Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Експерт розповів, чому накопичення пенсій може стати черговою аферою

Справжня причина дефіциту Пенсійного фонду полягає в економічному занепаді та безробітті. Пенсії можуть зберегти хіба що для держслужбовців. Всім іншим доведеться виживати, хто як зможе. Накопичувальна пенсійна система, запровадження якої наразі активно обговорюють, може обернутися черговою аферою.

Про це сказав кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі Главред, повідомляє finance.ua

“Кількість людей, які сплачують кошти в Фонд соціального страхування, значно поступається кількості пенсіонерів. Щоб врятувати ситуацію, треба відновити економічне зростання та створити мільйони робочих місць. Без цього дійсно держава не зможе виплачувати пенсії навіть скоріше, ніж через 15 років. І у разі неспроможності сплачувати пенсії, у в зоні ризику опиняться практично всі громадяни, у тому числі й ті, хто вже отримує пенсію”, – вважає Хмелевський.

Хмелевський зазначає, що накопичувальна пенсійна система, запровадження якої наразі активно обговорюють, жодним чином не забезпечить людей гідними пенсіями, а може обернутися черговою аферою.

“Накопичувальна пенсійна система передбачає щомісячні відрахування із зарплати працівників, тобто доходи громадян зменшаться. Розглядаються різні суми відрахувань в основному на рівні 2-7 %. Неважко підрахувати, що таких відрахувань, навіть за 35 років трудового стажу, не вистачить на пристойну пенсію. Крім того, існують ризики втрати накопичень. Зокрема, держава може через декілька років, коли на накопичувальних рахунках назбираються чималі кошти, перерахувати їх в загальний Пенсійний фонд. Подібне вже трапилося в Угорщині та Росії”, – розповідає економіст.

Для держави запровадження накопичувальної пенсійної системи теж обернеться втратами. “Планується створення низки державних структур для організації ведення накопичувальних рахунків, підбору та регулювання діяльності керуючих компаній, тощо. Це потягне додаткові витрати бюджетних коштів в розмірі декількох мільярдів гривень щороку”, – резюмує Хмелевський.

Нагадаємо, нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль попередив про нестачу грошей на пенсії через 15 років.

До 1 січня 2020 року буде розроблений і внесений до Верховної Ради новий Трудовий кодекс: зараз "слуги народу" працюють над законопроектом, який є ключовим для пенсійної реформи другого рівня. Він передбачає регулювання фінансових структур, що беруть участь у накопиченні коштів українців. І держава має зробити все, щоб не було зловживань і шахрайства в цій сфері.

Наші інтереси: 

Розуміти, що держава розвалюється. Думати, як створити нову. Думати про забезпечення свого майбутнього вже сьогодні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

І,хто саме про це думає?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

І,хто саме про це думає?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!