Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

Тільки спокій: 9 способів перемогти занепокоєння і тривожність

Занепокоєння і тривожність - найлютіші вороги для досягнення цілей і одержання насолоди від життя. І коли тривожність стає постійним станом, важливо навчитися долати його і повертати собі спокій.

Спробуйте мислити позитивними образами. Швидко подолати почуття тривоги допоможуть дев'ять способів, які, на думку психологів, є найефективнішими.

1. Глибоко дихайте

Психологи рекомендують: якщо ви відчуваєте занепокоєння, дихайте. Глибоке діафрагмальне дихання допомагає розслабитися і тим самим зменшити тривожність. Справа в тому, що перебуваючи в такому активному стані, що пов'язаний з діяльністю симпатичної нервової системи, організм переходить в стан розслабленості і спокою. Під час глибокого дихання активізується діяльність парасимпатичної нервової системи.

2. Усвідомте своє почуття тривоги і змиріться з ним

Пам'ятайте, що почуття тривоги – це просто почуття, як і будь-яке інше, яке відчуває людина. Усвідомивши це, вам буде легше примиритися зі своєю тривогою, і прийняти її як щось природне і нормальне. Звичайно, таке прийняття не означає, що ви повинні змиритися з життям, де вас постійно буде переслідувати почуття тривоги. Навпаки, вам просто не потрібно зациклюватися на своїй тривожності, як на чомусь вкрай негативному, тому, що потрібно швидко виправити. З таким підходом будь-які спроби припинити турбуватися тільки погіршать тривожність.

Змиритися зі своїм почуттям тривоги означає усвідомити, що в даний момент ви відчуваєте тривожність, і прийняти реальність такою, яка вона є. Без психологічного напруження, не роблячи марних спроб заспокоїтися.

3. Усвідомте, що мозок грає з вами

Іноді мозок нас обманює, і нам все представляється гірше, ніж є насправді. Наприклад, людина, яка відчуває панічну атаку, вважає, що вона помирає від серцевого нападу.

Відомий психіатр Келлі Хайленд згадує один такий випадок, що стався, коли вона була студенткою і проходила практику в одній з лікарень: "До пацієнта, у якого були всі симптоми серцевого нападу, підійшов досвідчений психіатр, і спокійним голосом сказав йому, що все це пройде, він не помре, а це просто мозок обманює його. і справді, пацієнт заспокоївся, і все пройшло. Виявилося, це був не серцевий напад".

Доктор Хайленд каже, що часто використовує цей метод в роботі з пацієнтами. Що допомагає пацієнтові перестати відчувати сором, провину і нервову напругу, в зв'язку з тим, що йому не вдається зменшити занепокоєння. Таким чином, іноді мозок грає з нами, змушуючи повірити, що все гірше, ніж є насправді.

4. Контролюйте свої думки

Коли людина відчуває почуття тривоги, думки стають заплутаними і не відповідають дійсності. Ми уявляємо собі, що щось погане може статися, і занепокоєння постійно наростає. Але дуже часто надуманий нами сценарій розвитку подій малоймовірний, і навіть нереальний. Уявіть, що вам належить виголосити тост на весіллі свого друга. В голові відразу проноситься думка: "О, ні! І що я скажу? Це катастрофа!"

Але перш ніж почати турбуватися, подумайте, що ж насправді ніякої катастрофи не буде. Нехай навіть у вас не вийде впевнено і красиво виголосити тост, більшість людей на весіллі ви не знаєте і ніколи більше не зустрінете. А ті, у кого ваша мова викличе хихикання, вже на наступний день не згадають про це.

Психологи рекомендують поставити собі такі питання, якщо вас мучить почуття тривоги з приводу майбутніх подій:

  • Моє занепокоєння обгрунтоване?
  • Це насправді може статися?
  • Якщо трапиться неприємність, що саме буде пригнічувати мене?
  • Я можу це пережити?
  • Що я можу зробити?
  • Якщо трапиться погане, в чому буде моя вина?
  • Можу я як-небудь підготуватися до негативного результату?

Кожен раз, коли відчуваєте тривожність, почніть відповідати на ці питання. Ви побачите, що в основному ми турбуємося марно, а будь-яку ситуацію, якою б вона для нас не здавалася, можна пережити і спокійно жити далі.

5. Допоможе візуалізація

Заспокійлива візуалізація є ефективним способом перемогти тривожність. В основному емоції і думки людини зайняті інформацією. Ми думаємо про щось як про погане або хороше, правильному чи неправильному. Все це тільки посилює почуття тривоги.

Спробуйте мислити позитивними образами. Візуалізуйте і ви відчуєте, як розум заспокоюється, а думки стають ясними.

6. Перестаньте себе критикувати

Ще одним способом, який допоможе перемогти почуття тривоги, є використання спеціальних карток. На картці ви пишіть: "Я спостерігаю за своїми думками, почуттями, емоціями, сприйняттям зовнішнього світу, щоб зрозуміти себе, а не критикувати".

Краще використовувати кілька карток, які ви можете поставити біля дзеркала, в машині, на кухні, щоб вони завжди були перед очима. Такий метод обов'язково принесе результати.

Ви психологічно налаштовуєте себе на позитивне сприйняття, не даючи неспокійним думкам опанувати вашим розумом.

7. Почніть мислити позитивно

Тривожність – стан, в якому наша голова заповнена різними негативними думками, і ми постійно ведемо напружений внутрішній діалог з самими собою. Намагайтеся контролювати свої думки.

Щоб впоратися з негативними установками, почніть мислити позитивно. Такі позитивні твердження допомагають розслабитися, відчути себе впевненіше, і звичайно ж зменшують неспокій. Застосовуйте позитивне мислення кожного разу, коли почуття тривоги починає контролювати ваші думки.

Привчіть себе мислити позитивно за будь-яких обставин, і незабаром якість вашого життя помітно зміниться в кращу сторону.

8. Живіть в теперішньому моменті

Як правило, люди відчувають занепокоєння з приводу майбутніх подій, переживаючи, що що-небудь погане може статися в майбутньому. Вони зовсім не помічають, що насправді живуть тут і зараз, і не звертають уваги на те, що відбувається в даний момент в їх житті.

Прислухайтеся до поради психологів – зупиніться, глибоко подихайте і сфокусуйте всю свою увагу на тому, що відбувається у вашому житті в цей самий момент. Навіть якщо це що-небудь серйозне і неприємне, сфокусувавшись на теперішньому моменті, ви швидше і ефективніше зможете вирішити проблему, і зменшити тривожність з приводу майбутнього.

9. Продовжуйте займатися звичними справами

Нехай занепокоєння і тривожність не відволікають вас від тих справ, якими ви б зайнялися, якби відчували себе краще. Нема нічого гіршого, ніж відкласти свої справи, і віддатися думкам про те, як вам погано. Потрібно жити звичним життям далі.

Якщо хотіли піти в кіно, або вам терміново потрібно в хімчистку, то просто йдіть. Не міняйте свої плани, вирішивши залишитися вдома і обдумати своє життя. Так ви ще більше погіршить своє почуття тривоги.

Психологи радять дотримуватися звичного ритму життя, або зайнятися чимось цікавим, тим, що приносить задоволення і змушує трохи відволіктися.

Дотримуйтесь цього раді, і ви побачите, як швидко прийдете в норму!

Наші інтереси: 

Технологія життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи