Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Київрада затвердила державну мову як першочергову у громадському обслуговуванні

Світ:

Київська міська рада ухвалила рішення, що, серед іншого, визначає державну українську мову як першочергову в місцях громадського обслуговування в Києві, при реалізації товарів і наданні послуг.

Будь-яка інша мова можлива на прохання споживача, уточнив автор нинішньої редакції рішення, депутат Київради Юрій Сиротюк.

Він, зокрема, повідомив: «У всіх закладах громадського харчування обов’язкова наявність меню державною мовою. При обслуговувані відвідувачів персонал зобов’язується пропонувати меню українською і лише на вимогу відвідувача надавати меню будь-якою іншою мовою за наявності».

Також встановлюється, що на території міста Києва всі назви установ, підприємств, організацій, вивіски, плакати, афіші, публічні повідомлення, рекламні оголошення та будь-які інші форми аудіo- і візуальної рекламної продукції, інформація для споживачів товарів та послуг виконуються державною мовою і, на розсуд власника такої інформації, англійською та будь-якою іншою мовою.

Окремо наголошується, що таке правило не поширюються на дипломатичні установи та офіційні представництва міжнародних організацій, які розташовані в Києві. При цьому знаки для товарів і послуг наводяться в господарському і публічному обігу в тому вигляді, в якому їм надана правова охорона відповідно до українського законодавства.

У рішенні, що має назву «Про заходи щодо забезпечення регіональної мовної політики в місті Києві», крім того, встановлюється, що мовою роботи, діловодства і документації всіх органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, а також мовою офіційних оголошень і повідомлень є державна мова.

Це рішення, ухвалене в цілому, стало результатом внесення змін до первісного проекту «Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині», що його Київрада взяла за основу 20 квітня, мовиться повідомленні на сайті міськради.

У повідомленні не уточнено, коли це рішення має набути чинності.

Наші інтереси: 

Дивно, що очевидні речі повинні затверджуватись на державному і місцевому рівні влади. Але цей крок зміцнить позиції української мови.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Добрий правовий хід. За всіма - введення його в дію!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Добрий правовий хід. За всіма - введення його в дію!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Все як завжди!

Цитата:
У повідомленні не уточнено, коли це рішення має набути чинності.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!