Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
ДЗен ДЗелень
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Виявили ген, котрий визначає біологічний ритм

Світ:

Учені Джефрі Холл, Майкл Росбаш та Майкл Янг виграли Нобелівську премію з фізіології та медицини за 2017 рік за відкриття молекулярних механізмів, що контролюють наші біологічні годинники, повідомляє Нобелівський комітет.

"Їхні відкриття пояснюють, як рослини, тварини та люди пристосовують свій біологічний ритм так, щоб він був синхронізований з обертанням Землі", - повідомила нобелівська асамблея у Шведському Каролінському інституті про присвоєння премії у 9 мільйонів шведських крон (1,1 мільйона доларів).

Використовуючи в якості об’єкту дослідження мух-дрозофіл, цьогорічні нобелівські лауреати виявили ген, який контролює добовий біологічний ритм. Вони довели, що цей ген кодує протеїн, що накопичується в клітині протягом ночі й розпадається вдень. Вони також встановили додаткові протеїнові компоненти цього механізму, який керує "біологічним годинником" всередині клітини. Ті ж принципи стосуються і багатоклітинних організмів, у тому числі й людей.

Наші інтереси: 

Вивчаємо циркадні ритми для практичних потреб.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи