Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Захоплення ЧАЕС: персонал не випускають, станція працює в плановому режимі

Захоплена російськими військами Чорнобильська АЕС працює у плановому режимі, але персонал не відпускають та не дозволяють його ротацію. Цю інформацію підтвердила речниця Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Євгенія Кузнєцова.

Як повідомило Суспільне, серед заручників ЧАЕС опинилися виконувач обов’язків гендиректора АЕС Валерій Сейда і люди, які в день захоплення були на зміні.

Співробітники станції кажуть, що їм дозволяють відпочивати, але змінити їх не можна.

"Їх кілька десятків, людей не випускають. Ротацію не дозволяють. Їх годують, персонал готує собі сам із тих продуктів, які є в столовій. Дозволять їм їсти та допускають до робочих місць. Російські військові готують собі із наших продуктів, але привезли із собою власного кухаря. Залишились там якісь люди, військові (російські), які охороняли та тримають ситуацію під контролем, охороняючи ЧАЕС", — розповіла Кузнєцова.

Вона повідомила, що основна техніка, яка захоплювала ЧАЕС, рушила на Київ, Іванків та Димер.

"Важка техніка, яка здійняла пил, їздила не по туристичних маршрутах, а там де їм цього хотілось. Вони могли й до "рудого лісу” заїхати, куди завгодно. Для мирних людей — це безпечно, це небезпечно для них самих. Вони цей пил підняли, вони ним надихались, вони його вдихнули, він є на слизовій. Ніхто, звичайно, не проходив дозиметричний контроль, нічого", — зазначила речниця ДАВЗ.

Як відомо, 24 лютого російська війська захопили Чорнобильську АЕС, а персонал станції взяли у заручники. Того ж дня тимчасовий очільник ЧАЕС Валерій Сейда розповів, що на період воєнного стану на АЕС вводиться режим вимушеного простою.

"Працювати буде лише оперативний персонал за окремими графіком, який буде потрібен для життєзабезпечення майданчика ЧАЕС та досягнутого рівня ядерної та радіаційної безпеки", — сказав Сейда.

За його словами, усі керівники підрозділів підтримують зв'язок один з одним та з органами влади. Він закликав зберігати спокій та не поширювати фейки.

Президент Володимир Зеленський розцінив захоплення ЧАЕС як "оголошення війни всій Європі".

25 лютого Україна поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії про фактичну втрату контролю над ядерними й радіаційними об’єктами у зоні відчуження та зростання радіаційного фону у зв'язку із захопленням станції російськими окупантами.

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями українсько-російської війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи