Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американці допоможуть українським фермерам наростити експорт

Світ:

Агентство США з міжнародного розвитку роздасть цього року 30 мільйонів гривень українським фермерам, які хочуть модернізувати своє виробництво. 

Валерій Федоренко – фермер. Вирощує на полях Херсонщини ранні овочі та баштанні культури. Зараз націлився на нові ринки у Балтійських країнах. Але щоб експортувати туди продукцію, кавун має бути відкалібрований, помитий, охолоджений та розкладений у тару. Потрібна фасувальна лінія, яка коштує 50 тисяч доларів. Придбати обладнання, сподівається виробник, допоможе грант від американського уряду.

«Цей проект дасть нам технічну можливість поставляти продукцію на експорт», – каже голова сільгоспкооперативу «Широке» Валерій Федоренко.

А виноградар з Одещини Валерій Петров мріє про лінію для вичавлювання олії з виноградних кісточок.

«Розумієте, таке коштовне обладнання не купиш за свої живі обігові кошти. А кредити зараз дуже дорогі. От якби отримати грант, то ми б робили цю органічну виноградну олію, яка і в медицині цінується. Об’єднавшись з іншими фермерами, продавали б її за кордон», – зазначає голова фермерської асоціації Валерій Петров.

Післяврожайна обробка, первинна переробка, зберігання і пакування сільгосппродукції – це пріоритети нового проекту Агентства США з міжнародного розвитку. За 25 грантів змагаються півтори сотні фермерських господарств.

«Ми хочемо допомогти малим та середнім фермерам виробляти продукцію із вищою доданою вартістю. Ми не хочемо, щоб вони і далі просто копали картоплю і збували її як сировину. А щоб вони мали змогу її переробити і тоді вже продавати чи експортувати за кордон. Тоді і фермери будуть більше доходів отримувати, і країна багатітиме, бо це не просто експорт сировини», – розповідає керівник проекту USAID з підтримки аграрного розвитку Патрік Рейдер.

Переможуть ті, хто доведе, що їхній проект найефективніший, дасть можливість створити найбільшу додану вартість, а споживачам в Україні та за її межами – отримати корисні та якісні харчові продукти до столу.

Наші інтереси: 

Дивовижно, що американці допомагають, а рідна держава тільки визискує підприємців. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи