Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Джерелом напруги в Україні є масова дискримінація українців за мовним принципом" - Юрій Шевчук

Категорія:

Світ:

В Україні діє послідовна підтримувана Москвою політика русифікації. В Україні після Євромайдану знову піднялася дуже сильна русифікаційна хвиля. Це цілком свідома русифікаторська політика, що здійснюється дуже тонко. З одного боку, виголошують гасла про нібито єдність країни, про те, що мова не має значення, а під столом робиться послідовна політика русифікації України.

shevchuk.jpg

Юрій Шевчук

Мовознавець Юрій Шевчук з 2004 року викладає курс української мови та культури на Департаменті слов'янських мов Колумбійського університету в Нью-Йорку, США. Із 2014 року викладає українську також у Єльському університеті. Каже, що зараз глобальна тенденція: у світі українською мовою перестають цікавитися просто на очах. Такий стан справ, стверджує науковець, спричинений не тільки втратою престижу України на світовій арені, а й відвертою ситуацією занепаду української мови на батьківщині. В Україні діє послідовна підтримувана Москвою політика русифікації. 

- В Україні після Євромайдану знову піднялася дуже сильна русифікаційна хвиля. Як на мене, це цілком свідома русифікаторська політика, що здійснюється дуже тонко. З одного боку, виголошують гасла про нібито єдність країни, про те, що мова не має значення, а під столом робиться послідовна політика русифікації України.

Справжнім джерелом напруги в Україні є масова дискримінація мільйонів її громадян за національно-мовним принципом. Виявів цієї дискримінації безліч. Це і відчуття некомфортности чи навіть відкритої ворожости, яке переживає кожен, хто говорить українською в Києві, Одесі, Харкові та инших зросійщених частинах країни. Це масове порушення конституційно закріпленого статусу української як державної найвищими очільниками уряду, включно із президентом, міністром внутрішніх справ, головою Національного банку та багатьма иншими. Це відсутність українських програм на ТБ та радіо, газет і журналів у кіосках. Доки це триватиме, доти українці почуватимуться приниженими, марґіналізованими – як казав Шевченко, "на нашій не своїй землі". Погоджуватися з таким станом речей значить потурати тим, хто поділяє країну, хто топче конституцію, хто трактує громадян як людей без гідности і законних прав, хто в цивілізаційній війні з Москвою став на бік ворога і воює з власним народом.

Наші інтереси: 

Мова - це не тільки засіб спілкування.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Погоджуватися з таким станом речей значить потурати тим, хто поділяє країну, хто топче конституцію, хто трактує громадян як людей без гідности і законних прав, хто в цивілізаційній війні з Москвою став на бік ворога і воює з власним народом.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Погоджуватися з таким станом речей значить потурати тим, хто поділяє країну, хто топче конституцію, хто трактує громадян як людей без гідности і законних прав, хто в цивілізаційній війні з Москвою став на бік ворога і воює з власним народом.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!