Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новий міністр Дубілет відзвітував про два важливі досягнення у протистоянні рейдерству

Співзасновник Monobank та колишній IT-директор «Приватбанку» Дмитро Дубілет, який став новим міністром Кабінету міністрів, повідомив про результати боротьби з рейдерським захопленням бізнесу. Першим важливим досягненням є щоденна публікація відкритих даних про юридичних осіб у Єдиному державному реєстрі (ЄДР). Раніше ця інформація оприлюднювалась раз на тиждень.

«І якщо раніше жертва рейдерства могла дізнатись про несподівані зміни у своїй компанії з запізненням до тижня (за цей час компанію можуть «віджати» ще більше – забрати активи, перепродати і т.д.), то тепер затримка буде до одного дня», – розповів Дубілет, повідомили UA.NEWS.

Він нагадав, що в Україні існує кілька сервісів, які дозволяють безкоштовно відслідковувати такі зміни – це OpenDataBot, ПриватБанк, YouControl, LIga, Vkursi.

Другим здобутком у протистоянні рейдерству є запуск можливості подавати скарги до Антирейдерської комісії у режимі онлайн через iGov (за посиланням https://igov.gov.ua/service/333/general).

«Раніше, щоб подати скаргу, вам потрібно було, по-перше, найняти юристів, які підготують для вас великий пакет документів (і навіть з цим половина заявок відхилялося з формальних причин). Більш того, поки ці документи доходили до комісії через ланцюжок канцелярій, могло пройти 2 тижні», – пояснює міністр.

Таким чином тепер про спробу рейдерського захоплення можна дізнатись набагато швидше, а у випадку, коли це вже сталось бізнес отримав змогу оперативно поскаржитись та отримати рішення.

За останні півтора року в Україні сталося 915 рейдерських захоплень підприємств. Найбільш «урожайним» на захоплення був 2017 рік, коли ГПУ завела 724 справи про рейдерство.

22 липня президент Володимир Зеленський підписав Указ «Про заходи щодо протидії рейдерству». У ньому містяться кроки, які ускладнять практику рейдерського захоплення підприємств і нерухомості.

Нещодавно Opendatabot запустив СМС-сповіщення та повідомлення електронною поштою для бізнесу у випадку зміни реєстраційних даних компаній.

Наші інтереси: 

Розумні, освічені, професійні молоді люди тихо, без пафосу і метушні зроблять Україну економічно успішною.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи