Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Директор Google Україна пояснив, що треба робити, аби у пошуковику з’являлося більше контенту рідною мовою

Українського контенту в Інтернеті більшає, але російськомовний все одно переважає. Директор Google Україна Дмитро Шоломко пояснив в інтерв’ю Главкому основні причини, чому популярний пошуковик часто видає на українські запити російськомовний контент. За його словами, Google – лише «дзеркало», яке відображає не лише співвідношення україномовного та російськомовного контенту у мережі, а й мовні вподобання користувачів.

«Ми – дзеркало, ми показуємо об’єктивну реальність у собі, що саме відбувається на цьому ринку. Проблема з розподіленням україномовного та російськомовного контенту в тому, що українського набагато менше, ніж російського. Якщо ви подивитеся на топ-сайти в українському інтернеті, там у межах 65% охоплення «ВКонтакте», наприклад. Загалом, якщо ми подивимося на дані, яким чином і якими сайтами люди більше користуються, то побачимо, що там однозначно більше російського контенту. Але останнім часом тенденція йде до того, що українського контенту стає більше, зростає він швидше, але його ще набагато менше, ніж російського. А ми просто цю дійсність у цілому показуємо», – зазначив голова українського офісу Google.

Щодо співвідношення пошукових запитів українською та російською мовою, Шоломко запевнив, що Google такої статистики не має, тим паче, що їх часом важко відрізнити за написанням. «Дуже важливо знати різницю між українським контентом, який існує в інтернеті і українськими пошуками. Наприклад, ви шукаєте слово «закон», або «президент». Якою мовою ви шукаєте? Наша система використовує близько 8 чи 9 індикаторів, яким чином ми намагаємося зрозуміти, чи це запит українською мовою чи російською», – зазначив він.

Користувачам, які хотіли б бачити більше україномовних результатів пошуку на свої запити Шоломко радить спершу «підчистити» російськомовні налаштування на своїй сторінку Google, а також у браузері і навіть у своєму комп’ютері. «До нас, наприклад, було дуже багато претензій щодо того, чому, мовляв, я шукаю українською мовою, а мені видає російські результати? Я кажу: чуваки, а сторінка Google якою мовою у вас налаштована? А браузер якою мовою у вас стоїть? А операційна система якою мовою у вас працює? Усі ці індикатори дуже сприймаються системою і впливають на пошук. Дуже багато людей досі користуються російською мовою в інтерфейсах. Я, наприклад, ніколи не користувався російською мовою в налаштуваннях, у мене завжди весь інтерфейс був українським»,- порадив Шоломко.

«Український Google працює дуже давно, і всі ці продукти я сам фактично запускав, допомагав їх запускати, ще до 2009 року. Я дивився на цю еволюцію і спостерігав за своїми друзями, які тестували ці речі. Тоді, скажу вам, у мене була абсолютна більшість в оточенні людей, які користувалася російською мовою. А зараз ця ситуація змінюється потихеньку. Що більше люди використовуватимуть український інтерфейс у налаштуваннях, то більше контенту з’являтимуться рідною мовою», – запевнив директор українського Google.

Наші інтереси: 

Корисна інформація.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Google
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи