Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вітання зі святом Миколая! Чому українці його святкують і у чому його істинний сенс

Свято Миколая — це священний час, щоб підбивати підсумки. Ось чому сьогодні відбувається ритуал обдарування. Особливо яскраво це проявляється з дітьми: слухняні й працьовиті діти отримують щедрі подарунки.

20121903.jpg

Святий Дажбог Микола
Святий Дажбог Микола

Миколай – це бог-егрегор багатства і матеріальних благ, а також володар найбільш матеріальних стихій – землі та води. Саме тому святий Миколай вважався захисником на землі й морі. 

Святий Миколай не має жодного стосунку до єпископа Мир Ликійських Николая. Ця версія й досі поширюється церквою та обивателями, які їздили на екскурсію до церкви Св. Миколая у Туреччині. У цій церкві, що поблизу сучасного турецького містечка Демре — а це колишнє місто Мири у Лікії — знаходиться саркофаг, у якому начебто зберігалися мощі святого. 

А ось що пише у своєму привітанні з Миколаєм Митрополит Епіфаній:

"Весь християнський світ по-особливому шанує цього святого – улюбленого обранця Божого Миколая Чудотворця. І хоча він жив дуже далеко від нас і географічно, і хронологічно (майже сімнадцять століть тому), для нашого народу він є чи не найулюбленішим святим. І шануємо ми його з давніх часів. Так, ще в X столітті на честь святого Миколая княгиня Ольга над могилою благовірного князя-мученика Оскольда в Києві побудувала один з перших храмів на Русі. В XІ столітті за часів правління сина Ярослава Мудрого князя Всеволода до нас прийшло святкування, а найдавнішу збережену українську ікону святого Миколая датують початком XIV століття.

Святитель Миколай за свого земного буття не залишив ніяких рукописних творінь, але пам’ять і приклад його життя, щирої християнської діяльної любові житимуть у людській історії й історії Церкви завжди. Цього святого називають «скоропомічним» – він завжди поспішає на допомогу, причому абсолютно до всіх. Не вистачить і цілого дня, і навіть тижня, щоб оповідати про всі чудеса, які Господь явив людям через святого угодника Свого Миколая. Тому й величають його Чудотворцем.

А особливо на День святого Миколая чекає малеча – жоден інший день у році не приносить дітям стільки віри, радості й очікування чуда. І святий Миколай досі творить чудеса – зокрема і через кожного з нас. Незалежно від віку нам завжди приємно отримувати подарунки, а ще більше – нам приємно їх дарувати, творити добро, радість на благо іншим. Бо саме до цього покликана людина – до добра, любові, безкорисливості.

Молімося до святого Миколая Чудотворця, шануючи його пам’ять, життя, подвиг любові. Просімо, щоби він і нас навчив любити Бога й своїх ближніх, тихо творити добро й плекати віру в Бога, Який правдиво творить чудеса".

Художник Victoria Kovalchuk

І як би нинішня офіційна церква не намагалася ототожнювати Миколая зі святим Миколаєм Чудотворцем, який "жив дуже далеко від нас і географічно, і хронологічно", українська народна пам'ять зберегла свято Миколая (яке було ще задовго до виникнення хрестиянства та християнства) саме як свято завершення річного кола, кінець річного циклу, час підбиття підсумків та обдаровування за результатами річної праці.

Останнім часом це свято стало дуже популярним і комерційним, отже здебільшого переважають ось такі листівки:

Оксана Білозір: Колядка "Ой хто, хто Миколая любить"

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=KX8nU8ikdf4

Наші інтереси: 

Підводимо підсумки року в цей корочун перед новим початком. Хай святий Миколай принесе всім добрим і чесним людям добробут і радість!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
традиція
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

СВЯТИЙ ДАЖБОГ МИКОЛА.радію

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

СВЯТИЙ ДАЖБОГ МИКОЛА.радію

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав пісню – Оксана Білозір: Колядка "Ой хто, хто Миколая любить"

Все, що робиться з власної волі, – добро!