Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нідерланди оголосили про позов проти Росії через збитий пасажирський літак рейсу МН17

Нідерланди позиватимуться проти Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) через збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом пасажирський літак рейсу МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур. Розслідування дійшло висновку, що літак було збито зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Росія не визнає себе винною в смерті 283 пасажирів (серед них – 196 громадян Нідерландів) та 15 членів екіпажу, пише Укрінформ. 

Ще у травні 2016 року родичі загиблих звернулися з першим позовом до ЄСПЛ, звинувачуючи Росію в порушенні прав людини. Сім’ї, які втратили в катастрофі своїх рідних, певні, що РФ має понести відповідальність за загибель невинних людей і що Росія не виконала своє зобов’язання провести ефективне розслідування.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію в причетності до трагедії МН17. А через два роки, 10 липня 2020 року, Нідерланди подали позов проти Росії до ЄСПЛ. Про це також було поінформовано Радбез ООН.

Рішення уряду Нідерландів про позов було ухвалено 10 липня.

«Досягнення справедливості для 298 загиблих у трагедії MH17 та їхніх родичів є і залишатиметься пріоритетом уряду. Крок, який ми робимо сьогодні, подаючи позов до ЄСПЛ і тим самим максимально підтримуючи скарги родичів загиблих, наближає нас до цієї мети», – наголосив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок.

Позиваючись проти Росії, Нідерланди передають до ЄСПЛ, що знаходиться в Страсбурзі, усю інформацію про знищення МН17 та підтримують відповідні індивідуальні позови рідних загиблих. Родичі зможуть використовувати передані до суду матеріали.

Як відомо, ЄСПЛ – міжнародний  судовий  орган, що має право розглядати скарги окремих осіб та міждержавні. Тож фактично поданий Нідерландами позов проти Росії – це офіційне визнання причетності РФ саме як держави до збиття МН17.

Насправді позови однієї держави проти іншої подаються досить рідко. І перш, ніж  звернутися до суду, Нідерланди в обов’язковому порядку мали завершити процес переговорів з РФ щодо добровільного відшкодування збитків.

Родичі загиблих певні, що після позову Нідерландів проти РФ до Європейського суду з прав людини та з кожним новим кроком Росії буде щодалі важче заперечувати свою причетність до катастрофи МН17.

«Для нас дуже важливо, що уряд Нідерландів пішов на цей крок. Росії з кожним новим кроком буде дедалі важче заперечувати свою причетність», – наголосив у коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі член правління фонду «Авіакатастрофа» Антон Котте, який втратив у катастрофі старшого сина, невістку та шестирічного онука.

Після збиття MH17 родичі загиблих звернулися до ЄСПЛ, звинувативши РФ у порушенні прав людини. Це позовні заяви «Айлей проти Росії», подана 6 травня 2016 року та «Англін проти Росії» від 23 листопада 2018 року.

Кожна позовна заява до ЄСПЛ має містити у своїй назві прізвище позивача та йменування того, проти кого вона подається. Коли це колективний позов, то справа автоматично отримує назву з прізвищем людини, котре передує у списку позивачів. За першим із згаданих позовів інтереси родичів загиблих представляє американський адвокат Джеррі Скіннер. Уперше ми зустрілися з ним 9 березня 2020 року під стінами судового комплексу «Схіпхол», коли стартував кримінальний процес у справі МН17.

«Кримінальна справа, справа ЄСПЛ, дії Міжнародної організації цивільної авіації та дипломатичний тиск – усе це має бути скоординовано, щоб забезпечити якомога більше суспільного, політичного, дипломатичного та економічного тиску на Росію. На цьому рейсі було 80 дітей. Росія вбила майбутнє. Ми повинні змусити її взяти на себе відповідальність, інакше дозволимо їй зробити наш світ менш цивілізованим. Дякую уряду Нідерландів за те, що він бореться», – сказав у коментарі Укрінформу Джеррі Скіннер.

Він також наголосив, що є неспростовні докази (хоч їх і заперечує РФ), котрі доводять, що «Бук» збройних сил РФ перетнув український кордон, проїхав через територію, підконтрольну Росії, й атакував пасажирський літак рейсу МН17, знищивши 298 чоловік.

«Подача нідерландським урядом позову щодо притягнення Росії до відповідальності за загибель пасажирів і членів екіпажу рейсу Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року є довгоочікуваним кроком», – підкреслив він.

«Весь цей час Росія губила докази, перешкоджала офіційному розслідуванню, захищала причетних осіб і свідків, створювала нескінченний потік неправдивих, сфабрикованих доказів та інформації, що лише вводили в оману. Поведінка РФ – ображає моїх клієнтів і будь-яку мислячу людину, зацікавлену в учиненні правосуддя. Приєднання Нідерландів до позовів (держава проти держави) посилює тиск, який чинили сім’ї майже від дня атаки. Коли я вперше звернувся до представників нідерландського МЗС із проханням приєднатися до цих зусиль, вони пручалися. Я радий, що вони передумали. Росія має бути атакована з усіх можливих сторін, аби бути притягнутою до відповідальності», – зазначив Скіннер.

Що ж до кримінального процесу в Нідерландах щодо обвинувачених трьох громадян РФ – колишнього офіцера ФСБ, так званого ексміністра оборони «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерала, а на час збиття літака полковника ГРУ генштабу збройних сил РФ, глави «РУ ДНР» Сергія Дубинського, підполковника-спецпризначенця ГРУ Олега Пулатова та громадянина України Леоніда Харченка, який воював на боці Росії, на думку Скіннера, процес іде повільно, але є прогрес. Як відомо, жоден з обвинувачених у суді не з’явився. Інтереси одного з них – Пулатова, який виявив бажання долучитися до судового процесу, – представляють двоє нідерландських адвокатів.

Наші інтереси: 

Світ має знати про злочини Росії. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи