Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дешеві авіаквитки: що треба знати про лоукости?

Що змінить прихід Ryanair в Україну? Коментує авіаексперт, секретар громадської ради при Державіаслужби Богдан Долінце.

Керівники аеропортів «Бориспіль» та «Львів» Павло Рябікін та Тетяна Романовська підписали угоду про співпрацю з директором авіакомпанії Ryanair Майклом О’Лірі.

Перші рейси заплановані на жовтень. На заході був присутній президент Петро Порошенко. За його словами, Ryanair відкриє 10 напрямків з Києва і 5 напрямків зі Львова в Європу.

Найдешевші квитки коштуватимуть від 10 євро. 

«Якщо ми говоримо про лоукост-перевізників, є значна частина досить дешевих квитків – 10-20 євро. Але необхідно розуміти, що середній квиток, навіть компанії Ryanair, складає близько 40 євро. Якщо хтось купує квиток за 10 євро, обов’язково має бути пасажир, який купить квиток за 70 євро. Якщо не буде зберігатися баланс середньої вартості квитка, тоді бізнес-модель буде збитковою», — говорить Богдан Долінце.

Богдан Долінце

Що треба знати про лоукост-перевезення?

«З одного боку, ми бачимо, що в Україні та в Європі в цілому за рахунок того що лоукостери зайняли близько третини ринку авіаперевезень, починається наближення бізнес-моделей, як лоукостерів, так і класичних компаній до так званої гібридної моделі, коли класичні компанії починають вводити обмеження на кількість багажу, системи самостійної реєстрації та здачі багажу, роздруківки посадкових талонів, якщо пасажир не виконує якийсь із етапів, він повинен заплатити додаткову плату в аеропорту.

Лоукостери фактично не пропонують нічого, окрім перевезення. За кожну додаткову послугу потрібно платити: за вибір місця на літаку, навіть є випадки, коли компанії-лоукостери продають місце в черзі, щоб сісти в літак, бо є пасажири, які купили місце за додаткову плату, а є пасажири, які хочуть сісти дешевше фактично живою чергою.

Компанії часто практикують продаж більшої кількості квитків, ніж є реальних посадкових місць. Це пов’язано з тим, що іноді не всі пасажири приходять на реєстрацію, іноді є ризик, що літак полетить з непроданим місцем. Якщо є перевантаження борту, клієнт має вибір: відшкодування вартості перевезення або має право на перевезення іншим літаком або в іншу дату», — розповідає Богдан Долінце.
Слухайте повну версію розмови в доданому звуковому файлі. 

 

 

Наші інтереси: 

Авіаподорожі стають доступнішими.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи