Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вікна з активним шумозаглушенням поглинуть звуки мегаполісу

Дослідники з Технологічного університету в Наньяні, Сінгапур, адаптували і вдосконалили технологію активного шумозаглушення, яка використовується в багатьох електронних гаджетах. Їх метою стали вікна звичайної квартири в мегаполісі – вразливе місце, через яке разом зі свіжим повітрям до нас проникає і гучний шум великого міста. Новинка покликана вирішити цю проблему.

Принцип дії активного шумозаглушення в тому, щоб приглушити конкретний звук його антиподом, спеціально згенерованим акустичним сигналом з точно такими ж параметрами, але інвертованим. Для цього мікропроцесор аналізує всі вловлювані мікрофоном звуки, виділяє з них цільові і складає команду для генератора “антихвилі”. Звук все ще буде чутно вухом, але як глухий, не дратівливий.

Сінгапурські розробники не просто збільшили цю систему до розмірів вікна, вони переписали алгоритми так, щоб мережа мікрофонів та гучномовців встигала спрацювати до того, як звук досягне віконного отвору.

Ще вони оптимізували процедуру аналізу, щоб отримати ідеально збалансований «антишум» при наявності довільної кількості різних джерел звуку. Їх прототип ефективно знижує рівень акустичного тиску на 50 %.

Мінус технології – система далеко не мініатюрна, сітка з мікрофонів виглядає як ще один ряд жалюзі і перекриває огляд з вікна. Плюс вона має деякі складнощі монтажу та підключення до енергомережі. Тому комерційної версії найближчим часом очікувати не варто, автори будуть працювати над зменшенням габаритів свого дітища, щоб зробити його конкурентоспроможним.

 

 

Наші інтереси: 

Мегаполіси стають більш дружніми до людей.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи