Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 49
  • Переглядів: 53

Емігранти, які прославили Україну

На чужині українці займали важливі державні пости, підкорювали світ кіно, музики, високої моди і технологій, здійснювали епохальні наукові відкриття і навіть літали в космос, не забуваючи про своє коріння.

stivvoznyak.jpg

Стів Возняк

Ні для кого не секрет, що в результаті складних перипетій історії України мільйони наших співвітчизників роз’їхалися по світу в пошуках кращого життя, а іноді й просто заради виживання, пише UA482.

Ці люди ретельно зберігали пам’ять про українське коріння, прищеплювали своїм дітям любов до України, її мови, традицій, і, звичайно ж, вражали людство різноманітними талантами. Хтось з них хоч і не є по крові українцем, але народився на цій землі і шанував пам'ять про неї все своє життя, а хтось до України має відношення лише через своїх предків.

Стів Возняк

Один із засновників, мабуть, найвідомішою компанії у світі – Apple. Його батько народився в селі Червона Діброва на Буковині. Два Стіва – Джобс і Возняк – були друзями зі шкільної лави, а коли виросли, так само дружно поклали початок ері персональних комп’ютерів.

Наталі Вуд

Під цим псевдонімом прославилася Наталія Миколаївна Захаренко. Її батьки в роки революції втекли з Харкова до Владивостока, потім у Китай. А звідти в Сан-Франциско. Там у 1938 році народилася Наталя. Дочка інженера і дворянки почала зніматися з чотирьох років. Фільми з її участю – «Вестсайдська історія» (1961), «Великі перегони» (1965) – увійшли до золотого фонду кіно.

Наталі Вуд здобула славу найкрасивішої, скандальної і загадкової актриси Голлівуду. Вона загинула в 1981 році. Досі незрозуміло, чи викинулася актриса з яхти сама і втонула, чи її вбили, адже життя Наталі була застраховане на 13 млн. доларів, які отримав чоловік Роберт Вагнер.

Джек Пеланс

Володимир Палагнюк – саме так по-справжньому звуть цього великого голлівудського актора, який отримав “Оскар” у 1992 році, – ніколи не цурався свого походження. Народився майбутній Джек Паланс в США, але його батьки були вихідцями зі Львова та Тернопільщини.

Уолтер Джек Пеланс настільки пишається своїм українським корінням, що відмовився приймати звання Народного артиста Росії, запропоноване йому на Фестивалі російського мистецтва в Лос-Анджелесі у 2004-му, підкреслив при цьому, що нічого спільного з Росією не має і є українцем. “Я – українець, а не росіянин. Буде краще, якщо я і мої друзі просто підемо з фестивалю”, – сказав він.

Квітка Цісик

Батьки Квітки – вихідці із Західної України, але народилася і виросла ця співачка і патріотка вже в США. Її надзвичайний талант привернув увагу продюсера Майкла Джексона Квінсі Джонса, а її голос звучав не тільки в концертних залах, але й в рекламних роликах для таких гігантів, як McDonald’s, Coca-Cola, American Airlines і Ford Motors.

Міла Йовович

У 5-річному віці Міла емігрувала з батьками до Америки, де за активної участі матері почала успішну акторську кар’єру. Крім усього іншого, Міла чудово співає, грає на музичних інструментах і є професійною моделлю.
На відміну від багатьох емігрантів, які бували в Україні раз у житті або не бували зовсім, Міла регулярно відвідує батьківщину. Під час Революції гідності ця голлівудська зірка першої величини підтримала українців і закликала шанувальників жертвувати гроші на допомогу постраждалим на Майдані.

Енді Уорхол

“Батько” напрямку “поп-арт” Андрій Варгола став легендою за життя, зробивши з реклами справжнє мистецтво. Народився геній в сім’ї лемків, але вже в США. Чим він тільки не займався: створював рекламу, знімав фільми, випускав журнали і навіть мав власний телеканал. Культовими роботами Уорхола стали серія Coca-Cola, “Банки супу Кемпбелл”, “8 Елвісів”, “Монро” та інші.

Соломія Крушельницька

Соломія Крушельницька володіла неперевершеним сопрано в три октави, яке нікого не залишало байдужим. Цією оперною дівою, яка вміла співати на восьми мовах, захоплювався весь світ. За життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу. Щоб слухачі не забували, звідки вона родом, під час концертів або після Соломія частенько знайомила їх з українськими піснями, бо народилась вона в селі Білявинці, тепер це Бучацький район, Тернопільська область. У 1910 році вийшла заміж за відомого італійського адвоката, мера міста В’яреджо Чезаре Річчоні, і почала проживати в Італії. Проте, повноцінною емігранткою її назвати не можна. Соломія щороку приїзжала по кілька разів в Україну, де давала концерти на найбільших існуючих тоді сценах.

Богдан Гаврилишин

Цей економіст зі світовим ім’ям і член Римського клубу народився на Тернопільщині, а зараз живе в Канаді. Завдяки цій людині з’явився Всесвітній форум в Давосі, де щорічно збираються політики і перші особи світового бізнесу, щоб обговорити перспективи розвитку людства.

Майк Мазурки

Напевно, «найстарішим» з «голлівудських українців» є Майк Мазурки, він же Маркіян Мазуркевич, який родом з Тернополя. Видатний характерний актор знімався з 30-х років минулого століття і встиг засвітитися практично з усіма суперзірками: від Рейгана до Мадонни.

Нам він відомий, перш за все, завдяки культовій комедії «У джазі тільки дівчата» (фото саме з цього фільму, на ньому Майк з правого боку). Всупереч іміджу тупого громили, Майк Мазурки мав ступінь бакалавра мистецтв і дуже любив зніматися в комедіях. Він зіграв понад сто епізодичних ролей і помер у віці 81 року, так і не здійснивши мрію ще раз побачити батьківщину.

Серж Лифар

Сергій Лифар родом з Київщини. З юності його тягнуло до мистецтва – хлопчик співав у хорі, грав на скрипці і фортепіано. Балетом Сергій почав займатися з 17 років, а в Париж його забрала вчителька танців, яка емігрувала до Франції. Талантом і особистістю Сержа захоплювалися поголовно всі художники і критики. Дотепер його називають богом танцю.

Серед друзів Сержа – Пабло Пікассо, Сальвадор дали, Коко Шанель. А Шарль де Голь навіть запропонував йому громадянства Франції, від якого танцюрист відмовився. “Я українець і цим пишаюся”, – так відповів геній на пропозицію тогочасного президента цієї країни.

Стівен Спілберг

Хоча народився всесвітньо відомий режисер в США, його рід бере початок в Одесі. У сім’ї Стівена часто звучала українська мова, а засинав він під українські колискові. Не дарма улюбленою стравою Спілберга є борщ. Від свого походження режисер ніколи не відмовлявся, а коли в 2006 році вперше потрапив до Одеси, вимовив фразу “Нарешті я на рідній землі!”.

Петро Капіца

Батьки Петра – вихідці з Волині. У 1978 році цього знаметиного фізика за відкриття низьких температур відзначили найпочеснішою у світі Нобелівською премією. Всесвітньо відомий вчений був членом 25 фізичних товариств. У подяку за внесок в науку його ім’ям назвали астероїд.

Макс Левчин

У Кремнієвій долині США, яка славиться концентрацією високотехнологічних компаній, українці також чимало відзначилися. Так, киянин Макс Левчин, який залишив батьківщину в 16 років, вже в 27 заснував найвідомішу в світі систему платежів – PayPal. Сьогодні Макс – один з найуспішніших і найбагатших програмістів долини.

Біллі Еванс

Біллі Еванс – віртуозний джазовий піаніст, творець ставшого класичним стилю piano trio також наполовину українець. Мати генія – наша співвітчизниця.

Хайді-Марія Стефанишин-Пайпер

Ще дитиною вона емігрувала з Західної України до Америки і за своє життя встигла двічі злітати на орбіту. У 2006 році ця українка стала 445-ю людиною, що побачила космос на власні очі. За межами Землі Хайді-Марія провела 27 діб і за цей час аж п’ять разів вийшла у відкритий космос.

Уейн Грецкі

Канадський хокеїст Уейн Грецкі встановив 61 хокейний рекорд. Українським корінням він зобов’язаний бабусі з Тернопільщини, від якої не раз чув рідну мову. Уейн засуджує політику Путіна і повністю підтримує Україну. Грецкі, або ж Грицько, став символом нового хокею завдяки своїй майстерності в гольових передачах, технічності і невловимості. Його портрет висить у Залі хокейної слави Торонто.

Девід Копперфільд

Девід Коткін, який став пізніше знаменитим ілюзіоністом, народився в США, проте його дідусь по батьківській лінії був іммігрантом з України, тобто коріння у цього фокусника безумовно українське.

Юрій Дрогобич

Видатний філософ і астроном Юрій Котермак (1450 - 1494) родом з Дрогобича. Саме він першим надрукував твір латинською мовою. Юрій Дрогобич був ректором Болонського і професором Краківського університету. До ХХ століття його справжнє ім'я та національність були невідомі історії.

Роберт Максвелл

Одна з найбільш загадкових постатей у світовій історії – Гох Мехел Гершович, більш відомий як Роберт Максвелл, – народився на Закарпатті в селищі Солотвино. До того, як стати Максвеллом, він міняв ім’я кілька разів. Він був мільярдером, який володів більшою частиною медійного бізнесу Великобританії, знав більше 10 мов і, як подейкували, працював на різні таємні спецслужби і розвідку.

У 1978 році Роберт Максвелл приїжджав в Україну. Побачивши рідне містечко, яке зовсім не змінився за 40 років, він запропонував місцевій владі $ 60 млн. на реконструкцію – але ті, звичайно, відмовилися.

“Чим більше секретів людина може забрати в могилу, тим успішнішою вона є в житті”, – говорив він.

Володимир Горовиць

Володимир народився в Києві (за деякими даними – в Бердичеві) в 1903 році. За фортепіано хлопчик сів в 5, а до 21 року знав уже 155 творів – феномен для його віку. У репертуарі юнака було 12 концертних програм, у той час як професіонали тоді мали максимум по чотири.
За відмову Володимира повертатися з гастролей до Радянської Росії його батька згноїли в ГУЛАГу. Спочатку Володимир Горовиць переїхав до Берліна, потім – в Америку. За своє життя він став володарем 25 премій “Греммі”. Пластинки з його записами ставали справжніми бестселерами, а квитки на концерти розкуповувалися миттєво.

За словами біографа Горовіца, він часто згадував Україну. Одного разу, граючи у складі англійського оркестру, він розлютився і сказав: “Я українець і покажу англійцям, що таке темп”.

Ервін Чаргафф

Видатний вчений Ервін Чаргафф народився в 1905 році в Чернівцях, в забезпеченій єврейській родині. Його батько Герман успадкував невелику банківську контору. Під час Першої світової війни банк Чаргаффа розорився і сім’я перебралася до Відня.

У 1935 році Ервін остаточно оселився в США, де працював у Колумбійському університеті в Нью-Йорку (професором, завідувачем кафедри біохімії, а з 1974 року – професор біохімії в лабораторії клітини). У 1940 році вчений отримав американське громадянство.

Правила Чаргаффа використовували при визначенні структури ДНК. Також він довів, що ДНК володіє видовою специфічністю, і спростував гіпотези про існування багатьох різновидів ДНК. Чаргафф був першим, хто почав досліджувати денатурації ДНК.

Володимир Хавкін

Мільйони людей в усьому світі зобов’язані Володимиру Хавкіну життям. Цей виходець з Бердянська винайшов вакцину проти холери і чуми. Найдовше – 22 роки – відомий бактеріолог прожив в Індії, рятуючи країну від епідемії. За 40 років понад 35 млн. чоловік врятувалися завдяки йому від страшної хвороби. В Індії Володимира звели в ранг божества, а преса охрестила його “благодійником людства”.

Соня Делоне

Одеситка Соня підкорила світ моди вимогливої ​​Франції. Ця дівчина запропонувала сучасним леді змінити бісер і пір’я на мінімалістичні пальто і сукні прямого крою з геометричним принтом. Одягом Соня не обмежилася, в її активі – взуття, розмальовані автомобілі, килими, книги з ілюстраціями, вітражі та багато іншого. Представники Будинків моди Yves Saint Laurent і Missoni зізнавалися, що саме ця українка стала їх музою. Соня говорила, що її любов до яскравих кольорів родом з дитинства.

“Це фарби мого дитинства, барви України. Спогади про сільське весілля з сукнями в червоних і зелених тонах і кольоровими стрічками,” – згадувала модельєр.

Віра Фармига

Не кожен українець станцює гопака, а от Віра, чиї батьки приїхали з України, зробить це запросто. Голлівудська актриса Віра Фармига при кожному зручному випадку робить акцент на своє походження і уважно стежить за подіями на історичній батьківщині. Російську агресію на сході України вона засудила, а про Путіна висловилася ясно і коротко: “В українській мові є багато приказок, зокрема,” Не рухай гімно – не буде смердіти”.

Девід Духовни

Точніше – Духовний. Американський кіноактор українсько-єврейського походження. Дід Мойше Духовний (1901–1960), емігрант з Бердичева (сучасна Житомирська обл.) У квітні 2014 сам Девід Духовни в Твітері назвав себе українцем: «Я виріс, думаючи, що я росіянин, але тільки зараз зрозумів, що завжди був українцем. Ніколи не пізно змінитися».

Наші інтереси: 

Цікаві факти. Українська земля породила багато талантів. Цим треба пишатися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Я, звісно, перепрошую, але, переконаний, замість цілого сонму українського жидівства, які Україну-Неньку і не згадували "за буграми", а також Грецького, який плутається, поляк він чи українець, цінніше було би згадати видатних українців-НГЛівців. Тут і антикомуніст Ерік Нестеренко на псевдо "Залізний лікоть", який у 50-60 рр. здобував "Стенлі" для "Чикаго-Блекховкс". Тут і уславлені воротарі, занесені до Зали слави НХЛ Турк Брода і Тарас (Террі) Савчук. Тут і Білл Мосієнко, який, виступаючи за Чикаго проти Ню-Йорка у 1952 р. за 21 секунду до фінального свистка, вгатив суперникам у ворота 3 шайби - Перемога за секунди до програшу! За що йому у рідному Вінніпезі поставили пам'ятник та його ім'ям назвали тамтешню льодову арену. А чого варте тріо "Юкі лайн" (українська лінія) у складі Джона Буцика, Віка Стасюка та Бронка Горвата (першого інший уславлений гокеїст Боббі Орр назвав найжорсткішим нападником в історії НГЛ), які кілька разів виводили свій "Бостон Брюїнз" у 50-х рр. у чемпіони. Особливо мене тішить, що ця трійця під час льодових баталій перемовлялася між собою українською - чим у значній мірі спантеличувала суперників. І взагалі у ті часи у роздягальнях гокеїстів українська звучала ледь не частіше, аніж англійська та французька. Ось такі наші хлопці. І далеко не всі - Вікіпедія

Хай буде!

Коментарі

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Я, звісно, перепрошую, але, переконаний, замість цілого сонму українського жидівства, які Україну-Неньку і не згадували "за буграми", а також Грецького, який плутається, поляк він чи українець, цінніше було би згадати видатних українців-НГЛівців. Тут і антикомуніст Ерік Нестеренко на псевдо "Залізний лікоть", який у 50-60 рр. здобував "Стенлі" для "Чикаго-Блекховкс". Тут і уславлені воротарі, занесені до Зали слави НХЛ Турк Брода і Тарас (Террі) Савчук. Тут і Білл Мосієнко, який, виступаючи за Чикаго проти Ню-Йорка у 1952 р. за 21 секунду до фінального свистка, вгатив суперникам у ворота 3 шайби - Перемога за секунди до програшу! За що йому у рідному Вінніпезі поставили пам'ятник та його ім'ям назвали тамтешню льодову арену. А чого варте тріо "Юкі лайн" (українська лінія) у складі Джона Буцика, Віка Стасюка та Бронка Горвата (першого інший уславлений гокеїст Боббі Орр назвав найжорсткішим нападником в історії НГЛ), які кілька разів виводили свій "Бостон Брюїнз" у 50-х рр. у чемпіони. Особливо мене тішить, що ця трійця під час льодових баталій перемовлялася між собою українською - чим у значній мірі спантеличувала суперників. І взагалі у ті часи у роздягальнях гокеїстів українська звучала ледь не частіше, аніж англійська та французька. Ось такі наші хлопці. І далеко не всі - Вікіпедія

Хай буде!

Зображення користувача Златояр Забава.
0
Ще не підтримано

Підтримую ! Жидву навіщо приписали ? Список не повний, та й не всі у ньому українці.

Зображення користувача Златояр Забава.
0
Ще не підтримано

Та й Возняк теж, нажаль, вважає себе польського походження.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Добродії, то як - напишете хоч по одній статті про видатних українців? Так би мовити, словом і ділом.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, список дійсно трохи неповний і трохи тенденційний... Я не бачу в ньому, наприклад, Ігоря Сікорського (!) ...

Відносно єврейства... Якби представники єврейської нації наголошували, що вони з України, то вони дійсно мають бути в списку... Якщо ж вони записують себе до єврейства, то нехай будуть записані в іншому списку...

Мені подобається актор Сільвестр Сталлоне... І коріння його в Одесі. Але він не українець, і включати його до списку емігрантів з України недоцільно.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Я свідомо не включила до списку Ігоря Сікорського, тому що він не був українцем. Він і його сім'я вважали себе росіянами і були російськими монархістами. Він народився в Києві, але Київ був у складі Російської імперії в той час.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Олено,
- Наталі Вуд народилася не в Україні...
- Енді Уорхол народився не в Україні...
- Стівен Спілберг зняв сумнівний фільм "Список Шиндлера", але не зняв нічого про Голодомор...
- Девід Копперфільд народився не в Україні...
- Ервін Чаргафф народився не в Україні... оскільки Чернівці увійшли до УРСР тільки перед Другою світовою війною...

Це раз! По-друге, національність їх батьків не є українською...

На мій погляд, видатними українцями можна вважати тільки тих осіб, які мають українських батьків...

Взагалі було б непогано визначитися - кого вважати українцем / українкою. Тобто, 1) яка частка української крові (1/4, 1/8) дає підстави вважати українцем/українкою; 2) як сама особа декларує своє походження.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Я знаю, що більшість персонажів, поданих у списку, не народжені в Україні. Але вони якось пов'язані з Україною - з українською землею. Україна, як відомо, довгий час була бездержавною нацією, але українці завжди були, хоч проживали у Чернівцях, хоч в Одесі, хоч в Києві. Я хотіла, щоб читачі узнали більше про закордонних українців, які чогось досягли у житті, які стали відомими в світі, і при цьому які визначили себе якщо не українцями, то вихідцями з цієї землі. А про Сікорського всі й так багато знають. На НО, зокрема, було багато про нього писано.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Іван Олексійович Сікорський - доктор медицини, професор Університету ім. Св. Володимира.

Іван Олексійович Сікорський народився в багатодітній родині священика села Антонове Київської губернії, в якій він був молодшим серед синів. У дев'ятирічному віці його визначили в духовне училище в місті Києві, а після закінчення духовного училища з відзнакою він вступив до семінарії, де відразу ж виділився серед семінаристів вдумливістю і тягою до читання серйозної літератури.

Він захопився філософією, природознавством і іноземними мовами, що викликало в ньому бажання вибрати не духовну, а світську кар'єру - Іван Олексійович вступив до Київського Університет Св. Володимира. Тут він два роки провчився на природничому факультеті, потім перевівся на медичний факультет, який з відзнакою закінчив у 1869 році, і вже до 1882 року набув популярності як в Росії, так і за кордоном.

У 1882 році Іван Олексійович Сікорський був запрошений на Міжнародний з'їзд гігієни в Женеві, так як його наукові роботи до цього часу вже були перекладені англійською, французькою та німецькою мовами, що дозволило йому увійти в число найбільш авторитетних психіатрів.

У 1885 році Іван Олексійович Сікорський заснував і очолив кафедру душевних і нервових хвороб в Університеті Св.Володимира і керував нею беззмінно протягом 26 років.

«Але головна заслуга Івана Олексійовича Сікорського полягає в тому, що він першим створив системну картину психології різних національностей на основі їх спадкових расово-біологічних відмінностей. Як і абсолютна більшість його сучасників, у своїй науковій діяльності він уміло поєднував енциклопедичну ерудицію з громадянським світоглядом, мало того, велика кількість фактів з різних областей знання він об'єднав в струнке філософське осмислення всього історичного процесу» (В.Б. Авдеев).

«Настільки глибокий і разом з тим гранично ясний світогляд у І. А. Сікорського обумовлювався в першу чергу тим, що він одним з перших поставив у відповідність дані біології з проявами психічної організації індивідів, народів і цілих рас. На ті часи це було революційним відкриттям. Безліч сучасних дисциплін, таких як етологія, соціобіологія і біополітика, виходять саме з цього принципу, тлумачачи ті чи інші форми поведінки як окремих людей, так і цілих громад на основі їх спадкової бази» (В.Б. Авдеев).

«Будучи людиною високих громадянських принципів, І. А. Сікорский в обгрунтування своїх поглядів написав роботи з характерними назвами «Риси з психології слов'ян» (Київ, 1895) і «Росіяни та українці» (Київ, 1913). Ледве розпочалася Російсько-японська війна, як він негайно видав злободенну брошуру «Характеристика чорної, жовтої і білої рас в зв'язку з питаннями Російсько-японської війни» (Київ, 1904). Десять років по тому, коли почалася Перша світова війна, вчений видав брошуру «Сучасна всесвітня війна 1914 роки (Причини і усунення їх)» (Київ, 1914), в якій також пояснив причини виникнення збройних конфліктів не минущими соціально-політичними протиріччями, але вічними відмінностями в психічної організації народів і рас ... Внесок И.А.Сикорским в науку величезний» (В.Б.Авдеев).

«І.А. Сікорський використовував пояснення принципу спадкової передачі психічних ознак і при написанні цілої галереї біографій великих діячів вітчизняної культури. Дуже характерна в цьому відношенні робота «Антропологічна і психологічна генеалогія Пушкіна» (Київ, 1912)»(В.Б. Авдеев).

Науковий авторитет І.А. Сікорського сприяв тому, що він був притягнутий в якості головного судово-медичного експерта до розслідування справи Бейліса, де «в аргументованій формі довів, що в наявності мав місце факт ритуального вбивства, скоєного на релігійному грунті» (В.Б . Авдеев).

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!