Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 8

Нумерологія демосів і послідовність їх формування – ключові числа кількісного зростання

Категорія:

У попередніх публікаціях ми розглянули деякі євангельські принципи формування демосів – правильно організованих громад. Настав час поговорити про ключові числа, покладені в основу соціальної конструкції демосів.

Попередні статті:

Число 1 – голова

Головний сенс цього числа виражають слова «цілісність» та «єдиноначальність». Йдеться про те, що цілісність управління забезпечується персонально відповідальним керівником. Відповідати має тільки одна особа, адже де відповідає більше одного, там не відповідає ніхто. Персонально відповідальним керівником демосу є його голова, який виконує системну функцію лідерства і політики («узгодження інтересів»). Згідно з Євангелієм, голова має бути передусім Учителем.  

Число 4 – диякони

Голова обирає чотирьох помічників. Для позначення такого помічника Ісус застосував слово «диякон» (діяч, завідувач, міністр). Кожен з дияконів відповідає за один з чотирьох системних напрямків діяльності:

  • писар – наукове забезпечення;
  • суддя – правове забезпечення;
  • осавул – силове забезпечення;
  • скарбник – господарське забезпечення.

Число 5 – квінтет

Голова і диякони складають керівний орган демосу з п’яти осіб – «квінтет» (дéмено, кермо). Якщо розглядати демос як «велику людину», то квінтет – це голова цієї колективної людини. Число 5 відповідає числу пальців на руці, тому людина може одночасно відстежувати 5 об’єктів. У соціальній психології п’ять – це «мала група», з шести учасників починається «середня група».

Число 10 – демос

Повноцінне керування демосом відбувається тоді, коли голова зосереджує на ньому всю свою увагу і всю свою енергію. Це досягається тоді, коли демос виступає для голови в ролі «працедавця», тобто забезпечує його професійну діяльність на благо демосу. Для цього мінімальні доходи голови мають відповідати середньому рівню доходів членів демосу.

Згідно з арійською традицією, кожен громадянин дає для громади десяту частину власних доходів – так звану «десятину» – грошима (матеріально) або роботою (часом). Це дає йому голос в управлінні справами громади: «Є внесок – є голос». Громадянином (дійсним членом) демосу є лише той, хто дає десятину на розвиток громади – підтримує її роботою і/або грошима.

Для забезпечення описаної вище мінімальної винагороди голови демосу, дев’ять мають підтримувати одного. Для прикладу: уявімо групу з 10 осіб, один з яких є головою на професійних засадах. Припустімо, що кожен з дев’яти отримує дохід по 100 одиниць, відтак дає на громаду 10 одиниць доходу, залишаючи собі 90 одиниць. Ці дев’ять десятин у сумі складають також 90 одиниць. У результаті всі десятеро членів групи, з головою включно, мають по 90 одиниць доходу.

Отже, мінімальною чисельністю групи, спроможної мінімально винагороджувати професійні послуги голови, є 10 осіб.

Відповідно, мінімальною чисельністю демосу є 10 осіб. Якщо менше десяти, то це ще не демос, навіть якщо в ньому є квінтет. Демос має володіти самодостатністю і якісним управлінням.

Число 12 – апостоли

Це оптимальна кількість учнів для навчання, до того ж число 12 є ідеальним для організації, адже ділиться на 2, 3, 4, 6.

Коли члени материнського демосу засновують свої дочірні демоси, вони набувають статусу апостолів. Згідно з Євангелієм, кількість апостолів не може перевищувати 12, інакше страждатиме якість навчання і управління. До числа 12 входять четверо дияконів і 8 апостолів-недияконів. Це та група, яку безпосередньо навчає голова демосу. Для всіх інших членів демосу він у більшій мірі виступає не як учитель, а як лектор.

Число 20 – сотня

При досягненні чисельності 20 осіб демос набуває статусу «сотні». В соціальній психології число 20 – це межа між середньою групою (від 6 до 20) і великою групою (від 21 до 100). Демос чисельністю 20 осіб може не лише винагороджувати роботу голови, а й фінансувати інші корисні для громади проекти (зібрання, розвиток власного сайту, відеоканал тощо).

При чисельності 20 витримується антропологічна пропорція 5:95 – відношення маси голови до маси корпусу атлетично розвиненої людини. 5:95 – це також співвідношення між самостійно мислячими людьми в суспільстві і тими, які схильні до наслідування запропонованих ним зразків.

Число 100 – повна сотня

Якщо демос з 20 осіб може дозволити собі професійного голову (1:19), то демос зі 100 осіб, маючи уп’ятеро більше ресурсів, може дозволити собі професійний квінтет (5:95). Якщо в середньому демосі диякони могли працювати «на громадських засадах», то великий демос може винагороджувати професійну роботу своїх дияконів. Наприклад, оплачувати роботу цілителя, правника, військового інструктора або бізнесового організатора. Перехід дияконів на оплачувану діяльність у своїй громаді може відбуватися поступово, в міру зростання громади, починаючи від найбільш актуальних напрямків.  

Висновок

У цій статті ми розглянули кількісне зростання демосу: громада перетворюється на демос тоді, коли вона має керівний «квінтет» і досягла чисельності 10 осіб, при цьому всі громадяни підтримують спільну справу роботою і грошима. У наступній статті поговоримо про якісне зростання демосу – про шість рівнів розвитку від «соціальної організації» до «соціального організму». 

Продовження: Шість рівнів розвитку демосів: Краса, Порядок, Слово, Мова, Інтуїція, Цілісність (+відео)

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Розвиваємо теорію соціальної самоорганізації на основі Арійської Традиції та Євангелія як її оновленого концентрату.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи