Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

НБУ втричі зменшив граничну суму розрахунків готівкою для фізичних осіб (оновлено)

Гранична сума готівкових розрахунків підприємств між собою протягом одного дня залишається незмінною і становить 10 тис. грн. Граничну суму розрахунків готівкою з участю фізичних осіб з  4 січня 2017 року знижено втричі – зі 150 тисяч гривень до 50 тис. грн. 

Відповідні правки Національний банк України затвердив своєю постановою №407 від 25 листопада 2016 року, повідомили у прес-службі НБУ.

"Постановою передбачена гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою і підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тис. грн, а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50 тис. грн", – йдеться в повідомленні.

Згідно з постановою, фізичні особи можуть здійснювати розрахунки на суму, що перевищує 50 тис. грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (в тому числі в депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті). В Нацбанку наголосили, що гранична сума готівкових розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня залишається незмінною і становить 10 тис. грн.

Рішення НБУ з цього питання повністю відповідає міжнародному досвіду - багато європейських держав (Франція, Бельгія, Португалія, Італія, Іспанія, Греція) встановили граничні суми готівкових розрахунків, інші країни також планують ввести аналогічні норми.

Контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) згідно з Податковим кодексом України здійснювати органи Державної фіскальної служби України.

Як пишуть Українські новини, тепер українці не зможуть купити за готівку 5 речей:

1. Піаніно

Купити якісний музичний інструмент іноземного виробництва тепер можна винятково за допомогою банківської карти. Справа в тому, що вартість нового піаніно, не кажучи вже про рояль, перевищує ліміт НБУ в два рази і становить понад 100 тис. гривень.

2. Шуба

Шуба з натурального хутра песця, яка є мрією кожної другої дівчини, тепер також не доступна при готівковому розрахунку.

І якщо при купівлі кожушка або хутряної накидки ще є шанст "втиснутися" у ліміт, то повноцінна шуба з цільных шкурок коштує близько 70-80 тис. гривень і покупку доведеться робити за допомогою карти.

3. Mac Book

Вартість техніки фірми Apple і при "доларі по 8" вражала уяву українців, а при нинішньому курсі валют і зовсім стала надзвичайною, суттєво перевищуючи ліміт у 50 тисяч.

Наприклад, новий ноутбук Mac Book обійдеться українцям у кругленьку суму від 57 до 95 тис. гривень, які доведеться оплатити за допомогою карти.

4. Автомобіль

Не доступна для українців тепер і покупка автомобіля за готівку. Наприклад, простенький акційний Lanos на сайті ЗАЗ продається за 213 тис. гривень, що перевищує ліміт НБУ більш ніж у 4 рази.

5. Зарубіжний тур

Купити без допомоги банківської картки путівку на відпочинок за кордоном тепер також не вдасться.

Вартість тижневого туру на Шрі-Ланку на сьогоднішній день складає приблизно 3 тис. доларів (81 тис. гривень), а поїздка до Єгипту обійдеться українцям приблизно у 2 тис. доларів (54 тис. гривень).

 

Наші інтереси: 

Цікаво, чим викликані зміни. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Нацбанк
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Цікаво, чим викликані зміни.

Тиском ззовні...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Цікаво, чим викликані зміни.

Тиском ззовні...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Думаєш, щоб зменшити готівкові розрахунки (де факто корупційні гроші)? Бо ж в кого є 150 тис. грн. кожного дня для розрахунку?

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Обмеження для готівкових розрахунків до 50 тис. грн. вигідні банкам, каже економіст Владислав Зимовець.