Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Заборона російських соціальних мереж – дуже позитивне рішення, хоч і запізніле, – експерт

Заборонити  російські соціальні мережі в Україні треба було  ще 3 роки тому.

Як вплине заборона соцмереж на ринок цифрового маркетингу в Україні?

Нагадаємо, що ВКонтакте досі є найбільш популярною соцмережею серед українців, а Однокласники ділять разом з Facebook другу позицію (TNS дає друге місце Facebook, а Factum Group – Однокласникам).

Але варто зазначити, що темпи росту Facebook протягом останніх 6 років складали стабільні 25-30% на рік, причому в другій половині 2016 і на початку 2017 темпи росту Facebook навіть пришвидшились. І все це на фоні стагнації в Одноклассників та ВКонтакте, які хоч і продовжували рости, але ріст був незначним.

Попри те, що ВКонтакте є найпопулярнішою соцмережею, цей сервіс не є лідером за маркетинговими бюджетами з боку українського бізнесу, поступаючись Facebook. Та все ж на ВКонтакте та Одноклассники разом з Мейл.ру отримують чималі бюджети – як на рекламу, так і на SMM-послуги (фактично супровід брендів у соцмережах).

Очевидно, що така стаття витрат, як SMM в Однокласниках чи ВКонтакте, помре в ближчі тижні. Для українських компаній працювати з російськими соцмережами відтепер буде токсично. Хоча деякі українські компанії закрили свої представництва ще 3 роки тому.

Користувачі Однокласників та ВКонтакте щодня генерували велику кількість переглядів відео, а це означає, що відео-інвентаря для українських рекламодавців стане менше. Отже, зростуть ціни на відео-рекламу. Від цього виграє YouTube та українські сайти.

Також зрозуміло, що фактичне припинення рекламних кампаній на майданчиках Мейл.Ру, ВКонтакте та Однокасників призведе до тимчасової інфляції реклами на інших майданчиках. І ціни там почнуть зростати.

Цікаво буде також дивитись за перерозподілом ринку контекстної реклами. На Яндекс за різними даними припадало близько 20% цього ринку. Тепер він, напевно, майже в повному обсязі перейде до Google.

Ймовірно, що російські сайти, якими користуються українці, і які не потрапили в заборонений список, змінять підхід до розміщення контекстної реклами і для українців будуть показувати рекламні блоки Adwords замість Яндекса.

Такі різкі зміни можуть суттєво вплинути на український e-commerce, який в генерації лідів орієнтувався як на Гугл, так і Яндекс. Ймовірно, частина фахівців з пошукової оптимізації може втратити роботу. Адже тепер буде потреба в оптимізації виключно під Google. Роботи стане менше. Конкуренція зросте.

Ще один цікавий сегмент – це веб-аналітика. Не секрет, що на багатьох сайтах стояла як Яндекс Метрика, так і Гугл Аналітика. Але було й чимало сайтів, які робили 100% ставку лише на Яндекс, і багато внутрішніх процесів і інтеграція з CRM були заточені під Яндекс.

Взагалі Google у цій історії отримає багато перемог. Починаючи від фактичної монополізації пошуку, контекстної/пошукової реклами, суттєвого збільшення частки на ринку відео-контенту і завершуючи навіть такими неочевидними речама як екслюзивність послуги реклами з великим охопленням аудиторії.

Ще одним переможцем стане Facebook. Кількість нових реєстрацій в ближчі кілька місяців тут зросте дуже сильно.

Сайти з нелегальним відео та музичним контентом після закриття для українців ВКонтакте – теж будуть у виграші. Адже українці почнуть шукати собі замінники ВКонтакте, який був лідером з поширення піратської музики та відео. Хоча тут відкриваються непогані шанси й для легальних сервісів типу Spotify.

Автор: Максим Саваневський
Керуючий партнер PlusOne DA. Засновник Watcher.

Наші інтереси: 

Отже, висновок - будуть тільки позитивні зміни! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ЦІкавий аналіз!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ЦІкавий аналіз!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!