невдовзі після їхнього вторгнення в Україну 24 лютого, стає дедалі більш небезпечною з кожним днем. За його словами, на станції "порушено всі принципи ядерної безпеки".

“Те, що поставлено на карту, надзвичайно серйозно, надзвичайно серйозно та небезпечно”, – додав він.

Гроссі вказав на численні порушення безпеки станції, додавши, що вона знаходиться "в місці, де триває активна війна". Фізична цілісність станції не була дотримана, сказав він, пославшись на обстріли на початку війни, коли ЗАЕС було захоплено, а також на інформацію з України та Росії, які звинувачують одна одну в нападах на Запоріжжя.

Існує «парадоксальна ситуація», коли станція контролюється Росією, але її український персонал продовжує керувати своїми ядерними операціями, що призводить до неминучих моментів тертя та ймовірного насильства, сказав він. Хоча МАГАТЕ має певні контакти з персоналом, він сказав, що вони «несправні» та «фрагментарні».

Гроссі сказав, що ланцюг постачання обладнання та запасних частин був перерваний, «тому ми не впевнені, що станція отримує все, що їй потрібно». МАГАТЕ також має провести дуже важливі інспекції, щоб переконатися, що ядерний матеріал захищений, «і там багато ядерного матеріалу, який потрібно перевірити», – сказав він.

"Якщо це поєднати, матимете перелік того, що ніколи не повинно відбуватися на жодному ядерному об’єкті, – сказав Гроссі. – І ось чому я з першого дня наполягав на тому, щоб ми мали змогу поїхати туди, щоб провести оцінку безпеки та безпеки, провести ремонт і надати допомогу, як ми вже робили в Чорнобилі".

МАГАТЕ має поїхати в Запоріжжя, подібно до попередньої подорожі в Чорнобиль, щоб з'ясувати факти того, що там насправді відбувається, провести ремонт і перевірки, а також "не допустити ядерної аварії", – сказав Гроссі.

Наші інтереси: 

Що роблять усі ці міжнародні агенції ООН ці 5 місяців війни? Чого вони варті, якщо ні на що не впливають у цій війні? Ми ж бачимо, що РФ робить все, що їй заманеться, а усі ці червоні хрести та ООНівські структури ні на що не впливають. Не пройшло й півроку, як голова МАГАТЕ побачив проблему! Ще 4 березня Зеленський вказав на цю проблему! Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи