Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

5 євро за безвіз: чому система дозволів на в’їзд в ЄС не стане "зрадою" для України

Європейська комісія вийшла з новиною про зміну майбутнього порядку в’їзду до країн Шенгенської зони. Зміни стосуватимуться держав, що отримали безвізовий режим. Право користуватися безвізом коштуватиме 5 євро на 5 років.

В ЄС сподіваються запустити систему у 2020 році. 

Система не буде замінником візового режиму. Процедури принципово інші.

Заявка подається онлайн і її можна навіть подати за іншу особу, пише у своїй статті на Європейській правді її редактор Сергій Сидоренко, зазаначаючи, що майже всі заявники отримуватимуть дозвіл на в’їзд протягом кількох хвилин після заявки. А з документів потрібно буде подавати лише паспортні дані. 

Винятком є особи, про яких в базах даних ЄС є записи з поміткою про порушення, про ймовірну причетність до злочинного світу тощо. В поодиноких випадках розгляд заявок може тривати до 14 днів із запитуванням додаткових документів. І звісно, для таких осіб не виключена відмова у в’їзді.

Цю процедуру не потрібно проходити при кожному в’їзді. "Дозвіл на безвіз", виданий одного разу, діятиме протягом п’яти років.

Європейський Союз, по суті, скопіював досвід США (система ESTA діє з 2008 року, стала обов’язковою з 2009 і платною – з 2010 року) та Канади (система ETA, працює з 2013), що також запровадили електронну авторизацію для "безвізових" держав.

Це – не заявка на візу: не знадобиться жодних довідок з роботи чи бронювань готелів. Достатньо лише паспортних даних.

Подати заявку можна навіть за іншу людину – яка, приміром, зараз не має доступу до інтернету.

Теоретично можна податися навіть з аеропорту, якщо ви забули це зробити, але такий  шлях – досить небезпечний, адже авторизація може забрати деякий час. А на літак не пустять доти, доки ви не матимете номера авторизації.

То #зрада чи #перемога?

Звісно, додаткові процедури на шляху до подорожі складно назвати "перемогою" :) Та поза тим, треба визнати, що Єврокомісія пом’якшила процедуру реєстрації настільки, наскільки це є можливим.

5 євро на 5 років – точно не та сума, яка може обтяжити подорожуючого.

72 години для винесення рішення щодо майже всіх заявників – точно не той період, який можна називати обмежуючим (тим більше що у 98% випадків ухвалення забере ще менше, від кількох хвилин до кількох годин).

А потреба подавати заявку на авторизацію лише раз на 5 років дасть достатню гнучкість.

А отже, нова система точно не стане "зрадою". Ані для українців, ані для громадян інших "безвізових" держав.

І, насамкінець, про позитив.

Є сподівання, що після впровадження нової системи, тобто у 2020 році, тим, хто перетинає кордон, стане навіть легше. Адже прикордонники можуть відмовити у в’їзді тим подорожуючим, щодо кого вони мають підозри – і за наявності візи, і за безвізового режиму. Єврокомісія твердить, що після запуску системи EITAS кількість відмов знизиться.

 

Наші інтереси: 

Моркву перед віслюком у вигляді безвізового режиму й досі тримають для українців. Якщо до 2020 року цю моркву українцям дадуть, то нові правила не будуть для нас означати #зрада.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
ЄС
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи