Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рівень кислотного забруднення повітря впав до доіндустріальних показників – вчені

Світ:

Дослідники взяли зразки талої води з льодовиків Гренландії і Антарктиди. Аналізуючи колір барвника, вчені змогли виміряти кислотність повітря в минулі історичні періоди і визначити рівень вмісту кислот в атмосфері на даний момент.
 

Вчені заявили про те, що рівень забруднення атмосфери Землі молекулами сірчаної кислоти і інших кислотних забруднювачів вперше впав до доіндустріальних показників. Висновки вчених були опубліковані в журналі Environmental Science & Technology.

У ході дослідження вчені вивчили те, як змінювався вміст кислот у повітрі за останні кілька тисяч років за допомогою зразків льоду, витягнутих з товщ древніх льодовиків Гренландії і Антарктиди. Екологи перевіряли колір органічних барвників, в тому числі, лакмуса і метил оранжевого.

Дослідники вирізали з льоду невеликі "палички", розтоплювали їх і пропускали крізь трубки, в яких вода змішувалася з аналогом лакмусу. Аналізуючи колір барвника, вчені змогли виміряти кислотність повітря в минулі історичні періоди і визначити рівень вмісту кислот в атмосфері на даний момент.

У результаті вчені визначили, що за останні 30 років концентрація молекул кислот в атмосфері різко знизилася. На даний момент вона перебуває на рівні, який спостерігався у 1900-1910 роках і в інші історичні періоди, які передували промисловій революції і початку масового використання вугілля та інших видів палива.

Раніше повідомлялося про те, що в печерах Іспанії та Гібралтару вчені виявили найдавніше забруднення навколишнього середовища внаслідок діяльністі людини. У печерах були виявлені виходи на поверхню важких металів: міді, свинцю, цинку і нікелю, датовані початком кам'яного століття. Причиною викидів стали багаття, яке розпалювали доісторичними людьми в печерах, гар і попіл від них.

Наші інтереси: 

Ознака наближення до постіндустріальної формації.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
екологія
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи