Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Футурологія Михайла Голянича: презентація книжки про майбутнє людства (відео)

Минулого тижня в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника на кафедрі філософії в аудиторії ім. Героя України Романа Гурика відбулася презентація в певному сенсі знакової книжки Михайла Голянича «Футурологія. Філософія майбуття». 

540-сторінковий фоліант великого формату розкриває історію думок, передбачень і візій про майбутнє людства понад 600 відомих філософів, мислителів, науковців від античності і до ХХI століття, серед яких опрацьовано і 118 українських авторів.

Ця наукова робота Михайла Голянича — перша в Україні спроба філософського переосмислення основ футурології. В ній автор запропонував читачам теоретичні й методологічні засади науки про майбутнє та окреслив її різнопланові формати в наукових підходах, які використовувало людство колись і користується ними нині. 

У презентаці взяли участь колеги-філософи, професори, викладачі і студенти кафедри філософії. Промовці намагались означити як власне сприйняття цього наукового твору, так і напрацювання автора.

Особливо вдалим і змістовним був виступ колеги автора і рецензента книжки Юрія Москаленка, який розпочав з короткого представлення особи автора: «Перший запис в трудовій книжці Михайла Юрійовича з’явився у 1957 році, коли після закінчення Мукачівського педучилища він почав викладати, а за декілька місяців став директором початкової школи. Після служби в армії повернувся в івано-Франківськ і відтоді пов’язав своє життя з педагогічним інститутом ім. Василя Стефаника, а тепер — Прикарпатським національним університетом. Михайло Юрійович був деканом факультету початкової освіти, обіймав низку поважних посад: був деканом філософського факультету, один раз — за вибором, а вдруге — як кризовий менеджер, завідував кафедрою... 

І ось сьогодні він презентує нам своє унікальне і фундаментальне видання — перше такого роду в Україні. Підручників на згадувану тематику є багато, але вони або перекладні, або мають компілятивний характер. Натомість книжка М. Голянича має інший формат, чітку логічну послідовність і завершеність текстів, мова  її доступна і зрозуміла. «Футурологія...» Голянича пробуджує нові цікаві міркування і роздуми, запрошує нас подивитися на сучасність по-новому, особливо на явища, процеси й моральні оцінки, закликає поглянути в майбутнє». 

Рецензент висловив також сподівання, що це видання викличе серйозний інтерес і зацікавлення не лише у читачів, а й у колег, видавців, перекладачів, зокрема на англійську.

Автор «Футурології...» М. Голянич зазначив, що ідея книжки та окремі її напрями народилися ще десь 10 років тому. Згодом, коли він почав читати курс «футурологія» для релігієзнавців на філософському факультеті, вона набула чіткіших обрисів.

А написання самої праці забрало в Михайла Юрійовича шість років. Особливо плідно працювалося над дослідженням у період відпусток — щодня по 10-12 годин. і зразу ж зауважив: «Я свідомий того, що використав переважно роботи європейських, американських та українських дослідників. Разом з тим ще залишається недосліджений величезний пласт східних мислителів, особливо в сенсі зіткнення цивілізацій»...

До позитивів своєї праці автор зачисляє не тільки опрацьований вимір майбутнього в часовому просторі, тобто не тільки «коли буде», але й «як і що», тобто так званий онтологічний аспект майбутнього.

Автор згадав чи не всі імена тих, хто підтримував і допомагав йому в різний спосіб відповідними матеріалами, книжками, обговореннями, критичними зауваженнями і пропозиціями.

Подібно ж зворушило присутніх і коротке слово студента четвертого курсу Святослава Ковальчука, який щиро подякував авторові книжки як своєму викладачеві за спільні години цікавих і змістовних бесід з футурології.

Директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко згадав відродження Української держави наприкінці минулого століття та патріотичну позицію автора в ті часи; а ще запропонував створити «Клуб майбутнього», де футурологи могли би «відпустити» свій розум.

Втім, Голянич також поділяє думку про потребу виходу філософів із герменевтичної академічної «фортеці» на публіку в суспільний простір. 

 

 

Наші інтереси: 

Футурологія - цікава наука.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже добре, що українці почали фахово займатися футурологією. Презентація книги «Футурологія. Філософія майбуття» - видатна подія.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже добре, що українці почали фахово займатися футурологією. Презентація книги «Футурологія. Філософія майбуття» - видатна подія.

Все, що робиться з власної волі, – добро!