Зображення користувача Валерій Швець.
Валерій Швець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

На службі Рейху

УКРАЇНА І РОСІЯ НАЛЕЖАТЬ ДО ТИХ НЕБАГАТЬОХ КРАЇН СВІТУ, ДЕ ПОДІЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ АКТУАЛЬНИМИ І ПО СЬОГОДНІ, ДЕ ВІДМІЧАЄТЬСЯ І ПОЧАТОК, І КІНЕЦЬ ЦІЄЇ ВІЙНИ, РІЧНИЦІ ВИДАТНИХ БИТВ, ДНІ ЗВІЛЬНЕННЯ ТИХ ЧИ ІНШИХ МІСТ, ДЕ АКТИВНО ПІДТРИМУЮТЬСЯ У ГРОМАДСЬКІЙ ДУМЦІ СТЕРЕОТИПИ РАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ, ХОЧА ВЖЕ ВИРОСЛО ПОКОЛІННЯ ЛЮДЕЙ, НАРОДЖЕНИХ ПІСЛЯ НИХ. ОДНИМ З ТАКИХ СТЕРЕОТИПІВ Є ТЕЗА ПРО ТЕ, ЩО РАДЯНСЬКИЙ НАРОД ВИГРАВ ЦЮ ВІЙНУ ЗАВДЯКИ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНІЙ ЗГУРТОВАНОСТІ НАВКОЛО КОМУНІСТИЧНОЇ ПАРТІЇ І ЇЇ ВОЖДЯ В ІМ’Я ПЕРЕМОГИ. ПРИ ЦЬОМУ ІНКОЛИ ЗГАДУЮТЬ І КУПКУ ЗАПРОДАНЦІВ, ЩО ПЕРЕЙШЛИ ПІД ЧАС ВІЙНИ НА БІК НІМЦІВ. ДО ЇХ ЧИСЛА, НАЙЧАСТІШЕ, ЗАРАХОВУЮТЬ УКРАЇНЦІВ, КРИМСЬКИХ ТАТАР І ДЕЯКІ НАРОДИ КАВКАЗУ. ЯК ВСЕ ЦЕ БУЛО НАСПРАВДІ? ІСТОРИЧНА НАУКА ВЖЕ МАЄ ВІДПОВІДЬ НА ЦЕ ПИТАННЯ. ОДНАК ЦЯ НАУКОВА ВІДПОВІДЬ ЩЕ ТАК І НЕ СТАЛА ЧАСТИНОЮ СВІТОГЛЯДУ БІЛЬШОСТІ ГРОМАДЯН ВСІХ КРАЇН КОЛИШНЬОГО РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ. 

     У часи другої світової війни з 73 млн. мешканців СРСР, що опинились під німецькою окупацією, українці склали 30 млн. осіб, росіяни – 20 млн. осіб, естонці, латиші і литовці – 5 млн. осіб, поляки – 1.5 млн. осіб, молдавани і румуни – 3 млн. осіб., євреї – 2 млн. осіб, ... . 

      З українців було сформовано у складі німецької армії:

-         дивізій - 1 з приблизно 40 – 2.5%;

-         бригад - 3 з приблизно 60 – 5%;

-         полків – 20 з приблизно 250 – 8%;

-         батальйонів – 120 з приблизно 100 – 11%.

Точну кількість формувань важко навести, оскільки формування гинули і переформовувались. Відповідно до Ялтинської угоди 1943 року, громадянство воюючих країн визначалось по стану на початок 2-ої світової війни, тобто на 01.09.1939 року. Таким чином, мешканці Литви, Латвії, Естонії, Західної Білорусії і Західної України  громадянами СРСР не вважались і їх перебування у складі німецької армії, відповідно до цієї угоди, не розглядалось як зрада. Зазначимо, що єдина українська дивізія у складі німецької армії була сформована з мешканці Західної України. На запитання, чому такий малий відсоток українців, здавалося б попри всі криваві репресії радянської влади в Україні в передвоєнні роки, воював на боці німців, у мене немає простої відповіді.

      Загалом у німецький полон потрапило 5.74 млн. громадян СРСР. У полоні у 1941 році опинився практично весь кадрової склад радянської армії, з яким вона починала цю війну. 318 тисяч    військовослужбовців у 1941 році були відпущені з полону за місцем проживання під підписку про невиїзд. З них 41 тисяча – це німці, прибалти, білоруси, 277761 – українці. У 1942-1944 роках звільнено з полону 505 тисяч осіб але тепер вже у зв’язку з їх переходом на німецьку військову службу. Серед них 160-170  тисяч представників народів Кавказу, Поволжя і Середньої Азії, 60-70 тисяч українців і 260 – 280 тисяч росіян включно з козаками. Для порівняння. З 232000 полонених англійців, ірландців,    американців, канадців, ново-зеландців перейшли на німецьку службу 300 осів (250 фольксдойче, 35 ірландців і 15 англосаксів). У часи першої світової війни з 4 млн. військовополонених російської армії на німецьку службу перейшли лише декілька тисяч осіб. В німецькій армії служили близько 200  російських генералів: 50 – колишні радянські громадяни, 150 – російські еміграти. Служили також 5 українських генералів з емігрантів, 1 білоруський, 1 естонський, 3 латишські, 1 армянський, 1 грузинський, 2 генерали – вихідці з Північного Кавказу.

     Під час війни до складу німецької протиповітряної оброни були мобілізовані приблизно 35 тисяч юнаків і дівчат віком 14 – 17 років на термін 2 роки з наступним їх переведенням у частини СС. З них: 14 тисяч росіян, 10 тисяч українців, 3200 білорусів. В Рейхскомісаріатах “Москва” і “Кавказ” були в порядку експерименту створені самоврядні автономні території. Це Лепельський округ Брянської області: 8 районів – 518 тисяч мешканців і показовий Уманський відділ Кубанського казачого війська: 6 районів – 160 тисяч мешканців. Вони були прообразом майбутніх маріонеткових держав “Московія” і “Казакія”. Казаків у ті часи німці вважались зрусифікованими нащадками ост готів-арійців. На території Лепельського округу була створена Російська визвольна народна армія у складі 1 бригади, 5 полків, 18 батальйонів. Разом з 8 районними управами міліції вона налічувала біля 20 тисяч осіб. На території Уманського відділу було створене казаче ополчення у 3300 осіб. В Україні було створено 442 єврейських гетто. В них діяла Єврейська допоміжна служба правопорядку. Найчисельнішою вона була у Львові – 750 осіб. Українська поліція Львову налічувала 425 осіб. Взагалі, у Західній Україні Українська допоміжна поліція 1941 році налічувала 6 тисяч осіб. Після переходу української поліції у 1943 році в УПА (Українська повстанська армія) німці призвали на службу 16 тисяч осіб з членів колишньої польської поліції. Німецьке військове керівництво, по можливості, приховувало від Гітлера і керівництва партії масштаби використання ненімецьких національних формувань. Діяла заборона Гітлера на формування східних військових частин більших за батальйон. Німці вдавались до заміни німецького персоналу східними добровольцями без зміни статусу і назви військових частин. Це дало можливість забезпечити особовим складом батальйони охорони концтаборів, артилерію берегової охорони, частини протиповітряних сил, важку артилерію, де на 1 німця припадало 4-5 східних солдат.

      З 06.10.1941 року німецьке командування дозволило набір в німецькі частини “Добровільних помічників”  (ХІВІ) з числа місцевих мешканців. Кращі ХІВІ за 2-4 місяці підписували контракт добровольців і переводились у бойові військові частини. В ХІВІ німецьких частин Вермахту дозволялось брати лише росіян і українців за виключенням бандерівців, членів ВКП(б) і злочинців. Максимальна чисельність ХІВІ становила 800-900 тисяч осіб. За національним складом, за російським джерелами, 72% становили росіяни і 28% українці. 6-а армія Вермахту, що наступала на Сталінград, мала у своєму складі 51 тисячу ХІВІ з 200 тисяч солдат. 11-а армія, що воювала в Криму, мала у своєму складі 47 тисяч ХІВІ з 130 тисяч солдат. Значним за кількістю учасників формуванням була місцева поліція і сили самооборони. У 1943 році ці сили налічували 238 тисяч осіб. Сюди слід додати і сотні тисяч громадян Радянського Союзу, що працювали на різних посадах у німецькій окупаційній адміністрації. В якості першого висновку зазначу, що на жодному театрі військових дій у 20 сторіччі не було прикладів такої масової співпраці з окупантами як на території колишнього Радянського Союзу під час Другої світової війни. Головна причина, з моєї точки зору, може бути лише одна – антисоціальна, антинаціональна, антилюдська внутрішня політика більшовицького керівництва Радянського Союзу. Немає простого пояснення, чому відносно малий відсоток українців співпрацював з німцями. Це – другий висновок.

      На завершення, наведу список більшості військових формувань дивізійного рівня, утворених з представників народів, що проживали на теренах колишнього Радянського Союзу.

Українські дивізії:

1.14-а Гренадерська дивізія військ СС “Галичина” ФХА – СС.

Білоруські дивізії:

1.30-а Гренадерська дивізія військ СС “Рутенія” ФХА – СС.

Російські дивізії СС:

1.29-а Гренадерська дивізія військ СС “РОНА”;

2.30-а Гренадерська дивізія війсь СС ФХА-СС;

3.1-а Донська казача кавалерійська дивізія;

4.2-а Кавказська кавалерійська дивізія;

5.3-а Пластунська казача дивізія;

6.1-а Казача російська кавалерійська дивізія військ СС ФХА_СС;

7.1-а Донська казача піша дивізія Казачого корпусу;

8.2-а Кавказька казача піша дивізія Казачого корпусу.

Російські дивізії Вермахту:

9.Російська піхотна дивізія “Фон Штумпфельд”;

10.Збірна казача кавалерійська охоронна дивізія польової поліції “Фон Шуленберг”;

11.136-а Східна дивізія особливого призначення;

12.140-а Дивізія особливого призначення Вермахту (німецько-російська);

13.442-а Дивізія особливого призначення Тилового району групи армій “Центр” Вермахту;

14.210-а Стаціонарна піхотна дивізія особливого призначення берегової охорони;

15.454-а Охоронна дивізія групи армій “А”;

16.201-а Охоронна дивізія групи армій “Центр”;

17.1-а Дивізія РВА КОНР (600-а танково-гренадерська дивізія Вермахту);

18.2-а Дивізія РВА КОНР (650-а танково-гренадерська дивізія Вермахту);

19.3-а Дивізія РВА КОНР (700-а танково-гренадерська дивізія Вермахту);

20.4-а Дивізія РВА КОНР;

21.353-а Піхотна дивізія (німецько-російська);

22.134-а Піхотна дивізія (німецько-російська);

23.71-а Піхотна дивізія (німецько-російська);

24.76-а Піхотна дивізія (німецько-російська);

25.297-а Піхотна дивізія (німецько-російська);

26.Особлива дивізія “Росія” (сформована з колишніх білогвардійців і емігрантів):

27.1-а Російська національна дивізія.

Прибалтійські дивізії:

1.15-а Добровольча дивізія 6 польового корпусу військ СС (латишська);

2.19-а Добровольча дивізія 6 польового корпусу військ СС (латишська);

3.Латишська дивізійна бойова група “Єкельн”;

4.Латишська дивізійна бойова група “Бах-Зелевські”;

5.20-а Добровольча дивізій військ СС (естонська);

6.300-а естонська дивізій особливого призначення.

Кавказсько-мусульманські дивізії:

1.219-а піхотна дивізія (кавказсько-німецька);

2.162-а Тюркська піхотна дивізія;

3.242-а Стаціонарна піхотна дивізія (німці, кавказці, росіяни).

4.81-а Східна кадрова дивізія Вермахту;

5.709-а Піхотна дивізія (німці, росіяни, грузини);

Детальнішу інформацію за темою статті можна знайти, наприклад, у довіднику: Вадим 

Махно: “Справочник. Полный перечень объединений и соединений 3-го Рейха из граждан 

СССР и эмигрантов, а также жителей Прибалтики, Западной Белоруссии и Украины”, 2010 рік, 

156 с.

Наші інтереси: 

Знати правду про Другу світову війну і участь в ній українців

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Показово!

Цитата:
В ХІВІ німецьких частин Вермахту дозволялось брати лише росіян і українців за виключенням бандерівців, членів ВКП(б) і злочинців.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже Валерію, за гарну статтю!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Однією з причин можна вважати, що найактивніші українці були знищені під час Громадянської війни та Голодомору.

Велику роль зіграла також хибна (злочинна) теза бандерівців про "боротьбу проти двох окупантів". Це був політичний авантюризм, який працював на користь радянської влади.

Цитата:
На запитання, чому такий малий відсоток українців, здавалося б попри всі криваві репресії радянської влади в Україні в передвоєнні роки, воював на боці німців, у мене немає простої відповіді.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Показово!

Цитата:
В ХІВІ німецьких частин Вермахту дозволялось брати лише росіян і українців за виключенням бандерівців, членів ВКП(б) і злочинців.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!