Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Депутати запропонували створити для IT-спеціалістів, які працюють як ФОП, окрему групу

Світ:

З них хочуть скачати більший податок: пропонується поступово нарощувати податкову ставку (до 10% в 2025 році) а також встановити подвійний розмір мінімального ЄСВ.

Пропонується створити п'яту групу єдиного податку тільки для представників IT-галузі України. Законопроект №10094 опубліковано на сайті Верховної Ради, повідомляє Ain.ua.

До п'ятої групи пропонується віднести фізичних осіб-підприємців (ФОП), що надають послуги в сфері IT: видання комп'ютерних ігор і іншого програмного забезпечення, програмування, консультування, обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах.

Відповідно до законопроекту, такі ФОП не повинні використовувати працю найманих осіб, а їхній дохід не повинен перевищувати 7,5 млн. грн. на рік.

ФОПи на 5-й групі будуть мати право використовувати у своїй роботі обладнання та приміщення, що належать іншим ФОПам або юрособам, не укладаючи з ними трудового договору (таким чином нівелюється одна з норм, прописаних в резонансному законопроекті Мінсоцполітики).

Законопроектом пропонується поступово нарощувати податкову ставку для 5-ї групи - по 1% на рік до 10% в 2025 році:

  • 5% доходу з 1 січня 2020 року,
  • 6% доходу з 1 січня 2021,
  • 7% доходу з 1 січня 2022 року,
  • 8% доходу з 1 січня 2023,
  • 9% доходу з 1 січня 2024,
  • 10% доходу з 1 січня 2025 року.

Якщо ж річний дохід ФОП 5-ї групи буде перевищувати 7,5 млн. грн, пропонується встановити ставку податку в розмірі 15%.

Такий же податок буде застосовуватися для випадків, коли ФОП на 5-й групі отримує дохід від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Згідно із законопроектом, ЄСВ для платників п'ятої групи з 2020 року складе подвійний розмір мінімального страхового внеску (тобто 44% від мінімальної зарплати, а не 22%, як було).

Нагадаємо, Мінсоцполітики мав намір заборонити використовувати цивільні відносини між компанією та фізичною особою–підприємцем замість найму такої особи на роботу.

Після того, як проти ініціативи виступили представники IT-індустрії, президент та прем'єр пообіцяли не ускладнювати для них умови роботи.

Наші інтереси: 

Для наповнення бюджету і ПФ знову знайшли крайнього. Замість спрощення системи оподаткування і реформування фіскальної системи хочуть здерти побільше податків. Цей сигнал від держави потрібно правильно зрозуміти і поставити депутатам та уряду питання про докорінну зміну податкової системи і пенсійної системи. А то вони щороку збільшують мінімалку, а податків працедавців та самозайнятих осіб не вистачає. Треба думати, як збалансувати держбюджет, а не вигадувати, як побільше здерти податків (на цей раз з айтішників).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи