Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

Міф про шведську соціалістичну утопію

Категорія:

Швеція - це не чудова історія про те, як одна країна змусила "соціалізм" працювати. Це ще один приклад провалу соціалістичної політики і сили економічної свободи.

Ви напевно чули розповіді про шведський рай, де великодушний уряд зробив всіх щасливими, багатими, процвітаючими та розумними. Безтурботна країна чудес, яка кидає виклик економічній теорії і спростовує будь-які заперечення проти великого урядового втручання - де охорона здоров'я та освіта "безкоштовні", кожен платить свою "справедливу частину" і де державні програми задовольняють всі ваші потреби.

Якщо ви вкажете на провал соціалістичної політики у Венесуелі, Греції чи деінде, де вона була випробувана, неминучою відповіддю буде те, що ми не маємо на увазі "поганий" соціалізм як у Венесуелі, ми говоримо про "хороший" соціалізм як в Швеції. 

Якщо ви запитаєте про практичність або економічний ефект загального медичного страхування, "безкоштовної" освіти, високих податків, держави загального добробуту, державного регулювання або оплачуваної річної відпустки за сімейними обставинами, ви почуєте, що в Швеції це працює, то чому не у Венесуелі?  Тому що Швеція стала відповіддю на всі виклики широкого урядового втручання.

Проте, коли Берні Сандерс говорить, що ми повинні подивитися на Швецію, щоб побачити результат політики "демократичного соціалізму", йому не сподобається те, що він виявить - ліберальна казкова версія Швеції далека від реальності тієї країни, яку збагатив вільний ринок,  поставив в глухий кут "соціалізм" і знову відродили ринкові реформи. 

Політика Сандерса була випробувана в Швеції - і вона провалилася. Ера шведського "соціалізму" була відзначена економічною стагнацією, нульовим зростанням робочих місць, падінням зарплат, зростанням боргу і в кінцевому рахунку економічною депресією. Зрештою тим, чого можна було очікувати. 

І лише після радикального скорочення державних витрат, ринкових реформ і приватизації Швеція знову повернулася до економічного зростання. І знову, як цього можна було очікувати.

Швеція - це не чудова історія про те, як одна країна змусила "соціалізм" працювати. Це ще один приклад провалу соціалістичної політики і сили економічної свободи.

Як свобода і вільний ринок зробили Швецію багатою

В середині 1800-х років Швеція була однією з найбільш бідних країн Європи. У той час як багато європейських сусідів пожинали економічні вигоди індустріальної революції, шведська економіка була пригнічена корумпованим аристократичним урядом, високими податками, що обмежувались системою гільдій, професійними ліцензіями, а також жорсткими торговими обмеженнями. 

Стан шведської економіки було настільки поганим, що більш 1,3 мільйони шведів з населення в 3,5 мільйона були змушені іммігрувати в США в середині 1800-х років, в основному через обіцянку низьких цін на сільськогосподарські угіддя на Середньому Заході (навряд чи для багатого і дозвільного життя).

Потім між 1840 і 1865 роками сталася Лібертаріанська (тоді вона називалася ліберальної) революція: були знижені податки, була скасована система гільдій, економічні регуляції були скасовані, банки і процентні ставки були дерегульовані, була встановлена свобода преси і релігії, торговельні обмеження були зняті, імпортні тарифи помітно знижені. 

Швеція перетворилася в одну з найбільш вільних країн світу. І це зробило її однією з найбільш процвітаючих.

Вільні ринки дали волю робочій етиці та винахідливості шведів. З 1890-го по 1950-й шведське економічне зростання був найшвидшим в світі. 

Імениті шведські компанії, такі як Ericsson, Volvo, IKEA, SCF, Tetra Pak, H & M і Electrolux були створені шведськими інвесторами і підприємцями. 

Між 1850-м і 1950-м роками дохід на душу населення в Швеції збільшився у вісім разів, навіть населення подвоїлося. Дитяча смертність знизилася з 15% до 2% і тривалість життя збільшилася на 28 років. 

До 1950-го року Швеція перетворилася з однієї з найбідніших країн в країну на 7-му місці за багатством. І до 1960-го року тривалість життя в Швеції була 73,1 рік , на 2,2 року довше ніж в США.

Період інтенсивного росту був також періодом обмеженого управління. На піку свого зростання, близько 1900-го року урядові витрати склали всього 6% ВВП. І, як це показано на графіку нижче, державні витрати залишалися нижче, ніж в більшості розвинених країн, включно зі Сполученими Штатами, поки не почали рости в кінці 1950-х - 1960-х років.

Шведське багатство, іншими словами, не було створене урядом. Ніяк не політика соціалістичного "третього шляху" 1970-х і 1980-х років створила шведське багатство і процвітання. Швеція досягла цього успіху завдяки 100 років економічної свободи і вільного ринку. 

Провал шведського соціалістичного експерименту

Починаючи з 1950-х політика шведського уряду почала зсуватися вліво, в кінцевому рахунку різко зрушила вліво в кінці 1960-х і початку 1970-х. 

Як бачимо на графіку нижче, податкове навантаження в Швеції, яке було все ще нижче 30% ВВП в 1960-і роки, зросло вище 50% ВВП з середини 1970-х на початок 1990-х років. 

У той же час, всього за 20 років між 1960-м і 1980-м державні витрати майже подвоїлися з 31% до 60% ВВП, перейшовши позначку в 65% на початку 1990-х. 

Соціальні допомоги були розширені, ринки праці були жорстко регламентовані, а в деяких випадках граничні ставки податків перевищували 100%. 

Результат був очікуваним. Державні витрати і обтяжливі податки затиснули приватну промисловість і душили інновації. 

Найбільш багаті та успішні шведські корпорації - включаючи засновників IKEA, Tetra Pak і H & M - переїхали з країни. Формування бізнесу фактично застопорилося. 

До 2004 року лише дві з 100 найбільших компаній були створені після 1970-го року. Швеція скотилася з 4-го місця за багатством серед всіх країн в 1975 році на 14-е в 1993 році. І, як це показано на графіку нижче, Швеція пройшла шлях від країни, що була багатшою на 20% ніж в середньому по ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку) до країни, яка стала на 10% біднішою порівняно із середніми значеннями. 

Відсутність нових підприємств також означає менше робочих місць. У той час як населення Швеції зросло на близько 2 млн осіб між 1950-м і 1990-м, було втрачено близько 500 тисяч робочих місць в приватному секторі. 


І реальна заробітна плата піддавалась стагнації протягом усієї "соціалістичної ери". 

Тож не дивно, що до ринкових реформ на початку 1990-х, низькооплачувані працівники постраждали найбільше. 

Навіть за основними медико-санітарними показниками Швеція була позаду. Перевага в 2,2 років тривалості життя перед США в 1960 році скоротилося до всього 1,6 року в 2005 році. 

Точно не "соціалізм" або загальна охорону здоров'я зробили шведів здоровими - якщо щось вони і зробили, то зробили шведів менш здоровими по відношенню до решти цивілізованого світу. 

До початку 1990-х два десятиліття "соціалізму" перетворили Швецію з країни з однією з найсильніших економік в світі в країну у занепаді і депресії. 

У той час як ринкові реформи повернули Швецію до життя (тобто шведи зрозуміли, що "соціалізм" провалився і реформувалися до того, як справи стали настільки погані як у Венесуелі і Греції), шведський експеримент з "соціалізмом" матиме довгострокові наслідки.

 Якби Швеція, економічне зростання якої випереджало усі інші нації ОЕСР протягом 100 років до 1970-х років, зростала б у період з 1970-х по 2002-ий всього лише як в середньому по ОЕСР, економіка була б настільки вищою в порівнянні з нинішньої, що це було б еквівалентно 32 400 доларів на рік на домогосподарство. 

Шведи досі найбагатша нація - але вони були б багатшими без свого забігу в "соціалізм". 

Шведські ринкові реформи

Економічна депресія на початку 1990-х призвела до хвилі ринкових реформ. Податки і урядові витрати були значно скорочені. Програми соціального забезпечення були знижені. Пенсійна система була частково приватизована і змінена з розподільною пенсійної програми (як у США) на накопичувальну пенсійну програму. 

Було впроваджено систему універсальних шкільних ваучерів, що дало можливість учням і їх батькам витрачати гроші в будь-якій державній або приватній школі за вибором. 

Бізнес був приватизований. Обтяжливі регуляції скасовані. І податок на фінансові операції - той податок, який Берні хоче накласти на Уолл-Стріт - був скасований , після чого обсяги торгів зросли настільки, що навіть знижені податки на приріст капіталу компенсували доходи від податку на фінансові операції. 

Знову ж таки результати були вражаючі, але не дивні. Як показано на графіках нижче, як впали урядові витрати, так і відновилося зростання економіки. 

Як показано на графіку в попередньому розділі, зайнятість в приватному секторі і реальна заробітна плата – крива яких була пласкою протягом 20-ти років "соціалізму" - зросли суттєво. З відродженням економіки і скороченням урядових витрат, державний борг Швеції почав зменшуватися.

За багатьма напрямками шведська економіка сьогодні вільніша, ніж економіка США. 

Згідно Herritage Foundation Швеція вільніше США майже у всіх ступенях економічної свободи, крім державних витрат і фіскальної політики. 

Швеція одна з кращих країн за легкістю ведення бізнесу. І Швеція одна з найбільш доброзичливих країн по відношенню до вільної торгівлі.

Швеція пройшла довгий шлях по виходу з "соціалістичної ери", яка як думає Берні і йому подібні, до сих пір триває.

Проблеми залишаються через високі податки і урядові витрати

Потенціал Швеції до сих стримується через відносно високі податки і великі державні витрати, разом з обтяжливими нормами ринку праці та житловими регуляціями. 

У той час як Швеція є зручним місцем щоб почати і розвивати бізнес (з корпоративним податком в розмірі 22% в порівнянні з 35% в США), успішні компанії, такі як Spotify погрожують залишити Швецію через високі податки на фізичних осіб і високі витрати в щільно регулюваному ринку нерухомості, що ускладнює залучення талантів. 

Високі податки також ускладнюють накопичення особистого багатства. У той час як Берні і його прихильники стверджують, що вони будуть платити за свої соціальні програми обкладаючи податками "багатих" - цифри не складаються. 

У таких країнах як Швеція, які надають широкі урядові допомоги, за ці посібники платить зі своїх податків середній клас (тобто не існує "безкоштовної" освіти або "безкоштовної" медицини, ці послуги оплачуються опосередковано через податки замість оплати на пряму споживачем).

 З огляду на 25% податку на додану вартість, середньостатистичний шведський працівник, який заробляє близько 45 000 доларів на рік буде платити близько 70% своїх доходів у вигляді податків. При середній вартості житла в діапазоні між 20-30% від доходу і в цілому високу вартість життя в Швеції, для середньостатистичного працівника залишається досить мало для дискреційних витрат або для накопичення. 

В результаті в той час як Швеція має більшу рівність доходів, ніж в США, майнова нерівність в Швеції є одним з найбільш високих у світі. 

Найбагатший 1% населення володіє до 40% багатств Швеції, в порівнянні з близько 35% в США. 

10% найбагатшого населення Швеції володіє 69% всіх багатств країни. Через труднощі в накопиченні капіталу, 2/3 багатств в Швеції успадковуються, в порівнянні з 1/3 в США. Така низька мобільність між поколіннями означає, що велика частина шведського багатства контролюється кількома поколіннями шведських аристократичних сімей і колишніх дворян Швеції. 

Було підраховано, що лише одна сім'я - сім'я Валленберг - може володіти до 40% шведського фондового ринку. Швецію важко назвати зразком рівності - високі конфіскаційні податки означають, що право народження означає більше ніж заслуги, і дуже складно шведу із середнім або навіть високим доходом накопичити багатство і вийти з-під державної опіки.

Високі податки і розширена держава загального добробуту не зробили шведів рівнішими, вони просто зробили більшість людей залежними від уряду. 

Шведські широкі регуляції робочого ринку (що покликані "захистити" робітників) також створюють труднощі для молодих і низькокваліфікованих працівників знайти роботу, необхідну для розвитку навичок і отримання досвіду. 

Наприклад, безробіття серед молодого населення в Швеції становить 19,3% (у порівнянні з 10,8% в США). Крім того, ця проблема найбільш очевидна серед іммігрантів в Швеції. 

Майже 22% народжених поза Швеції громадян безробітні (у порівнянні з 4,9% в США), і в Швеції один з найбільших розривів в світі між безробітними мігрантами та корінним населенням. 

Ситуація ще гірше для біженців, які, як правило, менш кваліфіковані ніж інші іммігранти: після 15 років в країні, лише 34% біженців мають повну зайнятість. В результаті великі і бідні іммігрантські громади залежать від урядових соціальних програм. 

Крім того, величезні труднощі, які відчуває Швеція з їх асиміляцією, є аргументом на користь того, що держава загального добробуту краще працює в маленьких етнічно однорідних країнах, але призводить до проблем в таких країнах як США, з великою етнічною різноманітністю. 

Хвалені шведські соціальні допомоги теж залишають бажати кращого. У той час як Берні Сандерс звеличує шведську "безкоштовну" освіту, середньостатистичний шведський студент залишає коледж з 19 000 доларів студентської заборгованості в порівнянні з трохи вищим в США розміром 24 000 доларів. 

Проте, оскільки шведські податки вище, шведський випускник має співвідношення боргу до доходів у розмірі 80% - найвище в світі - в порівнянні з 60% в США. 

Ймовірною причиною є те, що шведські студенти використовують державний кредит для оплати своїх витрат, в той час як американські студенти вважають за краще оплачувати своє навчання працюючи. 

В результаті в Швеції студенти закінчують свою "безкоштовну" освіту з ще більшим боргом, ніж їх колеги в США, а потім ще все життя платять високі податки, щоб надати іншим шведам таку ж "безкоштовну" освіту. 

Проблеми більш очевидні в державній (правильніше сказати "частково державній") медичній системі. Як і слід було очікувати від системи, яка забезпечує практично "безкоштовну" охорону здоров'я, при цьому намагаючись стримати витрати, пропозиція не покриває попит, в результаті чого Швеція володіє одним з гірших часом очікування в Європі.

 Пацієнти часто місяцями чекають фахівця або операцію. Наприклад, середній час очікування операції на коронарній артерії в Швеції 55 днів, в той час як в США такі операції проводяться негайно. 

А час очікування дитячого психіатра становить 18 місяців. Більшість американців не приймуть таке нормування у випадках питань збереження життя як операція на серці, або ж у разі потреби психіатричної допомоги їх дитині. 

Так само як і шведи, які можуть дозволити собі кращий варіант - більш 10% шведів на сьогодні купили собі приватну медичну страховку, щоб уникнути урядової "турботи". 

Швеція багата нація з високими стандартами життя - але факти говорять, що це всупереч уряду, а не завдяки йому. 

І в тій мірі, в якій ми повинні дивитися на Швецію, це побачити переваги, яких вони досягли завдяки ринковим реформам - включаючи пенсійну / соціальну реформу, шкільні ваучери, вільну торгівлю і дерегуляцію - те, що ліберали сьогодні відкидають. 

Швеція не "соціалістична" країна, яка кидає виклик економіці - це країна, яка відкинула багато аспектів соціалістичної політики, що провалилася, які Берні і його прихильники пропонують впровадити в США.

Країна,  яка впровадила економічну свободу в більшості не-фіскальних сфер і тим не менше країна, яка до сих пір обтяжена високими податками і високими урядовими витратами. 

Давайте не будемо повторювати помилки шведів. Давайте приймемо економічну свободу, яка зробила Швецію багатою і відмовимося від соціалізму, який зробив її біднішою. 

Наші інтереси: 

Вчитись на чужих помилках. "Соціалізм" у будь-яких проявах - зло. Тільки вільний розвиток дає можливості для процвітання.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи