Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Президент Литви Даля Грібаускайте звинуватила Захід в неспроможності діяти

Категорія:

Спецтема:

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що сьогодні Захід не має лідера, який в змозі зупинити Путіна. Умови перемир’я в Україні були запропоновані Росією. 

15111903r.jpg

Президент Литви Даля Грібаускайте

В інтерв’ю американському виданню «The Post’s Lally Weymouth» Грібаускайте стверджує: «Війну в Східній Україні можна швидко зупинити. Це може зробити Захід, який повинен продемонструвати Путіну, що так само готовий боротися за свої цінності – свободу і демократію».

– Як ви оцінюєте ситуацію в Україні?

– Ситуація там погіршується. Російські війська все ще на території України. Це означає, що Європа і світ дозволяють Росії не тільки залякувати своїх сусідів, але і застосовувати військові сили проти них. Це те ж саме, що міжнародний тероризм, те, що ми бачимо в Іраку і Сирії.

В Україні відбувається справжня війна. Європейський союз і більшість світових лідерів намагаються говорити про це не як про війну, а як про якусь підтримку терористичних груп. Ми бачили випадок з Кримом. З самого початку там були якісь «зелені чоловічки», але незабаром вони проявилися в російській армії. Тепер те ж саме відбувається в Східній Україні. І я впевнена, що це не остання територія, на якій Путін має намір продемонструвати свою силу.

– Як ви вважаєте, куди Путін піде далі?

– Якщо санкції щодо Росії будуть м’якими або вони не будуть повністю застосовані, я впевнена, що він буде намагатися поєднати Східну Україну з Південною Україною і Кримом. Він заявив, що якби він захотів, то його солдати за два дні зайняли Варшаву, країни Балтії і Бухарест. Це відкрита загроза щодо сусідів.

– Чи може він увійти в Придністров’я?

– Якщо ми дозволимо йому це зробити, він буде йти куди завгодно. Проблема в тому, що путінська Росія готова до війни і бажає воювати. А ось Європа і Захід не готові до війни. Зараз ні в Європі, ні в світі немає такого лідера, який би міг зупинити Путіна. Нарешті, ми дивуємося, як так вийшло, що захоплюються всі нові території, країни. Зволікання в рішучих діях, щоб зупинити агресора на цьому шляху, обернеться набагато більш дорогою ціною для всіх, якщо взагалі не буде занадто пізно.

– Ви стурбовані тим, що наступна атака може бути проти країн Балтії?

– Якщо його ніхто не зупинить в Україні, він, безумовно, піде далі.

– Хіба п’ятої статті Договору НАТО недостатньо, щоб відчувати себе в безпеці?

– Ні. Всі заявляють, що п’ята стаття Договору НАТО залишається в силі. Тим не менш, це не зупинить Путіна і його підступні плани, якщо він не побачить реальних дій європейських і світових лідерів. Якщо він не побачить, що вони не просто говорять. Ми повинні його зупинити в Україні. До сих пір дехто це ще до кінця не розуміє. Ось чому я кажу, що лідерство Європи зараз знаходиться в руках Путіна, а не Заходу.

– Чи прагне Путін розділити Європу?

– Загроза Путіна тепер не менша, ніж «Ісламської держави» в Іраку і Сирії.

– Так ви вважаєте, що «Ісламська держава» і Росія однаково є терористами?

– Так. Я думаю, що Росія тероризує своїх сусідів за допомогою саме терористичних методів.

– Тим не менше, світ більше стурбований «Ісламською державою».

– Звичайно. Це основна мета. На жаль, одночасно це дивовижна можливість для Путіна робити все, що йому заманеться. Путін створює загрозу. Хоча б взяти так звані мирні переговори в Мінську, які відбулися після ультиматуму Путіна. У них Захід і Європейський Союз піддалися на його умови, що на практиці означає розчленування України.

– Сполучені Штати посилають українцям сухі пайки, але країни вони досягають на німецьких вантажівках, щоб тільки не розсердити Путіна.

– Чому ми так піклуємося про те, щоб не розлютити Путіна, який сам відправляє своїх солдатів вбивати і окупувати Україну? Чому ми при цьому так само трепетно ​​не звертаємо уваги на почуття українців? Рано чи пізно ми все одно назвемо Путіна терористом і злочинцем…

– Нагадує нинішня ситуація Судети?

– Ситуацію, що склалася напередодні Другої світової війни? Так, звичайно. Тому що ми з відкритими очима дозволяємо ділити Україну.

– Як ви думаєте, після зустрічі НАТО в Уельсі Захід отримав адекватний захист?

– Після саміту в Уельсі НАТО прокинулася. Альянс не спить. Ми отримали кошти для підвищення безпеки. Ми повинні більше інвестувати в оборону. Але скільки ми маємо часу?

– Як ви вважаєте, можливо санкції є зовсім не болісними для Путіна?

– Їх недостатньо. Може бути, якщо він піде далі, санкції будуть посилені.

– Керівник служби безпеки України підтвердив американським чиновникам, що про перемир’я домовлено.

– Так. Європейці та інші країни зажадали, щоб президент України Петро Порошенко погодився з усіма умовами, навіть з тими, які для нього не були прийнятними – тому що Україна стала розділеною державою.

– Так що, Росія отримала Крим, а тепер ще й східну Україну?

– Так, і це зроблено з благословення європейських та інших лідерів, тому що вони зовсім не допомогли Україні.

– І ви стурбовані щодо загроз вашій країні?

– Всі сусіди Росії в даний час під загрозою. Він розкидає загрози і навіть жартує, що ці сусідські країни не є справжніми державами.

– Чи вважаєте, що все закінчиться війною?

– Ми можемо уникнути війни. Якщо обидві сторони налаштовані на війну, війни ніколи не буде. Якщо Росія сповнена рішучості йти на війну, а Захід буде намагатися всіляко уникнути військового конфлікту, тоді Росія буде йти так далеко, як ми їй дозволимо.

Умови перемир’я в Україні були запропоновані Росією. Захід не підтримує Україну військовими засобами. Росії дозволено робити в Україні все, що завгодно. Це ганьба, що в двадцять першому столітті західні лідери дозволяють агресору діяти в незалежній державі як йому заманеться.

Я рада, що Обама нарешті продемонстрував лідерство в Іраку і Сирії. Сподіваюся, що це дозволить йому показати те ж саме і щодо України. Лідерство приходить через навчання. Ніхто не народжується лідером, але ним можна стати.

– Тим часом, литовська ситуація залишається складною?

– Ми були окуповані протягом п’ятдесяти років, і ми знаємо, як слід боротися з нашим сусідом. Я здивована тим, що зіткнутися з Росією бояться навіть ті країни, які ніколи не відчували російську агресію.

Останнім часом найбільш голосно говорять (про загрозу) ті держави, які мають кордон з Росією, особливо Литва і Польща. Публічні заяви і мужність соромити західних лідерів за їх безвідповідальність щодо захисту свободи, демократії і незалежності є одним з головних засобів, нашою зброєю в боротьбі проти агресії Росії.

Наші інтереси: 

Об'єднаймося у політичний союз з Литвою і Польщею! Не треба нам старого прогнилого лицемірного Евросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

МОЛОДЕЦЬ ! Справжній Президент, який дбає про свою країну !

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

МОЛОДЕЦЬ ! Справжній Президент, який дбає про свою країну !

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!