Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Комп’ютерним іграм уже 70 років

Коли взимку 1948 р. була запатентована перша комп’ютерна гра, ніхто не очікував, що це стане початком нового культурного явища. «Історики кажуть, що медіа завжди народжується двічі – спочатку як технологія, а потім як соціальний інститут. Народження комп’ютерних ігор запустило важливі соціальні процеси», – сказав професор Мірослав Філіцяк, культуролог Вищої школи соціальної психології у Варшаві.

Якою була перша гра?

«Треба було встановити доріжку снаряда і влучати в ціль. Тому ідея була дуже військовою, але включення цих ранніх ігор в історію військового комплексу має інший вимір. Багато перших продуктів, які були предками ігор, використовували обладнання, вироблене для армії. Проте проект 1948 р. був повністю електромеханічним, там не було жодної програми», – зазначив Мірослав Філіцяк.

«Деякі люди вважають першою комп’ютерною грою «Tennis for Two» («Тенніс на двох»), яка була створена через 10 років. Там використовували екран осцилографа й аналоговий комп’ютер. Це не змінює того факту, що про її існування навіть не здогадувалися майбутні піонери галузі, а ігри, які можна було придбати для дому для власного використання, з’явилися через два десятиліття по тому, коли комп’ютери масово почали виходити за межі дослідницьких центрів», – додав він.

Осцилограф був екраном

На початку насправді навіть не було комп’ютерів. «Екраном був осцилограф. Крім того, запатентований пристрій ніколи не надходив у виробництво, створювалися тільки прототипи. Однак цей ювілей є цікавим приводом для обговорення, що є комп’ютерною грою, що ми можемо вважати предками ігор і так далі», – зазначив він.

Експерт визнав, що ігри були примітивними. «Така умовність графіки супроводжувала навіть перші домашні ігрові консолі, в яких треба було контролювати крапку на екрані, а решта елементів створювалася за допомогою наклейок на екран... У Польщі бум комп’ютерних ігор почався тільки в епоху 8-бітних комп’ютерів, орієнтовно в середині 1980-х років. Ці машини мають своїх шанувальників навіть сьогодні, у Польщі є багато фанатів ретро-ігор. Це, в основному, чоловіки віком від 40 років, які збирають старе обладнання та ігри. У Польщі це трохи комічно, адже ці люди часто збирають те, чого вони не могли собі дозволити в 1980-х. Оригінальні ігри або взагалі не були у нас доступні, або їхня ціна була абсурдно високою. Зрештою, історія ігор у Польщі почалася з масового піратства», – пригадав професор.

Феномен ігор давно захоплює вчених. Психологи звернули увагу, що комп’ютерні ігри, завдяки отриманим балам, дозволяють досягти більшого чи меншого успіху, що впливає на так званий центр винагороди в нашому мозку. «Це лише одна з можливих моделей пояснення механізму впливу гри. Справа ускладнюється тим, що ігри, як і будь-які інші носії, дуже відрізняються одна від одної. Головоломки, мережеві ігри, в яких потрібно взаємодіяти з іншими користувачами, ігри, де треба всього лиш грати на пластиковій гітарці, – усі вони насправді мають мало спільного», – зауважив він.

Філіцяк визнав, що значення має також художній, психологічний, соціальний, технологічний, історичний та інші фактори. «Ми можемо говорити про ігри як щось із такого ж розряду, як кіно чи література. Але ми можемо поставити їх в інший ланцюжок. Наприклад, порівнювати їх зі старими іграми, які супроводжували людей із незапам’ятних часів. Відмінність полягає в тому, що зараз ми працюємо з комп’ютером і з ним же й відпочиваємо, тому форму розваг довелося змінити», – пояснив культуролог.

 

Наші інтереси: 

Пізнавально.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи