Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Геополітика XXI століття зазнає трансформації, – The New York Times

Імовірність однією з найнебезпечніших конфронтацій між США і Китаєм продовжує зростати. Сторони розгортають бойові кораблі, підіймають в повітря бомбардувальники і невпинно обмінюються погрозами. Все це викликане зростаючою майстерністю КНР у використанні, напевно, самого непримітного природного ресурсу - піску, пише Вінс бейсер в статті для американського видання The New York Times.

Напруженість виникла в зв'язку зі створенням китайських штучних островів в одному з найбільш стратегічно важливих районів Південно-Китайського моря, через який проходить більша частина морських маршрутів. В даному районі мешкає близько 10% світових запасів риби. Більш того, мільярди барелів нафти і трильйони кубічних метрів природного газу знаходяться під морським дном. Тому не дивно, що практично кожна регіональна держава - Китай, Тайвань, В'єтнам, Бруней, Малайзія і Філіппіни - претендує на десятки скель і рифів, що входять в архіпелаг Спратлі.

Протягом десятиліть територіальні претензії КНР в Південно-Китайському морі, включаючи район Спратлі, продовжували наростати. У 1988 році Китай посів райони Спратлі, на які претендував В'єтнам, в результаті зіткнень загинули кілька десятків солдат. З 2014 року Пекін задіяв свою індустріальну міць для створення штучних островів.

 
Острови Спратлі

За останні кілька років Китай створив армаду днопоглиблювальних кораблів. Починаючи з 2000 року обсяги щорічних днопоглиблювальних робіт зросли більш ніж в три рази, перевищивши один мільярд кубометрів піску та бруду. До кінця 2013 року був створений флот з днопоглиблювальних кораблів, які повинні були розширити підконтрольну КНР територію в архіпелазі Спратлі. Протягом наступних 18 місяців цей флот створив близько 3 тис. Акрів нової землі.

Подібний спосіб створення штучних островів стає все більш поширеним явищем. Ряд країн, включаючи Сінгапур, Нідерланди і Об'єднані Арабські Емірати, використовують днопоглиблювальні судна для розширення своєї берегової лінії і для створення штучних островів.

Тільки за 2015 рік Китай створив ділянки штучної суші, які за площею можна було порівняти з двома Манхеттенами. За словами голландської дослідницької групи, з 1985 року в світі було створено 5 тис. 237 квадратних миль штучних земель, тобто ще один штат Коннектикут.

Процес створення штучних ділянок землі часто тягне за собою величезний екологічний збиток. Нещодавно Китай призупинив здійснення всіх комерційних проектів по створенню штучних земель через шкоду, що завдається кораловим рифами і прибережним екосистемам. У Китаю є достатньо досвіду в даному питанні. Як зазначив один з американських морських біологів, створення китайських штучних островів в архіпелазі Спратлі призвело до самої стрімкої «постійної втрати площі коралових рифів в історії людства».

Однак найбільша проблема полягає в тому, що Китай створює штучні острови для реалізації своїх військових амбіцій. Як тільки пісок на штучних островах Спратлі висох, відразу ж починалося будівництво військових баз. Збройні сили КНР розмістили на островах систему ПРО, створили злітно-посадочні смуги для посадки військових літаків і портові споруди, здатні прийняти атомні підводні човни.

Кораблі ВМС Китаю

Зростання військового впливу КНР в Тихому океані загострює відносини між Пекіном і Вашингтоном, а також американськими союзниками в Тихоокеанському регіоні. В ході слухань в Конгресі колишній державний секретар США Рекс Тіллерсон порівняв діяльність КНР в архіпелазі Спратлі з діяльністю Росії в Криму.

Нещодавно бомбардувальники B-52 знову пролетіли над спірною територією, а два військові кораблі пройшли поблизу архіпелагу Спратлі.

У червні 2018 року міністр оборони Джеймс Меттіс засудив політику КНР в Південно-Китайському морі, охарактеризувавши її як політику «залякування і примусу». Голова КНР Сі Цзіньпін заявив у відповідь, що «ми не можемо втратити жодного дюйма (нашої) території».

 

Все свідчить про те, що в XXI столітті геополітична могутність знаходиться в руках не тільки тих, хто контролює ту чи іншу територію, а й тих, хто може створювати штучні землі.

Наші інтереси: 

Китай агресивно наступає. Цьому потрібно протидіяти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Держави, що сповідують марксизм - Росія, Китай - дбають не про життя власного народу, а про світові амбіції правителів!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Держави, що сповідують марксизм - Росія, Китай - дбають не про життя власного народу, а про світові амбіції правителів!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!