Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ілон Маск несподівано став найбільшим акціонером Twitter. Реванш через перехоплення управління?

Спецтема:

Це дуже серйозно, адже Twitter є найбільш популярною соціальною мережею в США. Сам Ілон Маск не розкривав планів чи намірів, які стоять за його покупкою. Просто у понеділок, 4 квітня, він написав у Твіттері: «Oh hi lol». Поміркуймо, що це може означати.

У світі бізнесу відбулася карколомна подія. Несподівано для всіх Ілон Маск (Elon Musk) став найбільшим власником акцій популярної соціальної мережі Twitter. Він раптом обігнав численні фінансові установи, не кажучи вже про співзасновника та колишнього генерального директора Джека Дорсі (Jack Dorsey). Коли у понеділок, 4 квітня, стало відомо, що тепер Ілон Маск володіє 73,5 мільйонами акцій Twitter, то ця інформація викликала справжній бум на біржі. Вартість акцій Twitter стрибнула на 27% вгору, завдяки чому пан Маск отримав близько 784 мільйонів доларів «паперового» прибутку за один торговий день.

Пан Дорсі, єдиний хто крім пана Маска увійшов до списку 10 найбільших акціонерів, опустився на один рядок і тепер є №7 у списку акціонерів Twitter.

10 найбільших акціонерів Twitter за даними «The Wall Street Journal»

За даними FactSet, генеральний директор Twitter Параг Агравал (Parag Agrawal) володіє приблизно 507 000 акціями Twitter, що становить 19,9 мільйона доларів США, це приблизно у 150 разів менше, ніж у Маска. Пан Агравал став генеральним директором наприкінці минулого року.

Сам Ілон Маск не розкривав планів чи намірів, які стоять за його покупкою в Twitter. Просто у понеділок, 4 квітня, він написав у Твіттері: «Oh hi lol». В перекладі з інтернет-сленгу це можна передати українською мовою приблизно так: «Ого! Регочу у весь голос».

Тому ми можемо тільки робити допущення, що саме задумав Ілон Маск. Перш за все треба звернути увагу, що Twitter на сьогодні є найбільш популярною соціальною мережею в США. Достатньо переглянути будь-яке відоме американське ЗМІ, як можна побачити, що коли вони представляють автора того чи іншого матеріалу, то дають посилку саме на обліковий запис автора в Twitter, а не в якійсь іншій мережі.

Twitter був улюбленою мережею Дональда Трампа. Але під час виборчої кампанії 2020 Twitter почав регулярно банити твіти чинного Президента, так само як і твіти багатьох прихильників Трампа. А у січні 2021 Twitter взагалі закрив обліковий запис Дональда Трампа, а також низки видних діячів республіканської партії. На знак протесту багато людей закрили свої Twitter-аккаунти та почали шукати альтернативу.

Хоча й були спроби створити нові мережі, проте всі вони не набули такої популярності, яку має Twitter. Все одно левова частка американців продовжує користуватися Twitter.

І от тепер, коли Ілон Маск несподівано став найбільшим акціонером цієї мережі, він цілком зможе впливати на політику керівництва Twitter. Тим більше, якщо його підтримає значна частина міноритарних акціонерів. Якщо вони зможуть об’єднатися, то зможуть не тільки впливати на політику керівництва мережею, але й за бажання привести до керування мережею нову команду. Яка зніме ту політично упереджену цензуру, що процвітала у мережі, а також зможе відновити облікові записи тих політиків, котрі через це постраждали.

Це тільки припущення. Подивимося, як буде насправді.

P.S. Коли я вже написав цю статтю, то побачив у «The Wall Street Journal» статтю голови Інституту свободи слова та автор книги «Unfree Speech» Бредлі Сміта (Bradley Smith) «10 Things for Elon Musk to Do at Twitter» («10 речей, які Ілон Маск має зробити в Twitter»), де автор закликає пана Маска використати свій новий статус найбільшого акціонера Twitter для того, щоб зробити цю мережу по-справжньому вільною. Ті, хто добре володію англійською, можуть перейти за посиланням і прочитати статтю самостійно. Якщо у мене буде час, то я пізніше дам переклад цієї статті.

Наші інтереси: 

Сподіваємося, що Ілон Маск використає свій вплив на те, щоб зробити мережу більш вільною.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи