Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Голова Конституційного суду не задекларував землю в Криму, власником якої став після його анексії – «Схеми»

Категорія:

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз Автономної республіки Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не зазначив це у своїй декларації про майно та доходи.

Під головуванням Тупицького судді КСУ 27 жовтня проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації і скасували її. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», пише Радіо Свобода.

Олександр Тупицький ще до анексії Криму Росією у 2014 році володів маєтком та землею у Кореїзі неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку біля будинку у свою власність. Про це свідчить офіційний документ, отриманий «Схемами» з Єдиного держреєстру нерухомості Російської Федерації.

У липні 2018 року Олександр Тупицький (на той момент він був заступником голови КСУ) оформив договір купівлі землі площею 126 кв. м. у громадянина Росії Володимира Рисятова.

Але у деклараціях Тупицького ані за 2018 рік, ані за 2019 рік немає згадки про те, що він став власником ще одного об’єкту нерухомості.

Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації – це порушення, визначене статтею 366-1 Кримінального кодексу України. Саме цю статтю 27 жовтня Конституційний суд України на чолі з Олександром Тупицьким визнав такою, яка не відповідає Конституції України.

Окрім того, договір купівлі-продажу землі у Криму Тупицький оформив за законодавством Російської Федерації, його засвідчила Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії Росії.

Для українських посадовців законодавчо встановлені обмеження «на взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території», пояснює юрист, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

«Суддя не має права вступати у будь-які відносини з окупаційною владою. Адже є стаття 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», і він як представник судової влади повинен дотримуватись позиції, що ці органи незаконні і купувати там якесь майно означає визнання їх легітимності», – розповів Роман Маселко.

«Окрім того, відповідно до Кодексу суддівської етики, суддя зобов’язаний і у професійному, і в особистому житті демонструвати поведінку, яка підтримує довіру до судів та утримуватись від дій, які можуть завдати шкоди авторитету правосуддя. Очевидно, що придбання у 2018 році майна в Криму за законодавством окупантів є негідним вчинком для судді Конституційного суду, а отже містить ознаки проступку, несумісного зі статусом судді. За таке його можна звільнити, правда, це може зробити лише Конституційний суд двома третинами голосів», – додав він.

Ось яку "дачу" біля моря має суддя. На які гроші він її купив, залишається загадкою. Представники владної верхівки покривають один одного. Звичайно, їм не подобається закон про обов'язкове електронне декларування.

При цьому юристи пояснюють, що якщо суддя отримав у свою власність землю від іншої особи безкоштовно, за антикорупційним законодавством це може трактуватись як незаконний подарунок.

«Обов’язковою умовою договору купівлі-продажу є сплата покупцем ціни за отриманий товар. Якщо ж земля суддею отримана безоплатно – то в розумінні антикорупційного законодавства безоплатне одержання майна є подарунком. Судді заборонено отримувати подарунки від третіх осіб. За це передбачена адміністративна відповідальність», – розповів Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» та заступник голови громадської ради при НАЗК.

При цьому, за даними директора агентства нерухомості «Статус» (Ялта) Едуарда Кісса, ринкова вартість однієї сотки землі у Кореїзі коливається від $5 тис до $15 тис.

«Схеми» звернулися до голови КСУ з проханням надати коментар щодо його майна. У пресслужбі КСУ заявили, що «усі відомості про майно, яке є у володінні та користуванні голови КСУ Олександра Тупицького, містяться у його щорічній декларації».

Наші інтереси: 

Ми знали, що судді завжди "гарно заробляли" на хабарях. Але щоб голова Конституційного суду так нахабно вчинив – в голову не вкладається.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

4 роки тому, приблизно в ці дати, відкрили реєстр електронних декларацій. Тоді ми дізналися про задекларовані церкви, мощі, кілограми кеша... Якби не зусилля зовнішніх партнерів, які шантажували нашу владу відмовою в міжнародній підтримці щодо війни, безвізового режиму, надання кредитів, ні за що не було б закону про електронне декларування. А тепер його скасували. Що далі?

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

4 роки тому, приблизно в ці дати, відкрили реєстр електронних декларацій. Тоді ми дізналися про задекларовані церкви, мощі, кілограми кеша... Якби не зусилля зовнішніх партнерів, які шантажували нашу владу відмовою в міжнародній підтримці щодо війни, безвізового режиму, надання кредитів, ні за що не було б закону про електронне декларування. А тепер його скасували. Що далі?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Вся державна система втрачає довіру розпадається - це стосується всіх гілок влади, а також системи освіти, охорони здоров’я, науки. Хто там ще залишився, кому довіряють? Армія, церква, волонтери.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

А, далі теперешні можновладці послідовно будуть скасовувати все, що їм заважає творити свавілля. Аж доти, доки ми не станемо сильними, та не зупиним їх.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Коментар від правника: судді КСУ призначаються на 9 років. Найближчий час, коли завершаться повноваження декількох суддів - це 2022р., рішення про звільнення з посади судді Конституційного Суду ухвалюється самим же Конституційним Судом. Внести зміни до Конституції у розділ "Конституційний суд України" протягом однієї сесії ВР неможливо, тобто потрібно мінімум півроку, 300 голосів. Але законопроект про внесення змін до Конституції розглядається Верховною Радою лише за наявності висновку Конституційного суду України. Ось таке замкнене коло.
- суддю Конституційного суду не може бути притягнуто до відповідальності за прийняте рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.