Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як захиститися від кібератаки: все, що потрібно знати

Служба безпеки України не втомлюється попереджати про нові загрози кібератак на українські органи влади і великі приватні компанії. НВ вирішило розібратися, як уберегтися від кібератак.

1

 

 Twitter

 

 Google+

Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Що таке кібератака і як не стати її жертвою? Які типи вірусів існують і як від них захиститися?

Що таке кібератака і як не стати її жертвою? Які типи вірусів існують і як від них захиститися?

Служба безпеки України не втомлюється попереджати про нові загрози кібератак на українські органи влади і великі приватні компанії. НВ вирішило розібратися, як уберегтися від кібератак.

Чергову атаку пророкували на День захисника 14 жовтня, але, на щастя, нічого страшного не сталося.

Однак, це не означає, що загроза минула. Всі пам'ятають про паніку, що охопила Україну під час атаки вірусу Petya.A влітку 2017 року. Та й взагалі, в епоху тотальної залежності від комп'ютерів, в якій перебувають державні органи, банківські структури, приватні компанії та приватні особи, тема кібератак ставатиме лише актуальнішою.

Представники СБУ та команди реагування на надзвичайні події в Україні Державної служби спецзв'язку та захисту інформації опублікували свої рекомендації щодо захисту від можливих кібератак. В основному, всі керуються припущенням, що потенційні атаки будуть здійснюватися за тим же сценарієм, що й у випадку з вірусом Petya.A.

Ми вирішили доповнити їх даними, отриманими від експертів у сфері комп'ютерної безпеки.

Ось основні кроки, які дозволять захистити себе від повторення червневої катастрофи.


Неможливо повністю виключити небезпеку, але мінімізувати ризики при кібератаки цілком можна

Неможливо повністю виключити небезпеку, але мінімізувати ризики при кібератаці цілком можна

 

 


 

1Слідкуйте за тим, щоб в системі були встановлені всі останні апдейти

Будь-яка операційна система періодично отримує оновлення, багато з яких стосуються сфери безпеки.

Бажано завжди використовувати систему, яка отримала найсвіжіші апдейти. Це може істотно знизити ризики при вірусній атаці.

2Задумайтесь про вибір операційній системі

Як би не заперечували прихильники Microsoft, але Windows значно більш вразлива для злому і вірусів, ніж Mac OS або різні дистрибутиви Linux. І справа навіть не в тому, що * nix-системи мають більш досконалу архітектуру (хоча, багато хто впевнений, що так і є), а в тому, що Windows більше поширена, а отже, є більш цікавою метою для зловмисників.

Таким чином, можна з упевненістю стверджувати, що купивши MacBook або встановивши на свій комп'ютер Linux, ви знизите ризик.

Також можна стверджувати, що мережа з Linux-комп'ютерів, що грамотно адмініструється, на підприємстві є більш захищеною від атак, ніж мережа Windows-машин. Хоча тут, зрозуміло, може бути багато застережень.

3Використовуйте хороші антивіруси

Ця інформація більшою мірою стосується Windows-машин, хоча часи, коли антивіруси були зовсім не потрібні на Mac OS і Linux, давно пройшли.

Не скупіться на покупку хорошого антивіруса, не довіряйте сліпо тому, що вбудований у Windows, і не користуйтеся безкоштовними антивірусами.

Компанії, які розробляють дорогі антивіруси, піклуються про свою репутацію і намагаються оперативно реагувати на загрози, оновлюючи свої продукти.


Перехід з Windows на * nix-системи (Mac OS або Linux) - один із способів мінімізувати ризики

Перехід з Windows на * nix-системи (Mac OS або Linux) - один зі способів мінімізувати ризики

 

 


 

4Подбайте про ліквідацію наслідків Petya.A

Вірус, який атакував Україну в червні, не був фінальним етапом атаки, а лише підготовкою до наступних атак. Такого висновку дійшли деякі експерти, вивчивши механізм дії вірусу.

Під час кібератаки вірус активував утиліту, яка використовувала службу Kerberos в Microsoft Active Directory. Це давало зловмисникам привілейований доступ над ресурсами домену. Це "вузьке" місце в безпеці Microsoft Active Directory, оскільки раніше таких атак не було. І системні адміністратори, як правило, навіть не замислюються про зміну пароля "юзера", який відповідає за доступ до протоколу ідентифікації.

Теоретично, під час атаки Petya, зловмисники могли отримувати доступ до системи і генерувати безстроковий пароль на доступ до системи. Для цього навіть не потрібні адміністративні права, підкреслюють експерти.

Це означає, що у них може бути доступ і зараз. І вони лише чекають слушного моменту для того, щоб скористатися ним. То був підготовчий етап, а справжня атака ще може бути попереду.

Експерти рекомендують системним адміністраторами тих мереж, які зазнавали атаки, змінити всі паролі до облікових записів у системі, а також обов'язково змінити пароль користувача krbtgt, який відповідає за доступ до служби Kerberos.

Зараз випущені патчі, які роблять отримання такого доступу до системи складним. Це знову таки вказує на необхідність регулярного оновлення операційної системи.

5Робіть бекапи

Всі важливі дані повинні мати резервні копії. Причому, фахівці з CERT-UA рекомендують зберігати особливо цінні дані в сховищах, які не підключені до інтернету.

Це знизить шанси зловмисників дістатися до них, не маючи фізичного доступу до сховищ.

6Користувачі повинні бути обережними

Рекомендація не відкривати аттачменти в листах від невідомих адресатів існує чи не з часів появи сервісу електронної пошти.

І тим не менше, це як і раніше один з найпопулярніших способів поширення вірусів.

Представники українського розробника антивірусів Zillya рекомендують системними адміністраторам зовсім заборонити користувачам відкривати з аттачментів файли з розширенням .zip та .exe.

Також варто бути обачними при переході по посиланнях від невідомих відправників. Часом це теж небезпечно.

7Пильність сисадмінів

Дуже велика роль системних адміністраторів підприємств. При перших появах ознак кібератаки, сисадміни повинні забезпечити відключення мережі від інтернету. А також відключення сховищ з важливими даними. Часом фізичне відключення є найкращим способом уберегти дані.

Наші інтереси: 

=

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи