Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Великобританії запустили найбільшу в світі кріогенну електростанцію

Електростанція працює за принципом використання дешевої електроенергії вночі для скраплення повітря, яке зберігається в кріогенних танках, а потім нагрівається і розширюється, потрапляючи в турбіни і виробляючи електроенергію, що поставляється в мережу.

16122104.jpg

станція використовує дешеву енергію, що поставляється за рахунок згорання метану з міських звалищ

Неподалік Манчестера (Великобританія) нещодавно ввели в експлуатацію найбільшу в світі кріогенну електростанцію, пише ВВС. Вона має потужність 5 МВт і може на три години забезпечити електроенергією 5 тисяч сімей.

Кріогенна електростанція – пілотний проект, який в майбутньому планують розширити. Зокрема, вже розроблені подібні електростанції, що матимуть потужність 1200 МВт.

Електростанція працює за принципом використання дешевої електроенергії вночі для скраплення повітря, яке зберігається в кріогенних танках, а потім нагрівається і розширюється, потрапляючи в турбіни і виробляючи електроенергію, що поставляється в мережу. Подібний принцип масштабується і використовується з іншими відновлюваними джерелами енергії, зокрема, сонячною і вітровою. 

Кріогенну електростанцію збудували поблизу електростанції в Пілсворті, що працює на метані зі звалищ. Її турбіни виробляють електроенергію, що йде на скраплення повітря до температури мінус 190 градусів, а також для отримання тепла, що розігріває зріджене повітря. Розширюючись, скраплене повітря до 700 разів збільшується в обсязі і запускає турбіни.

Минулого року у Великобританії частка «зеленої» електроенергії становила 25% від усієї споживаної в країні. Проте в країні не вирішеним залишалося питання консервації і зберігання такої енергії, оскільки сонячні і вітрові електростанції виробляють її нерівномірно. Тому використання кріогенної електростанції є одним із варіантів вирішення цієї проблеми. 

Наші інтереси: 

Вчимося використовувати відновлювані джерела енергії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи