Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Результати перевірки електронного декларування засекретили від українців - Transparency International

Світ:

Transparency International Україна оскаржуватиме рішення Нацдержслужби і наполягатиме на оприлюдненні результатів перевірки, оскільки "суспільний інтерес до результатів перевірки значно перевищує гіпотетичну шкоду від їхнього оприлюднення".

Національне агентство України з питань державної служби наклало гриф  "Для службового користування" на довідку з результатами перевірки дій посадовців Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) щодо запуску системи електронного декларування статків чиновників.

Про це свідчить відповідь Нацдержслужби на інформаційний запит голови правління Transparency International Україна Андрія Марусова, повідомили в організації.

Правозахисники зазначили, що за дорученням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Нацдержслужба мала провести службову перевірку. Результати перевірки були направлені до Кабінету міністрів 19 серпня.

При цьому в рамках перевірки Нацдержслужба направляла листи до Держспецзв’язку та НАЗК із проханням надати інформацію. Однак дізнатися про її результати громадськість не може через гриф Для службового користування.

На думку старшого аналітика TI Україна Олександра Калітенка, втаємничення результатів перевірки є безпідставним з низки причин. "Запит стосувався результатів перевірки. Згідно із законом України Про доступ до публічної інформації обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої є необмежений (ч.7 ст.6 Закону). Простіше кажучи, чиновники Нацдержслужби могли надати суспільству документ із загальними висновками перевірки, викресливши із листа Держспецзв’язку інформацію з обмеженим доступом", - зазначив Калітенко.

Також, за його словами, для обґрунтування втаємничення Нацдержслужба зобов’язана провести так званий трискладовий тест: врахувати, чи завдасть розголошення істотної шкоди інтересам національної безпеки, територіальної цілісності, громадського порядку і з’ясувати, чи може шкода від оприлюднення інформації переважити суспільній інтерес.

Тому Transparency International Україна оскаржуватиме рішення Нацдержслужби і наполягатиме на оприлюдненні результатів перевірки, оскільки "суспільний інтерес до результатів перевірки значно перевищує гіпотетичну шкоду від їхнього оприлюднення".

Наші інтереси: 

Це протистояння між чиновниками і громадськістю ще буде довго тривати. Потрібно міняти чиновників і саму систему, у якій вони "працюють".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи